Uspon i pad Slobodana Malešića - bivšeg novosadskog načelnika

Bivši načelnik novosadske policije Slobodan Malešić bi sledeće nedelje, zajedno sa još trojicom, trebalo da se nađe u sudnici zbog optužbi za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.
Uspon i pad Slobodana Malešića - bivšeg novosadskog načelnika
Foto: 021.rs
Suđenje počinje godinu i po dana od hapšenja generala policije koji je kao školovani policajac napredovao do važne pozicije i, kako se vidi iz optužnice, bio u kontaktu sa pojedinim ljudima iz Srpske napredne stranke, kao i sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem. 
 
Njegov uspon je bio postepen, a bio je viđen i za budućeg direktora policije. Međutim, pad se dogodio naglo i neočekivano. 
Uspon
 
Malešić je rođen 29. jula 1976. godine u Prijepolju. Na Policijskoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1999. godine. 
 
U zvaničnoj biografiji se navodi da je radni odnos u MUP-u zasnovao 1995. nakon završene Srednje škole policije. Na početku karijere radio je u policijskoj stanici Savski venac. 
 
Bavio se i štićenim licima, pa je jedno vreme radio na obezbeđenju ministara policije. Nakon što je ministarstvo preuzeo Ivica Dačić, prebačen je u Upravu saobraćajne policije. Tu se zadržao osam godina, a na čelu uprave zamenio je Vladimira Rebića 2014. godine koji je postao direktor policije. 
Pre nego što je postao Rebićev pomoćnik za Specijalne i posebne jedinice, Malešić je kratak period bio načelnik PU Kragujevac. 
 
U junu 2019. Malešić je unapređen u čin generala, a 2020. je postao načelnik PU Novi Sad. Njegov prethodnik je bio Milorad Šušnjić, koji je smenjen sa te pozicije, a potom i optužen u postupku koji se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, a optužen je i za prikrivanje tuče navijača u Kaću.
 
 
Na čelu novosadske policije Malešić je bio 20 meseci. Dolazak Malešića u Novi Sad policija je, barem je tako delovalo, postala otvorenija. U odnosu na Šušnjića, Malešić je bio spremniji za komunikaciju sa medijima, a nije bežao ni od toga da se pojavi pred građanima. 
 
Ipak, bilo je i kritika, te je opozicionar Borislav Novaković po Malešićevom dolasku u Novi Sad tvrdio da je novi načelnik tu kako bi se stvorila "policijska zaštita za realizaciju projekta 'Novi Sad na vodi'".
 
Slika koja se pravila oko njega je da je načelnik koji se ne krije u kancelariji i izlazi na ulicu da učestvuje u akcijama, što je bila novina u odnosu na njegove prethodnike, ali i naslednika. 
 
  
 
Tako je bio među policajcima na protestima protiv Rio Tinta, pozivajući na smirivanje situacije. Uspeo je da primiri desničare koji su na godišnjicu smrti kvislinga Milana Nedića planirali da marširaju do Omladinskog centra CK13 u kojem se organizovao sastanak antifašističkih organizacija. 
 
Malešić nije krio da je u dobrim odnosima sa vlašću u Novom Sadu i tadašnjim gradonačelnikom Milošem Vučevićem, te se pojavljivao na raznim prijemima u Gradskoj kući. 
 
  
 
Pad
 
Povezanost Malešića i Vučevića pokazuje i prepiska koju je pre hapšenja razmenjivao sa tadašnjim gradonačelnikom Novog Sada, ali u tom trenutku i uticajnom figurom u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. 
 
Kako je objavio Insajder.net, u optužnici protiv Malešića se navodi da on najpre piše Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Nakon toga, Malešić šalje poruku Vučeviću. Prepiska između njega, kako je objavio Insajder, bila je sledeća:
 
Malešić:  Izvini, znam da si u haosu... Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred.
 
Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.
 
Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?
 
  
 
Malešić: Da. Krenuo u CG.
 
Vučević: Bagra. Na granici?
 
Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.
 
Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.
 
Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.
Kako je objavio Insajder, Malešić je nakon toga kontaktirao i Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena koji se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog sumnji na "koruptivnu šemu velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji grupi omogućavaju šverc robe, novca, narkotika i oružja između Kosova i Srbije".
 
O vezama koje je imao Malešić pisao je i NIN, o čemu više možete da pogledate na OVOM LINKU.
 
  
 
Suđenje, odnosno pripremno ročište Malešiću i drugim okrivljenima je zakazano za 27. oktobar, pošto je prethodno 9. oktobra odloženo zbog nedolaska dvojice okrivljenih i jednog advokata.
 
Malešić se optužnicom tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja. Tadašnji načelnik Saobraćajne policije Ljubomir Stanišić je optužen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, šef Odseka za borbu protiv korupcije u Užicu Dragan Kovačević za krivična dela udruživanje i zloupotrebu službenog položaja, dok se privredniku iz Prijepolja Dženanu Kujoviću na teret stavlja udruživanje i tri krivična dela trgovina uticajem. 
 
Rukovodilac u JP "Putevi Srbije" Darko Savić i rukovodilac u JP "Koridori Srbije" Ivan Pavlović optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.
 
  
 
Tužilaštvo Malešića tereti da je organizovao grupu kako bi zaštitio Kujovića i odgovorna lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, kao i zaštitu za druga dela.
 
Čineći ovo, Stanišić i Malešić su primili materijalnu korist. Između ostalog, Malešić u novcu i materijalnim dobrima za izgradnju i opremanje splava na Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina.
 
Nakon što je Malešiću određen pritvor oglasio se njegov advokat Veljko Delibašić, navodeći da je njegov klijent negirao dela koja mu se stavljaju na teret, te da je tražio da ide na poligraf. 
 
  
 
Kako je naveo, Malešić se sumnjiči da je uticao na policajca iz PU Užice da ne izvrši kontrolu poslovanja jedne firme, koju je prethodno policija već kontrolisala, preneo je Blic.
 
"Nakon policijske kontrole, Više javno tužilaštvo u Kraljevu je donelo stav da nema elemenata krivičnog dela. Nakon toga, policajac iz PU Užice je telefonom pozvao Malešića i rekao mu da ga šef ponovo šalje tu firmu, u kontrolu i da ne zna šta da radi s obzirom na stav Tužilaštva. Malešić mu je na to rekao da postupi po zakonu", rekao je Delibašić u aprilu prošle godine.
 
U istrazi protiv Malešića svedočila je i bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja je, kako je rekao Delibašić, navela da bivšeg načelnika PU Novi Sad poznaje kao dobrog i časnog policajca. 
 
Malešiću je u julu prošle godine ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode. 
 
Od tada je krivičnu prijavu protiv njega i njegovog zamenika podnelo i Strukovno udruženje policije "Dr Arčibald Rajs" zbog navodnog nesavesnog rada u službi, zloupotrebe službenog položaja i neizvršenja sudske odluke. 

Komentari 22

  • x11

    19.10.2023 19:56
    nema logike
    Kako to da ko god je bio u vezi sa Vučevićem od načelnika PU u Novom Sadu je uhapšen, a Vučević unapredjen na funkciji. Da li neko ima mozga pa da shvati o čemu se tu radi....
  • Timko

    18.10.2023 21:55
    S kim si onaki si.
  • Sova

    18.10.2023 21:22
    Odmah se videlo o kakvum se coveku radi.Njega nije interesovao posao,niti bezbednost gradjana Novog Sada.On se tu nije ni pojavljivao ,sve je radio njegov pijani zamenik i njegovi potrcki pomocnici ,medju njima i sadasnji nesposobni nacelnik.Od kada su oni dosli unistili su upravu ,zavladala je bezvalsce ,nije se znalo ko pije ko placa.Neponovilo se vise nikada!Da je srece da i ovog nesposobnog sklone i dovedu nekog postenog policajca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti