Okršaj bivših gradonačelnika: Vučević, Novaković, Zvonko Veselinović, Boske, most...

Iako se u Skupštini Srbije odvija sednica o budžetu za narednu godinu, poslanici pričaju o svemu. Danas je pažnja bila i na raspravi Miloša Vučevića i Borislava Novakovića.
Okršaj bivših gradonačelnika: Vučević, Novaković, Zvonko Veselinović, Boske, most...
Foto: 021.rs

Već treći dan je u parlamentu burno. Dok vlast hvali budžet i prikazuje jednu lepšu sliku stvarnosti, opozicija kritikuje i smatra da je realnost, umesto ružičaste, poprilično crna.

U jednom trenutku došlo je do "razmene mišljenja" između dvojice bivših gradonačelnika Novog Sada - Borislava Novakovića i Miloša Vučevića. U raspravi su se mogla čuti imena Zvonka Veselinovića, vlasnika "Montopa" Marka Bosanca Bosketa, aludiranja na aferu "Bulevar Evrope", pitanje mosta u Novom Sadu i stavovi o tome ko je kriminalac, a ko nije.

Opozicioni političar, iz redova Narodne stranke, pričajući o Nacionalnom stadionu, rekao je da bi se od novca namenjenom za ovaj projekat moglo izgraditi 6.000 vrtića. Međutim, onda je rekao da ne misli na vrtiće koje je u Novom Sadu gradio Miloš Vučević, odnosno kompanija "Montop", nazvavši vlasnika ove firme, Marka Bosanca Bosketa, ličnim prijateljem aktuelnog ministra odbrane i "desnom rukom" Zvonka Veselinovića. 
 
O Veselinoviću, koji je više puta hapšen, mediji su ranije pisali kao o "neformalnom centru moći na severu Kosova". Njega Novaković već duže vreme dovodi u direktnu vezu sa Vučevićem. 
 
"Stotine kilometara auto-puta bismo mogli da izgradimo, ali ne tako što će Kinezi raditi i uzimati kao podizvođača firmu 'Inkop' ili 'Novi Pazar put', koje su u vlasništvu Zvonka Veselinovića, čoveka koji ne bi smeo da dobije ni dinar iz budžeta. On je u sistemu sankcija međunarodne zajednice i njegove firme ne mogu da posluju nigde u svetu, osim u Srbiji. A on je ovde privilegovan", rekao je Novaković, označavajući Veselinovića kao kriminalca i dovodeći ga u vezu sa bratom predsednika države Andrejem Vučićem. 
 
Vučević je reagovao na ove optužbe iz redova opozicije, pitajući odakle potreba da se deset puta spomene ime Zvonka Veselinovića.
 
"Otvorili ste lokalnu temu da biste verovatno ispali hrabriji. Ne znam čemu potreba da deset puta spomenete Zvonka Veselinovića, mislite da ste time pokazali da se ne bojite nikoga ili nekoga, pa ste dobili veći plus?", rekao je Vučević, a potom ukazao i na to da je vlast koju je predvodio Novaković takođe planirala most na istom mestu na kom se sada gradi, ali da su mostove "videli samo na crtežima". 
 
On se potom osvrnuo na period kada je Novaković vodio Zavod za izgradnju grada, navodeći da je dodelio posao firmi za koju je komisija za tendere rekla da ne ispunjava uslove, nakon čega je stopostotni iznos avansa uplaćen, iako "nikad nismo videli ni dinara, ni metra za te pare". 
 
Rasprava se nastavila, a Novaković je poručio da Vučević ne spori da firma Zvonka Veselinovića "Granit peščar" gradi u Novom Sadu, kao i da ne spori to da je Zvonko Veselinović označen kao kriminalac ili da je vrtić na Sajlovu gradila firma Marka Bosanca Bosketa, za kojeg tvrdi da je osuđivan.
 
"Sve ste to prećutali, a bavili ste se lažima, sve što ste rekli gola je laž", dodao je Novaković.
 
Naravno, Vučević nije ostao dužan, te je odgovorio Novakoviću. 
 
"Šta mene briga ko je vlasnik firme? Meni je u interesu da grad dobije ono što je platio, kad ste ga vi vodili nije dobijao ni ono što je bilo plaćeno. Svi prozivate strane investitore, a kada pričate o srpskoj firmi koja prodaje granit, tada ona ne može to da radi, zato što vam ne odgovara neko ko je vlasnik ili jedan od vlasnika. Vi to na sudu dokažite da li je neko kriminalac, nemojte nama ovde dokazivati, osim ako niste za presude albanskih sudova", rekao je Vučević.
Vučević se osvrnuo i na optužbe koje Novaković iznosi na račun Marka Bosanca Bosketa. 
 
"Kažete da je on kriminalac? Za šta je on osuđivan? Za nasilničko ponašanje? A vi ste bili za kriminal pred Specijalnim sudom i pobegli ste kod sudije za prekršaje. Neko je odgovarao kad je bio maloletan... Vi ste za mnogo teža dela bili izvedeni pred lice pravde, a onda ste se na volšeban način zloupotrebom procesnih prava oslobodili toga. I vi držite predavanje nekome ko je kriminalac", zaključio je Vučević.
 
Podsetimo, sredinom novembra je Novaković pominjao Marka Bosanca Bosketa u kontekstu krivične prijave koja je podneta protiv njega zbog dešavanja na protestu kod Mosta slobode prošle godine. Tada je odreagovao advokat vlasnika "Montopa", poručujući da očekuje reakciju Narodne skupštine, jer je Novaković i ranije imao slična izlaganja, koja je nazvao progonom Bosanca. 
 
Tom prilikom je i najavio da će reagovati postupcima "zbog ličnog progona od strane čoveka koji je džravni funkcioner uz očekivanje da će država stati u zaštitu običnih građana".
  • Stojko

    08.12.2022 15:05
    Žao mi je što niste bili gradonačelnici naših neprijatelja.
  • Jelisaveta

    08.12.2022 11:23
    da...da...
    Bivši gradonačelnici, od kojih je jedan zbog rezultata rada dogurao do ministra i potpredsednika vlade, a drugi čak do krivične odgovornosti i sada histeriše po parlamentu. Nije to istio nikako, niti se može porediti.
  • Krajišnik

    08.12.2022 10:56
    Moje mišljenje o Milošu je u superlativu. Čovek je, em gospodin, em je vredan i posvećen, a to što je napredovao do ministra odbrane, govori o tome da je lojalan svojoj državi i takvi ljudi i treba da budu na visokim državnim pozicijama. Da brinu o interesima Srbije, a ne suprotno, kao bi to radili oni koji su se okomili na njega, a poznati su nam od davnih dana po svom delovanju: za sebe i svoj groš, a sve protiv interesa naroda. Samo guraj Miloše, mogu samo da te mrze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti