Može li Novi Sad da sledi primer Kranja?

Matjaž Rakovac, gradonačelnik Kranja, uneo je živost u radu poprilično formalizovanog skupa "Dani električnih vozila" pod aulama Novosadskog sajma.
Gost iz gradića koji je sa blizu 57.000 žitelja treći po veličini u Sloveniji, ali i "najzeleniji" u državi koja se smatra jednom od vodećih u svetu po brigi o zaštiti životne sredine, učestvovao je u radu panela "Gradovi budućnosti".

Razumljivo je što su njegova izlaganja i promišljanja naišla na posebnu pažnju svih prisutnih, od običnih slušalaca do sagovornika. Kranj je prava "zelena oaza" u kome pristigli putnik namernik može učestvovati u jedinstvenom ekološkom doživljaju. 

Jednostavno izađe iz vozila, a sve potrebne odlaske na teritoriji opštine može da obavi služeći se javnim prevozom ili iznajmljivanjem vozila (uključujući i automobil), slično kako se u Novom Sadu može iznajmiti bicikl. Poenta je što će se tokom vožnje koristiti samo obnovljivom energijom.
 
Objašnjenje je u izuzetno velikom broju solarnih panela na krovovima prijatnog gradića u blizini Ljubljane. Gotovo da je svaka kuća prozjumer, dakle istovremeno i proizvođač i korisnik električne energije. 
 
Višak se isporučuje u lokalnu mrežu i prvenstveno služi ekologizaciji saobraćaja, odnosno naporima da se sav lokalni prevoz, i ljudi i robe, obavi potrošnjom "struje iz sunca".
 
Naravno, i u slovenačkoj varoši postoji saobraćaj privatnim vozilima, a Rakovac je stanovišta da je važno svesti ovaj vid vožnje, dominatno na fosilna goriva, na što niži nivo, čemu i služe kvalitetan javni prevoz i rašireno iznajmljivanje vozila. 
Zanimljivo je da je gost iz Kranja istakao kako je izgradnja javnih garaža u središtu grada pogubna. "Samo mame automobile u centar i od većih su uzročnika saobraćajnog kolapsa u mnogim gradovima", precizirao je prvi čovek "najzelenije opštine" u Deželi.
 
Kako je među panelistima bio i novosadski gradonačelnik Milan Đurić, za čijeg mandata aktuelna vlast dovršava izgradnju dve garaže u najužem centru grada, publika je očekivala da će uslediti rasprava i razmena argumenata poklonika dva suprotstavljena viđenja. Ali, u licu naglo pocrvenili Đurić nije prihvatio bačenu rukavicu, a panel je ubrzo završen.
  • Coolh

    16.09.2023 20:16
    Novi Sad to vise ne moze da uradi. Nikad vise.
  • radnicka ulica

    16.09.2023 07:03
    stanje na ulicama novog sad
    U Radnickoj ulici ugao Stevana Musica i Radnicke dzipovi
    mesecima parkirani sa cetri zmigavca.Vlasnici u bastama
    kafica doruckuju i gledaju kako vozaci trube i ne mogu da
    prodju,prave se kolone jer su u blizini dve skole, vrtic i put
    ka sudu.Na poziv stanara dolazi pauk, radnici parkinga
    vrse proveru dvadeset minuta i odlaze ne diraju parkirana
    vozila.Ako hocete da pokazete dzip dodjite u Radnicku i
    upalite sva cetri zmigavca.
  • Timko

    15.09.2023 21:16
    Novi Sad je nekada imao Kokru. Da li je sa time upoznat gradonačelnik? Sumnjam. Bilo je to u zlatno doba Novog Sada kada je po čistoći nadmašivao i većinu slovenačkih gradova, a danas sigurno ni jednog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti