Šta poseduju i koliko zarađuju poslanici vlasti iz NS: Nasledstva, kupovine, penzije i bonusi

Među 250 poslanika u Skupštini Srbije nalaze se i oni koji su svoje prebivalište prijavili na novosadskoj adresi.
Šta poseduju i koliko zarađuju poslanici vlasti iz NS: Nasledstva, kupovine, penzije i bonusi
Foto: 021.rs (021.rs/parlament.gov.rs)

Većina njih je u zakonskom roku, i u skladu sa obavezom koju imaju kao javni funkcioneri, podnela izveštaj Agenciji za sprečavanje korupcije o imovini i prihodima. 

Među skupštinarima su neka poznata lica, ali i poneki anonimus za koje javnost ni ne zna. U svakom slučaju, za svoj angažman, nebitno kakav, u Skupštini Srbije, dobijaju i odgovarajuću novčanu nagradu. 

Kao poslanik vladajuće koalicije koji ubedljivo najviše zarađuje izdvaja se, naravno, Predsednik pokrajinskog odbora Dušan Bajatović. Nasuprot tome, poslanica koja nije prijavila imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije je "zvezda u usponu" političkog života Srbije - Staša Stojanović. 
 
U nastavku vam donosimo šta su od imovine prijavili poslanici iz vladajuće koalicije, dok ćemo u zasebnom tekstu predstaviti imovinu političara iz opozicionog tabora.
 
Igor Bečić
 
Novi poslanički mandat doneo je Igoru Bečiću i novu ulogu - imenovan je za predsednika Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti.
 
On je u svom imovinskom kartonu naveo nekoliko izvora prihoda. Najvredniji je onaj iz "Srbijagasa" gde se vodi kao službenik, na osnovu čega zarađuje 130.000 dinara mesečno. Osim toga, ovaj poslanik dobija 30.000 za svoj angažman u parlamentu, ali i 8.000 na ime invalidnine ratnog vojnog invalida.
 
Što se tiče nekretnina, ima ih nekoliko. Trosobna kuća, dvosobna kuća, pomoćni objekat, njiva i građevinsko zemljište. Sve ovo je stekao nasledstvom. Ono za šta je, ipak, morao da "protrese džepove", jeste trosoban stan od 91 metra kvadratna. 
 
Automobil ne poseduje, ali ima depozite u bankama i drugim finansijskim ustanovama. 
 
Vojvođanski istraživačko-analitički centar objavio je pre godinu dana da su pastorka i ćerka Igora Bečića postale vlasnice "ekskluzivne parcele usred Futoškog parka u Novom Sadu, luksuzne vile Park i doma za stare smeštenog u tom objektu". 
 
Dušan Bajatović
 
Ako se pisalo o nečijoj zaradi i imovini, pisalo se o zaradama Dušana Bajatovića. S razlogom, s obzirom na to da je za srpske uslove nesvakidašnja. Ovaj političar iz redova SPS-a vrlo često prijavljuje promene u imovini i prihodima Agenciji. Od početka 2020. učinio je to sedam puta, a poslednji izveštaj je podnet u junu ove godine.
 
Bajatović, među poslanicima iz Novog Sada, ima najviše izvora finansija. Za odgovornu funkciju koju obavlja u "Srbijagasu" tu su 202.000 dinara, u "Jurosgasu" prijavio je 1,4 miliona dinara, za funkciju u Podzemnom skladištu gasa "Banatski dvor" prihod je 587.000 mesečno. 
 
Kao direktor u "Southstrem"-u ne dobija ništa, što je slučaj i sa njegovim angažovanjem u "Sogas"-u. U "Gastransu" zarađuje 1,7 miliona dinara, a u Skupštini Srbije 34.800. 
 
Jednokratno, preko povraćaja više uplaćenog doprinosa za PIO, prijavio je prihod od 11 miliona dinara. Prijavio je i dva značajna bonusa, onaj u "Banatskom dvoru" od sedam miliona i "Gastransu" od pet miliona, jednokratno. 
 
Kada je u pitanju imovina, spisak je zaista dugačak. Među više od 60 nekretnina koje poseduje nalaze se voćnjaci, vinogradi, njive, vikendice, pašnjaci, parcele. Prijavio je i posedovanje dva automobila, čamca bez kabine, traktora, kamiona, prikolice i auto-prikolice. Između ostalog, ima i depozite u bankama. 
 
U martu ove godine Bajatović je dao intervju za 021.rs i govorio je o svojim primanjima. Kako je naveo, većina njegovih kolega koja obavlja menadžerski posao ima veću zaradu nego on, dodajući da niko ne bi pravio problem da toliko zarađuje neki "Hans ili Toni". 
 
"Ako taj novac ne bi bio isplaćen, on bi se izgubio u bilansima preduzeća i ne bi pripao nikome, a ovako pripadne meni, ostavim nešto sebi, ali pomognem i drugima", rekao je tada Bajatović, dodajući da trenutno pomaže 12 porodica.
 
  
 
Borislava Perić Ranković
 
Pojavljivanje poznate stonoteniserke Borislava Perić Ranković na listi Srpske napredne stranke za neke je bilo iznenađenje. Višestruka osvajačica medalja na Paraolimpijskim igrama prijavila je nekoliko izvora prihoda. 
 
U Skupštini Srbije zarađuje 30.000 dinara mesečno, dok od RFZO, na račun penzije, stiže još 56.900 dinara. Zahvaljujući svojim sportskim uspesima, Perić Ranković je dobitnica i nacionalne penzije u iznosu od 223.800 dinara mesečno.
 
Stonoterska je prijavila kupovinu dva stana i vikendice, a na isti način je stekla "opel zafiru", proizveden 2016. godine. Takođe, ona ima depozite u bankama.
 
Tatjana Medved
 
Tatjana Medved je još jedna sportskinja na listi naprednjaka. Ova rukometašica, osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu 2001. godine, vodi se i kao zastupnica Gradskog rukometnog saveza Novog Sada.
 
Ona za angažman u Skupštini Srbije prima 93.000 mesečno, a za sportske uspehe, na osnovu nacionalnog sportskog priznanja, od Ministarstva omladine i sporta dobija 111.900 dinara. 
 
Prijavila je da ne poseduje nekretnine, ali je kupovinom stekla "ford s max", proizveden 2006. godine. Takođe, Agenciji je prijavila da je vlasnica ugositeljske radnje. 
 
Biljana Pantić Pilja
 
Advokatica iz Advokatske kancelarije "Vučević", čiji je osnivač otac ministra odbrane Miloša Vučevića, Agenciji je prijavila zaradu od 112.000 dinara, koju ostvaruje kao narodna poslanica.
 
Drugih prihoda, navela je, nema, a što se tiče imovine, ima udeo vlasništva u nasleđenom jednosobnom stanu.
 
Osim toga, na svoje ime nema ni vozila, a nema ni depozite u bankama. 
 
Milan Radin
 
Milan Radin je još jedan poslanik naprednjaka iz Novog Sada. On, kao i njegova stranačka koleginica, od prihoda ima samo skupštinsku platu u visini od 120.000 dinara mesčeno.
 
Svu imovinu je stekao nasledstvom, pa je tako postao vlasnik stana od 50 kvadratnih metara, garaže i dela vikendice. 
 
Prijavio je Agenciji posedovanje dva automobila, "jaguar x-type" iz 2004. godine i "fiat bravo" iz 2007, koje je stekao kupovinom.
 
Jelisaveta Veljković
 
Jelisaveta Veljković nije poznata javnosti, a kao mesto prebivališta navela je Sremske Karlovce. Ona dolazi iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
 
Za skupštinski rad dobija 132.000 mesečno, a kao penzionerka dobija još 32.600 dinara. 
 
Nekretnine, u koje se ubrajaju četvorosobna kuća, garaža i dve okućnice, stekla je nasledstvo. Kupovinom je postala vlasnica automobila marke "ford mondeo", koji je proizveden 2003. godine.
 
Dejana Vasić
 
Dejana Vasić je među novosadskim naprednjacima u Skupštini. Zarađuje 130.000 dinara za svoj rad u Skupštini.
 
Ima udeo u vlasništvu nad četvorosobnim stanom, dok je kuću od 200 kvadratnih metara stekla nasledstvom.
 
Prijavila je kupovinu "tojote jaris" iz 2015.
Ivan Antić
 
Među onima koji nisu mnogo poznati jeste i poslanik naprednjaka Ivan Antić.
 
Njegova imovinska karta je "tanka" - zarada od 130.000 dinara u Skupštini Srbije i nema nekretnina. 
 
Ipak, tu je kupljeni "reno megan" iz 2010 godine. 
 
Milorad Bojović
 
Milorad Bojović je novosadskoj javnosti poznat kao novinar. Pisao je za veliki broj medija, među kojima su i Politika, Danas, Građanski list, Pečat.
 
Ovaj poslanik koji se našao na listi Srpske napredne stranke danas objavljuje tekstove i u novosadskim medijima naklonjenim vlasti. 
 
Agenciji je prijavio da kao narodni poslanik zarađuje 27.300 dinara. Što se tiče imovine, ima udela u vlasništvu nad kućom i šumom, a reč je o nasledstvu.
 
Osim toga, vlasnik je agencije za odnose sa javnošću.
 
Jasmina Obradović
 
Jasmina Obradović je još jedna poslanica iz redova Srpske napredne stranke. Ona je zaposlena u novosadskom "Lisju", gde zarađuje 95.000 dinara mesečno, a uz to kao narodna poslanica dobija još 30.000.
 
Ima udela u vlasništvo nad nekoliko nasleđenih nekretnina, kao što su zemljište, dve kuće, dva pomoćna objekta i garaža. 
 
Nikola Bokan
 
O imovini najmlađeg poslanika u Skupštini Srbije smo već pisali. Sin novosadskog političara Tomislava Bokana prijavio je Agenciji da je do svoje 23 godine kupio dva stana i "jeep renegade".
 
Ovaj advokatski pripravnik zarađuje 74.400 dinara za rad u Skupštini Srbije, uz šta mu sleduje poslanički dodatak od 37.200 dinara. 
 
Kako je poručio za 021.rs, imovina je proizvod dugogodišnjeg rada njegovih roditelja, ali i nasleđenih i poklonjenih sredstava koje su njegovi roditelji stekli od svojih. Osim toga, ukazao je na to da se imovina nije menjala u finansijskom smislu, već samo u svojoj strukturi. 
 
Staša Stojanović
 
Staša Stojanović nije prijavila imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, premda ona tvrdi drugačije.
 
U Agenciji su za 021.rs naveli da ova poslanica iz redova Srpske napredne stranke nije podnela izveštaj o prihodima i imovini, zbog čega su pokrenuli "postupak prethodne provere radi utvrđivanja povrede zakona".
 
Nasuprot tome, Stojanović tvrdi da je uredno prijavila sve. Na upit 021.rs da li ima neki dokaz o prijavi imovine, Stojanović je rekla da će videti sa Agencijom gde je nastao problem, te da će njen imovinski karton biti dostupan u najkraćem mogućem roku.
  • Dudule

    11.12.2022 18:42
    Krko krkic
    Ko vam je kriv kad nemate prezime KRKOBABIC. Na drzavnim jaslima od pradede do cukununuceta pa mozda i dalje . Al je lepo drpati drzavu neradom????!!!!!!!........
  • Stevan

    08.12.2022 12:31
    Odgovor na 3 k
    Ja nisam rođen u betaniji pošto je porodilište onda tj.50 g.bilo u Gajevoj ulici dali sam ja Novosađani LYX.
  • Pop84

    07.12.2022 21:20
    Nije bas
    tako sve crno, evo na primer ovi gore nabrojani, ubedjen sam i kategoricki tvrdim, da imajy mnooogooo manja "primanja" od direktora u Jkp i Jp ! Za nekoliko godina direktorovanja,zgrnuli su ogromne pare,oni gore navedeni za njih se zna sta i odakle dobijaju za dir Radojcica,Radojicica, Djakovica, Loncara itd , kod njih se ne zna koliko su teski 1-2 mil eur,oni da zive od plate dir 120 000 ? Glupost,ko veruje u to, papak bio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti