Vučić na čelu izborne liste u Vojvodini: Jedan naprednjak bi to želeo i zamoliće

Još uvek nije poznato da li će se pokrajinski izbori održati u decembru ove godine. Vladajuća SNS u Skupštini Vojvodine ništa konkretno ne odgovora na pitanja o izborima.
Vučić na čelu izborne liste u Vojvodini: Jedan naprednjak bi to želeo i zamoliće
Foto: 021.rs
Iako su izbori bili jedna od ključnih stavki i razlog sazivanja sednice pokrajinskog parlamenta, naprednjaci o izborima ne žele da pričaju mnogo.
 
Pred poslanicima na dnevnom redu je bila izmena odluke o izboru pokrajinskih poslanika. Izmenama se smanjuje broj potpisa koji je neophodan za izbornu listu, a zabranjuje se koalicija stranke i grupe građana, te se propisuje da nosilac izborne liste ne mora da ima prebivalište u Vojvodini.
U skupštinskoj sali nije bilo dela članova pokrajinske vlade, na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem, a izostao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
 
Izmene odluke o izboru našle su se na meti kritika opozicije, koja smatra da nova pravila ne doprinose demokratičnosti izbornog procesa.
Šef poslaničke grupe SNS Dmitar Stanišić kaže da su redovni izbori predviđeni za proleće, te da ne zna da li će ih biti ranije. Dodaje da je odluka o izmeni izbornih pravila morala da se usvoji zbog usklađivanja sa republičkim zakonom iz 2022.
 
"Nama je redovan rok za izbore sledeće godine. Da li će datum biti pre ili kasnije, potpuno je svejedno. Mi sada imamo obavezu da obavimo ove izmene odluke. Nemoguće bi bilo da izvedemo izbore da pokrajinskom odlukom ne prenesemo ovlašćenja na lokalne izborne komisije. To što je odluka danas na dnevnom redu nema nikakve veze sa time da li će izbori biti u decembru ili na proleće. Da li je moglo ranije, moglo je, kao što je moglo i kasnije, prosto kao i sve druge tačke, ovo je sada došlo na red", kaže Stanišić.
 
 
Ne želi da spekuliše o tome da li će SNS podržati predlog da se Skupština Vojvodine samoraspusti, što joj dozvoljava Statut, kako bi se održali prevremeni izbori.
 
Kako je dodao, sve što bi rekao na tu temu bilo bi lično mišljenje, jer o tome nisu doneli stav kao poslanička grupa.
 
Tokom rasprave, Stanišić je poručio opoziciji da je Srpska napredna stranka uvek spremna za izbore. Odgovarajući na pritužbe što se novim izmenama omogućava da nosilac liste bude osoba koja nema prebivalište u Vojvodini, Stanišić je rekao da će lično predložiti da se bivši predsednik SNS Aleksandar Vučić zamoli da bude nosilac liste u Vojvodini.
 
Opozicione stranke uglavnom ne bi podržale predlog o samoraspuštanju pokrajinskog parlamenta, iako su istakli da bi pre konačne odluka saslušali obrazloženje za takav korak. Ukazano je i na to da SNS sa koalicionim partnerima odluku o samoraspuštanju može da donese i uz protivljenje opozicije.
 
Predsednik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kaže da se izmene odluke o izborima usvajaju kako bi se strankama i pokretima koje rade sa SNS olakšalo kandidovanje i time popunio glasački listić.
 
"Mi se ne slažemo sa smanjenjem broja potpisa za kandidovanje izborne liste sa 6.000 na 4.000 potpisa, odnosno za manjine sa 3.000 na 2.000. Ovo se radi kako bi se nekima omogućilo da budu učesnici izbora, kao i manipulacije sa lažnim manjinskim listama na kojima nema nikavih članova manjinskih zajednica", navodi Jakšić.
 
 
Slično je govorio i šef Poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS Goran Ivančević iz POKS-a, dodajući i da se zalažu da se uvede većinski izborni sistem, koji je delimično već i postojao u Vojvodini do pre dva izborna ciklusa.
Njegov koalicioni partner iz Novog DSS Branislav Ristivojević se osvrnuo na pojedine druge sporne izmene odluke, posebno pominjući predlog da nosilac liste ne mora da bude sa prostora Vojvodine.
 
"U potpunosti je pogrešno rešenje da nosilac liste nema prebivalište sa prostora Vojvodine. Ako je već tako, zašto onda kandidati moraju da budu sa područja pokrajine. Da li je moguće da vladajuća većina nije uspela da izgradi dovoljno kvalitetnog kandidata u Vojvodini, nego moraju nekog da dovode iz Beograda. Takođe, mislim da su i druga rešenja pogrešna, kao što je pokušaj da se dezavuišu politički pokreti koji nisu registrovani kao političke stranke. Ovi pokreti građana su se u proteklih tri ili četiri godine afirmisali i sada ih sprečavaju da izađu na izbore, što je narušavanje prava na kandidovanje i moraju da se uključe u neke političke stranke ako žele da učestvuju", poručuje Ristivojević.
 
  
 
On je dodao i da se protive smanjenju broja potpisa za kandidovanje, jer vlast sa ovim ima za cilj da omogući da oni koji se nikad ne bi našli na listićima kandiduju i zbune birače kad vide na glasačkom listiću 20-30 imena raznih stranaka ili koalicija.
 
Predsednik poslaničke grupe Vojvođani Saša Šućurov navodi da predložena odluka ima samo kozmetičke izmene koje neće uticati na volju birača, ali da nedostaju druge izmene za koje su se oni zalagali. 
 
Pomenuo je da se ništa nije preduzelo da se spreči pojava skupljanja sigurnih glasova i ograničavanja medijskih sloboda, jer umesto dijaloga imamo monologe na ekranima.
 
On je dodao i da Vojvođani očekuju odgovor na to ko odlučuje kada će biti pokrajinski izbori, kao i koji bi bio razlog za raspuštanje, jer ako će biti izbora ranije, da li to znači da Skupština i pokrajinska vlada nisu dobro radili ili neko u Beogradu odlučuje kad će i gde biti nekih izbora.
  • Rale

    05.10.2023 10:33
    Sad znam
    Ako Vučić bude na listi to mi olakšava glasanje.Znaću šta sigurno ne treba da zaokružim.
  • Mrga

    05.10.2023 07:53
    Mrga
    Ja cu glasati za Vucica ako mi skine zastitu Spomenika sa Kuce da napravim Zgradu! Moje misljenje svi dele u Centru NS samo bez cvrstih garancija…nista!!! Sama prica itd…vise neprolazi vi nama mi vama jednostavno!!!
  • Salamander

    04.10.2023 22:04
    ulaze aktivisti u stanove
    Nasilno i neotesano nasrću.
    Uvrede se kada ih isteraš.
    Nenaviklo je to.
    Mi smo već potpuno imuni na te protuve, presvučene narkiće i lopine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti