Raste cena kvadrata u centru i na Podbari, na Novom naselju neznatan pad cene

Rast cena nekretnina u Srbiji ponovo je prisutan. Iako svi pričaju o stabilizaciji, brojke pokazuju drugačije.
Raste cena kvadrata u centru i na Podbari, na Novom naselju neznatan pad cene
Foto: Pixabay

U dva dela Novog Sada zabeleženo je poskupljenje stanova, na Novom naselju beleži se neznatan pad cene kvadrata, dok je cena na Grbavici ostala na istom nivou, piše Blic.

Najskuplji kvadrat je u centru i košta 2.682 evra, što je rast za 2,48 odsto u odnosu na prethodni mesec. Na Podbari je takođe porasla prosečna cena kvadrata za više od dva odsto i iznosila je 2.498 evra.
 
Grbavica je zadržala cenu na istom nivou kao i prethodnog meseca i cena kvadrata je 2.603 evra po metru kvadratnom, dok je na Novom naselju cena 2.075 evra.
Rast cene kvadrata u avgustu zabeležen je i u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, dok je niža cena zabeležena u Pančevu i nekoliko manjih gradova.
 
"Nakon 2022. koja je bila jedna eksplozivna godina za tržište, usledila je 2023. godina koju možemo okarakterisati kao jednu izazovnu godinu uzimajući u obzir sve faktore na globalnom nivou, pre svega zaoštravanje monetarnih uslova koje je dovelo do povećanja referentnih kamatnih stopa čiji se rast odražava na privredu i građanstvo", rekla je za Blic Jelena Davidović, vođa prodajnog tima portala Nekretnine.rs.
 
"Uslovi na tržištu se menjaju, odnos ponude i potražnje takođe, što za posledicu ima i određenu promenu cena kvadrata", dodala je Davidović.
 
Beograd
 
Beograd u avgustu samo na dve praćene lokacije beleži pad cene, to su centar grada i Novi Beograd. I pored pada cene, najskuplji kvadrat je tradicionalno u centru grada i njegova cena iznosi 3.409 evra po metru kvadratnom, to je pad za 0,81 odsto u odnosu na prethodni mesec. Cena kvadrata na Novom Beogradu iznosi 2.667 evra, što je pad za više od jedan odsto u odnosu na prethodni mesec.
 
Rast cene kvadrata zabeležen je u opštinama Mirijevo, Palilula, Voždovac, Vračar. 
 
Mirijevo ima još uvek najnižu cenu kvadrata u odnosu na ostale beogradske opštine, ali trend rasta je prisutan i u ovoj opštini. Cena kvadrata u Mirijevu u avgustu je iznosila 1.894, što je rast od 1,39 odsto.
 
Najveći rast cene kvadrata zabeležen je u opštini Palilula u kojoj je kvadrat skočio za 4,52 odsto. 
 
Niš
 
Prosečna cena kvadrata u Nišu porasla je u dve opštine.
 
Cena kvadrata kreće se od 1.450 evra do 1.650 evra po kvadratu.
 
Kragujevac
 
U Kragujevcu je zabeležen mali rast cene kvadrata u avgustu. Prosečna cena kvadrata u ovom gradu iznosila je 1.379 evra što je rast za 0,22 odsto.
 
Pančevo
 
U Pančevu je zabeležen pad prosečne cene kvadrata u prethodnom mesecu. Tokom avgusta meseca cena kvadrata u Pančevu iznosila je 1.410 evra, što je pad za 0,07 odsto u odnosu na mesec jul.
  • Z

    13.09.2023 09:49
    Z
    Evo već par godina slušam o padu cena nekretnina i od toga nema ništa niti je moguće! Život je skup dok se skoro cela Srbija prazni sistematski u BG NS može jedino da stagnira i ništa vise! A novogradnja je u današnje vreme po svim standardima sveta i vise od toga! Malo izadjite prošetajte vidite raspitajte se…nije ovo 2000 godina i ono sto je kvalitetno mora da bude skupo! Aj nelupetajte vise o pojeftinjenju jer ima lakomislenih i neodlučnih koji poveruju u takva lupetanja i čekajući godinama ostanu i bez onoga sto su imali kupiti! Hvala
  • Ankica

    12.09.2023 21:34
    Cene nekretnina
    Da li ih je bar malo sramota kad izgovore cenu?
    Ovo važi i za one koji iznajmljuju stanove.
    Da li se zacrvene?
  • realno

    12.09.2023 17:49
    ce padati
    sve vise i vise. Investitori navlace vlasnike stanova iz stare gradnje da drze visoke cene. U medjuvremenu prodaju svoje iz novogradnje za nekoliko stotina jevtinije po kvadratu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.