Vlast u Vojvodini zatečena: Nema novca za vanredne izbore

Nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi 17. decembra mogli biti održani i izbori za Skupštinu Vojvodine iznenadio je vlast u Pokrajini.
Vlast u Vojvodini zatečena: Nema novca za vanredne izbore
Foto: 021.rs

Sada se, za slučaj da se iz Beograda odista da "zeleno svetlo" za te izbore, navrat-nanos ulazi u pripremanje mogućeg novog rebalansa budžeta Vojvodine kako bi se obezbedio novac za pokrivanje troškova izbora, piše Autonomija.

Eventualno novim rebalansom trebalo bi da se obezbedi novac za sprovođenja vanrednih pokrajinskih izbora u iznosu od, prema proceni Pokrajinskog sekretarijata za finansije, skoro 385 miliona dinara – taman koliko nije predviđeno ni izvornim vojvođanskim budžetom za ovu godinu, niti ijednim dosadašnjim rebalansom.
Pokazalo se, po ko zna koji put, da je jedna stvar kada političari ko pokvarena ploča ponavljaju "da su u svakom trenutku spremni za izbore", a nešto sasvim drugo da li u budžetu ima para da se ta samouverenost političara do kraja isprati.
 
U slučaju Vojvodine to očito nije slučaj, pa se sad od budžetskih korisnika traži da određene planirane rashode u ovoj godini redukuju kako bi se obezbedili novci za moguće prevremene pokrajinske izbore do kraja godine.
 
"Kako navedena sredstva aktuelnim pokrajinskim budžetom nisu planirana, ista je u slučaju sprovođenja vanrednih pokrajinskih izbora neophodno obezbediti u potrebnom procenjenom iznosu", navodi se u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za finansije budžetskim korisnicima, u koji je Autonomija imala uvid.
 
U tom dopisu navodi se da se Služba Skupštine Vojvodine obratila Pokrajinskom sekretarijatu za finansije 3. oktobra dopisom u kojem se traži da se, u slučaju prevremenih izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine, u budžetu pokrajine obezbedi 350 miliona dinara za troškove sprovođenja izbora.
 
Zanimljivo je da je ovaj dopis upućen dan pre održavanja sednice Skupštine Vojvodine na kojoj je usvojena  odluka o izboru poslanika, za koju su se predstavnici vladajuće stranke upinjali da objasne kako se na dnevnom redu našla gotovo sticajem okolnosti, nikako isključivo zbog mogućih predstojećih izbora do kraja godine.
 
Procenjene troškove izbora koje je dostavila skupštinska služba u Sekretarijatu za finansije, međutim, morali su, prateći Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i obavezu finansiranja i drugih obaveza, da dodatno uvećaju za 34,5 miliona dinara, navodi se u dopisu.
 
Taj zakon, naime, propisuje da se za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora obezbeđuju sredstva u iznosu od 0,07% poreskih prihoda. Pošto su poreski prihodi ovogodišnjim pokrajinskim budžetom planirani u iznosu od 49,3 milijardi dinara, za finansiranje izborne kampanje, za slučaju održavanja vanrednih pokrajinskih izbora u 2023. godini, potrebno je u budžetu Vojvodine obezbediti 34.538.000 dinara.
 
A da bi se obezbedio novac potreban za pokrivanje troškova izbora, Sekretarijat za finansije zatražio je od budžetskih korisnika da, ispunjavajući priloženu tabelu, navedu kojeg iznosa novca, od sume koja im je dodeljena iz budžeta, mogu da se odreknu bez rizika, ali i koji bi bili rizici od eventualnog smanjenja budžetskih davanja.
 
"Cilj ove aktivnosti, odnosno prikupljanja navedenih podataka, jeste da se blagovremeno pripremi akt o usklađivanju budžeta putem rebalansa kojim bi se omogućilo finansiranje troškova sprovođenja prevremenih pokrajinskih izbora do kraja ove godine. Istovremeno, a imajući u vidu da rebalansiranje budžeta zahteva i određene radnje vezano za usklađivanje planskih i drugih akata nakon njegovog donošenja, cilj je da se ova aktivnost, ukoliko to bude moguće sprovede što efikasnije i u smislu obuhvata korisnika kod kojih bi bile predložene promene (smanjenje planiranih rashoda)", obaveštavaju se budžetski korisnici u dopisu koji nosi datum 4. oktobar.
Koliko nema vremena za gubljenje pokazuje i rok koji je budžetskim korisnicima ostavljen da se izjasne o mogućoj redukciji rashoda – do 9. oktobra.
 
"Nakon sagledavanja vaših zahteva, a najkasnije do 11. oktobra, obavestićemo vas o vrstama promena odnosno korisnicima za koje će biti predloženo usklađivanje putem izrade nacrta rebalansa, a koji će biti pripremljen za slučaj da bude određeno da se izbor za poslanike u Skupštinu Vojvodine sprovodi prevremeno, odnosno do kraja ove godine", stoji u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za finansije.
  • G pen

    06.10.2023 13:53
    Botovi, sve sto placate sa 840 placate Beogradu dok se nekada placalo opstinama u kojim zivite. 45700 je bio Novi Sad, 45701 za Backu Palanku... pitajte roditelje da li su sacuvali neku staru uplatnicu ako mi ne verujete. Ah da, dosli ste kasnije, isprali su vam mozak, ubedili u bajke ...
  • Mr Pit & 12 guslaca

    06.10.2023 10:52
    Биће новца за изборе. Радости триста, без избора - ништа!Не могу ни они вечно -бираћемо их док им не досади !
    ((Мр Пит & 12 'гуслача')
  • tNt

    06.10.2023 08:56
    Prekovremeni sati
    Nema za izbore ali se redovno zaposlenima iz redova SNS-a isplaćuje maksimalan broj prekovremenih sati bez ikakve osnove. Proverite to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti