Kiselo drveće podriva Petrovaradinsku tvrđavu: O čemu se radi?

Invazivne vrste biljaka, takozvano kiselo drveće, razaraju Petrovaradinsku tvrđavu i spolja i iznutra.
Kiselo drveće podriva Petrovaradinsku tvrđavu: O čemu se radi?
Foto: 021.rs
Kada se poseče, kiselo drveće reaguje i produkuje još veći broj biljaka, piše Euronews Srbija
 
Ove invazivne vrste mogu se tretirati jedino hemijski, a kako kažu stručnjaci, taj tretman u Srbiji još niko nije izveo.
Stručnjaci upozoravaju da je hitno potrebno pronaći rešenje. 
 
Razmere problema najvidljivije su u podzemnim prolazima, gde se pukotine izazvane rastom korenog sistema invazivnih vrsta neprestano proširuju.
Iz novosadske gradske uprave kažu da se suzbijanje takvih biljaka na Petrovaradinskoj tvrđavi rešava redovnim održavanjem za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo".
 
Međutim, struka je drugačijeg mišljenja. 
 
"Košenje izaziva još veću agresiju invazivnih biljaka, jer korenov sistem produkuje tako još veći broj biljaka. Taj momenat je problematičan", kaže profesor biologije i geografije Slobodan Bojčić za Euronews Srbija.
Leon Šurbanović iz udruženja "Ugrip" kaže da su napadnuti svi bedemi Petrovaradinske tvrđave.
 
"Ako se nešto ne preduzme, bedemi će bukvalno ispadati deo po deo. Rupe se proširuju, a sve je više i divljih životinja koje ih naseljavaju, kao što su jazavci, kune. U narednih pedeset ili sto godina, ova tvrđava možda neće ni postojati", upozorava Šurbanović.
  • Beta

    10.10.2023 23:01
    Tvrđava
    Mislila sam da se tvrđava urušava zbog teških kamiona koji svake godine za vreme Exita dovlače teški teret(gvozdene bine)...itd.Onoliko skakanja i cigla po ciglu pogača.
    Noge lomim po stepeništu do tvrđave.
  • Momir

    10.10.2023 21:46
    Gospodo nemoj da se lazemo pukotine se pojavljuju zbog prejakig ozvucenja na EXIT festivalu.pozdrav.

  • Dejan

    10.10.2023 21:11
    Dil
    Gde je sad ona placena bagra zvana eco aktivisti ? Cute naravno, sve po potrebi,nisu placeni i za ovo,brinu za neku vrbu i samorast topolu pa verovatno i sa ovaj kiseljak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti