Lažni Miodrag Kostić i prevarantska bitkoin platforma: Slučaj prijavljen nadležnima

Ovih dana na internetu mogli biste da naletite na intervju biznismena Miodraga Kostića u kojem govori o platformi Bitcoin Bank.
Lažni Miodrag Kostić i prevarantska bitkoin platforma: Slučaj prijavljen nadležnima
Foto: 021.rs
Bitcoin bank se takođe koristi fiktivnim intervjuima, a za "sagovornika" je ovog puta odabran biznismen Miodrag Kostić, piše FakeNews Tragač.
 
Kostić u "ekskluzivnom intervjuu" navodno objašnjava kako ulaganje u kriptovalute preko ove platforme dovodi do "ostvarivanja ogromnog bogatstva u kratkom roku".
Kompanija MK Group, čiji je osnivač i predsednik Miodrag Kostić, za FakeNews Tragač je demantovala autentičnost intervjua.
 
Slučaj je, kako kažu, prijavljen Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.
Od Gejtsa do Kostića
 
Ovog puta malo oprezniji, autori izmišljenog intervjua nisu pominjali konkretnu televiziju, kao ni emisiju u kojoj je navodno gostovao Miodrag Kostić. Ipak, u tekstu se mogu uočiti mnoge druge nelogičnosti.
 
"Bitcoin Bank pokreću neke od najpametnijih tehnologija koje su ikada postojale. Ričard Brenson, Ilon Mask i Bil Gejts su samo neki predstavnici tih tehnologija", navodi se u promotivnom tekstu. 
 
Uz ovu tvrdnju priložena je i fotografija milijardera Bila Gejtsa i Ričarda Brensona, a ispod nje piše kako "Bil Gejts i Ričard Brenson razgovaraju o platformi Bitcoin Bank na CES 2022". Bil Gejts i Ričard Brenson jesu razgovarali, ali ne o ulaganju o kriptovalute, već o ulaganju u industriju "sintetičkog mesa". 
 
Fotografija je zabeležena još u oktobru 2016. godine, ali ne na Sajmu potrošačke elektronike, već na godišnjem sastanku organizacije "Grand Challenges" u Londonu.
 
Lažna svedočanstva
 
Tragač je više puta pisao o lažnim svedočanstvima koja se nalaze na sumnjivim veb-sajtovima za trgovanje kriptovalutama, a ona nisu izostala ni u ovom slučaju. Sa desne strane teksta nalaze se fotografije ljudi koji navodno već ostvaruju (popriličnu) dobit uz pomoć ove platforme. Uglavnom su se za ove svrhe koristile stok fotografije, ali autori ovog intervjua su ipak promenenili strategiju.
 
Takozvani Siniša Radić iz Subotice, koji je ostvario zaradu od čak 650.000 dinara, zapravo je Blert Morina, odnosno prvi trans-muškarac sa Kosova koji je uspeo legalno da promeni svoje ime.
Vanja Mitrović sa treće fotografije zapravo je konsultantkinja sa Kosova Njomza Gutaj, koja godinama živi u Švajcarskoj, gde je i politički aktivna.
 
Interesantno je da se obrnutom pretragom fotografije izvesnog Matije Stevića iz Novog Sada dolazi do australijskog foruma čiji članovi upozoravaju upravo na "Bitkoin prevaru". 
 
Na forumu se može videti kako se identični članci plasiraju i u Australiji, a jedan od njih tiče se australijskog milijardera Harija Trigubofa koji "koristi kriptovalutu da zaradi novac i želi da podeli takozvanu tajnu". Međutim, ove navode je demantovao list Fajnenšal rivju.
  • Tomić Snežana

    07.10.2023 15:55
    Slažem se sa Nikolinim komentarom što se tiče medicine, izmišljaju ljudima čak i dijagnoze a da ne odu na pregled, mnogima i one bolesti koje nemaju samo da bi što više lekova prepisali i koje ne treba da bi bili sponzorisani doktori od proizvodjača lekova, a stanovništvo, ko živ ko mrtav.
  • Nikola

    04.10.2023 18:42
    To nije samo slucaj sa Bitkoin Bank, srpske online novine su pune tzv cudotvornih lekova sa 50% popusta koji citiraju lekare koji su ili osmislili taj lek ili ga preporucuju. Kada ukucate imena tih Dr i Mr njih nigde nema u toj grani medicine. I niko ne sankcionise brutalnu pljacku gradjana koju su omogucile online novine za koji dinar placene reklame.
  • Izvidjac Futog

    04.10.2023 18:08
    Kole
    Kole,Miodrag Kostić se nemoze dovesti nikako u vezu sa takvim marifetlucima.On je čovek ekonomista i biznismen starog kova.Svojevremeno sam ima priliku da ga upoznam radeći u jednom streljackom klubu.Čovek stabilan odličan strelac i komunikativan.Uvek hladne glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.