Rekonstrukcija stadiona na Detelinari poskupela za još 33,4 miliona, a i radovi će trajati duže

Rekonstrukcija stadiona Fudbalskog kluba Novi Sad poskupela je po četvrti put, a radovi su produženi za još četiri i po meseca.
Rekonstrukcija stadiona na Detelinari poskupela za još 33,4 miliona, a i radovi će trajati duže
Foto: 021.rs
Kako 021.rs saznaje, nova cena radova je 278.722.269,38 dinara sa PDV-om, što je povećanje za 33,4 miliona dinara u odnosu na prethodni aneks ugovora iz maja.
 
Prvobitan ugovor na tenderu s početka 2022. godine je bio da će rekonstrukcija stadiona u Rumenačkoj koštati 204,8 miliona dinara sa porezom. 
 
Ova nova korekcija troškova nagore znači da su radovi poskupeli za gotovo trećinu prvobitne cene, odnosno za ukupno 78,3 miliona dinara.
 
Takođe, ovim je rok za završetak sa 30. novembra 2023. pomeren na 15. mart 2024. godine, što je probijanje roka od gotovo godinu dana od prvobitno predviđenog, koji je bio april 2023. godine.
Uvidom u ovaj aneks ugovora može se videti da je cena povećana nakon što je izvođač dostavio novi tabelarni presek dosadašnjih viškova i manjkova radova.
 
Predviđen je manjak radova u vrednosti od 2,2 miliona dinara bez PDV-a, kao i dodatni radovi u vrednosti od 33,4 miliona bez PDV-a, što kada se sve sabere i oduzme i doda porez znači da troškovi idu nagore za 33,4 miliona dinara.
 
U aneksu nije detaljno navedeno koji su to dodatni radovi neophodni i samo je napisano da su potrebni kako bi se ispunili uslovi Fudbalskog saveza Srbije.
 
"Korisnik objekta RFK Novi Sad 1921 naknadno se obratio Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove sa zahtevom da se prostori tribina i prateći prostori fudbalskog kluba u okviru objekta koji je predmet rekonstrukcije, potpuno usaglase sa Pravilnikom o licenciranju klubova Fudbalskog saveza Srbije za takmičenje u Superligi i Pravilnikom o bezbednosti i sigurnosti. Usaglašavanje je bilo moguće ozbiljnim intervencijama, odnosno izmenama kompletne projektno-tehničke dokumentacije u skladu sa pomenutim pravilnicima, nakon čega je pokrenut postupak za izmenu dozvola za izgradnju. Kao posledica obimnih izmena u projektno-tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje se izvodi rekonstrukcija, pojavio se veliki broj nepredviđenih radova, kao i pojava značajnih promena u količinama ugovorenih radova", stoji u obrazloženju aneksa ugovora.
 
Napomenimo da je u reč o istovetnom tekstu obrazloženja koji je dat i u prethodnom aneksu.
 
Kažimo i da se iz izmena građevinske dozvole, u koju je 021.rs imao uvid, vidi da je došlo do promene smanjenja neto površine tribina sa 2.772,43 m² na 2.571,21 m², kao i da je procenjena investiciona vrednost radova promenjena sa 171.112.870,64 na 241.173.232,07 dinara bez PDV-a, što je nešto više nego cena navedena u poslednjem aneksu ugovora za radove.
 
Takođe, u izmenjenoj građevinskoj dozvoli početak radova je označen kao 14. jul ove godine, a završetak 14. jul naredne godine, dok su u prethodnoj dozvoli stajali datumi 21. april 2022. - 21. april 2023. godine, što je i bilo u skladu sa prvobitnim ugovorom sa rokom radova od godinu dana.
 
 
Za razliku od prethodnog pomeranja roka za završetak radova i rasta troškova koji je bio u maju i koji je najavljen od strane gradskih vlasti uz obrazloženje da je neophodan zbog usklađivanja sa pravilnicima Fudbalskog saveza Srbije, ovo novo poskupljenje i pomeranje rokova nije pominjano do sada.
  • Jakobsield

    23.09.2023 22:10
    Svetinja
    Valjda Sv. SAVO, ako je po Savu Miloševiću? Totalno sam zbunjen.
  • Slavko

    21.09.2023 21:05
    Samo da znate koja je ekipa iza toga ne bi smeli da pričate loše.
  • NAIVAC

    21.09.2023 18:21
    DRPING ŠTO VIŠE
    Samo drpajte dok ide

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti