Na mestu oborenog koprivića u centru može da bude njegova mladica - ali to će odlučiti stručnjaci

Mesec dana nakon uklanjanja poslednjih ostataka nekadašnjeg stabla koprivić u Modene, odbornici Skupštine grada zvanično će staviti van snage akt o njegovoj zaštiti kao prirodnog dobra.
Na mestu oborenog koprivića u centru može da bude njegova mladica - ali to će odlučiti stručnjaci
Foto: 021.rs

Koprivić, star više od 150 godina, stradao je u julskim olujama. Bio je spomenik prirode prve kategorije, poseban primerak ove vrste zbog svojih izuzetnih dendometrijskih i estetskih karakteristika.

Za zaštitu stabla bilo je zaduženo Gradsko zelenilo.

"Tokom olujnog nevremena koje je zahvatilo Novi Sad dana 21. jula 2023. godine došlo je do prelamanja zaštićenog stabla. Radna grupa koju je obrazovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a koju su sačinjavali predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, saveta gradonačelnika za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila, JKP Gradsko zelenilo i Gradske uprave za zaštitu životne sredine, izašla je na teren i konstatovala da je pored primenjenih mera ojačavanja debla čeličnim šipkama i osiguranja krošnje sajlama, usled udara jakog olujnog došlo do pucanja i cepanja debla na sredini njegove visine, što je dovelo do pada cele krošnje", navodi se u odluci koja će se naći pred odbornicima.
 
U zapisniku koji je sačinjen o oštećenju koprivića konstatovano je da su oštećenja stabla velika i da je nemoguće izvršiti sanaciju i revitalizaciju.
 
Stručnjaci su u izveštajima zaključili da je neophodno nasuti područje supstratom i poravnati zemljište kako bi moglo da se zasadi novo stablo.
"Posaditi školovanu i sertifikovanu sadnicu iste vrste - koprivić. Predlaže se sadnja mladice koja je poreklom od ovog stabla, a koja je odnegovana u rasadniku Gradskog zelenila", navodi se u izveštaju stručnog nadzora.
 
Da li će na istoj lokaciji biti posađen koprivić odluka je koju će Gradsko zelenilo tek doneti. Jesenja sadnja počinje u novembru, kad vegetacija uđe u mirovanje. 
 
Ranije je najavljeno da će Zelenilo na više lokacija u gradu posaditi koprivić na osnovu sačuvane mladice, te da će takva područja biti posebno obeležena da bi javnost znala odakle je stablo.
  • pajo patak

    11.10.2023 16:32
    @general
    izvini, strašno sam pogrešio; ti nisi младић, vjerojatno radiš u nekom JKP za gotovinu.
  • General

    11.10.2023 10:12
    @pajo papak
    Ti se hvališe da si skoro magistar bio u Sfrj , otkud sad se odazivaš na zgubidan ... auh baš propade !
  • Žao mo

    10.10.2023 22:21
    koprivića
    Kad imate mladicu obavezno je zasadite i nazovite KOPRIVIĆEV SIN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti