Novaković: Istragu protiv Malešića proširiti na Zvonka Veselinovića i Vučevića

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković zatražio je da se istraga protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića proširi i na druge osobe.
Novaković: Istragu protiv Malešića proširiti na Zvonka Veselinovića i Vučevića
Foto: 021.rs

Ovaj opozicionar navodi da u Novom Sadu postoji "kriminalni promiskuitet i prećutna saglasnost vrhova gradske vlasti, tužilaštva i policije ko sme, a ko ne sme da bude procesuiran".

Kako je naveo, povodom saznanja NIN-a o kontaktima bivšeg načelnika Malešića sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, kao i sa određenim brojem državnih funkcionera, od organa traži da se istraga proširi na Veselinovića i bivšeg gradonačelnika Novog Sada, te aktuelnog ministra odbrane, Miloša Vučevića.

Borislav Novaković ponavlja svoje tvrdnje od ranije, kojima u blizak krug ljudi spaja bivšeg načelnika, gradonačelnika, biznismena ranije osuđivanog, kao i vlasnika firme "Montop" Marka Bosanca Bosketa. 
 
Kao i pre, i ovog puta brata predsednika države Aleksandra Vučića, Andreja, navodi kao osobu koja upravlja političkim životom grada, dok Veselinovića optužuje da "orkestrira kriminalnom scenom Novog Sada".
 
Ovoj grupi priključuje i Nebojšu Petrića, vlasnika firme "Promist" i jednog od vlasnika građevinske kompanije "Galens", poznate po brojnim projektima u Novom Sadu. 
 
U svom saopštenju navodi da se Malešić i Veselinović poznaju od ranije, te da se sada otkrilo da su kumovi. Osim toga, Novaković je ranije iznosio tvrdnju da su Malešić i Petrić prijateljske odnose izgradili još u rodnom Prijepolju.
 
NIN je već ranije pisao o vezama Malešića i Bosanca, te je u avgustu prošle godine otkriveno da je jedna od Bosančevih firmi svakog meseca Malešićevom starijem sinu plaćala 130.000 dinara, navodno za stipendiju. Kasnije je utvrđeno da stariji sin bivšeg načelnika novosadske policije nije imao prijavljenu adresu prebivališta na adresi u Sloveniji. 
 
"Dakle, možda je istraga protiv Slobodana Malešića krenula od u tom trenutku dostupnih činjenica, ali više je nego jasno da kontakti i linije uticaja Slobodana Malešića prevazilaze ono što je na početku bio predmet kriminalističke obrade. Sramna je činjenica da poslovnu aktivnost Zvonka Veselinovića vlast ne sputava, naprotiv, ona je podstiče i na razne načine favorizuje", navodi Novaković.
 
Iz tog razloga poziva nadležne da "postupaju profesionalno i da prošire istragu koja bi obuhvatila sve aktere koji su bili u vezi sa Slobodanom Malešićem".
Vučević i Novaković se raspravljali zbog Bosketa i Veselinovića
 
Dvojica bivših gradonačelnika Novog Sada verbalno su se obračunali u Skupštini Srbije početkom decembra. Povod su upravo bile Novakovićeve tvrdnje o povezanosti Miloša Vučevića sa Markom Bosancem Bosketom i Zvonkom Veselinovićem.
 
Novaković je tom prilikom Bosanca nazvao "ličnim prijateljem" Vučevića, te "desnom rukom" Zvonka Veselinovića. O biznismenu sa Kosova, više puta hapšenom, govorio je kao o kriminalcu, a tvrdio je i da je Bosanac osuđivan. Vučević je tada reagovao rekavši da Novakoviću i opoziciji smeta to što je Novi Sad kupio granit od srpske firme ("Granit peščar", vlasništvo Veselinovića). 
 
"Kažete da je on (Bosanac) kriminalac? Za šta je on osuđivan? Za nasilničko ponašanje? A vi ste bili za kriminal pred Specijalnim sudom i pobegli ste kod sudije za prekršaje. Neko je odgovarao kad je bio maloletan... Vi ste za mnogo teža dela bili izvedeni pred lice pravde, a onda ste se na volšeban način zloupotrebom procesnih prava oslobodili toga. I vi držite predavanje nekome ko je kriminalac", zaključio je Vučević.
 
Podsetimo, sredinom novembra prošle godine je Novaković pominjao Marka Bosanca Bosketa u kontekstu krivične prijave koja je podneta protiv njega zbog dešavanja na protestu kod Mosta slobode prošle godine. Tada je odreagovao advokat vlasnika "Montopa", poručujući da očekuje reakciju Narodne skupštine, jer je Novaković i ranije imao slična izlaganja, koja je nazvao progonom Bosanca. 
 
Tom prilikom je i najavio da će reagovati postupcima "zbog ličnog progona od strane čoveka koji je džravni funkcioner uz očekivanje da će država stati u zaštitu običnih građana".
  • @fantom

    13.01.2023 13:54
    ima
    li koga da kažu bivšem režimu ćao nikad više ...
  • čečeč

    13.01.2023 10:14
    Istragu treba proširiti
    Kada bi se istraga proširila, onda mnogi sadašnji funkcioneri, kako gradski tako i republički, ne bi bili na slobodi, pa mozda ni sadašnji gradonačelnik, jer odgovarati moraju i oni koji su za kriminalne radnje znali ali ih nisu prijavili, i oni koji su kriminalnim radnjama prisustvovali, ali su o njima ćutali. Ne može neko ko je 10 godina bio uz rame bivšeg gradonačelnika Vučevića, kao što je sadašnji gradonačelnik, biti izuzet od istrage i aboliran. Šta se svi prave blesavi. Zar mislite da bi korumpirani Vučević koji se vidjao sa kriminalcima za zamenika predložio časnog i poštenog čoveka, pa to ne postoji, samo u bajkama, a u sns vlasti ni slučajno.
  • 002211

    13.01.2023 09:20
    PODRŽAVAM. Skršiti krimose iz Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.