FOTO: Uklonjeni ostaci koprivića iz centra Novog Sada

U Modeninoj ulici uklonjeni su ostaci zaštićenog drveta koprivića koje je srušeno tokom julske oluje.
FOTO: Uklonjeni ostaci koprivića iz centra Novog Sada
Foto: 021.rs

Komadi drveta su potpuno uklonjeni i ostao je samo deo panja sa korenjem.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prethodno je rekao da su mladice koprivića sačuvane i da će one biti posađene po gradu sa vidnim obeležjem da potiču upravo od ovog starog drveta.
Da li će na mestu koprivića nešto biti zasađeno, nije poznato.
 
Podsetimo, koprivić je bio star više od 150 godina, a od 1978. godine je proglašen za Spomenik prirode i uživao je zaštitu prve kategorije.
 
 
Bio je jedino preostalo stablo od nekadašnjih drvoreda na ovoj lokaciji, a inače ova vrsta može da dostigne starost i do 600 godina.
 
Nakon što je oborena tokom oluje, Gradska uprava za zaštitu životne sredine je formirala radnu grupu koja je ocenila da su oštećenja velika i da je nemoguće obaviti sanaciju i revitalizaciju stabla.
Tada je saopšteno da je, osim primenjenih mera ojačavanja debla čeličnim šipkama i osiguranja krošnje sajlama, usled udara vetra olujne jačine, došlo do pucanja i cepanja debla na sredini njegove visine.
 
Novosađani su se posle rušenja koprivića opraštali od njega, a opozicija je imala i dva okupljanja kod oborenog stabla, ukazujući na probleme sa zaštitom životne sredine, urbanističke i druge komunalne probleme u Novom Sadu.
  • ex chapman

    15.09.2023 08:35
    @Trpimir
    krivi smo mi sto smo se sklanjali
    evo ja medju najvecim krivcima - koji smo se sklonili bas daleko
  • ex chapman

    15.09.2023 08:32
    podzelje
    potkopali su mu korenje i onda je spontano pao sam od sebe
    ali MLADICE su sacuvane
    nazalost u NS je ostalo vrlo malo ljudi ciji preci pamte DRVORED koji je tu bio (da, taj koprivic je samo poslednji ostatak drvoreda koji su krasili centar Novog Sada)
    sta znaci jedan koprivic nekome ko je odrastao okruzen sumom i ko je prvo naucio da koristi "motorku" pa tek onda noshu? ko je od malih nogu ucen da je priroda opasnost koju treba pokoriti a ne retka dragocenost koju treba cuvati i u njoj uzivati? ne krivim ja te ljude - drugacije okolnosti stvaraju drugacije ljude. KRIVI SMO MI sto smo popustili
  • Trpimir

    14.09.2023 21:20
    Zašto nije utvrđen krivac za uništenje koprivića? Taj treba krivično da odgovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti