Sloga: Štrajk koji su započeli poštari iz Novog Sada širi se na Beograd i druge gradove

Članovi Sindikata radnika pošte "Sloga" podržali su i pridružili se spontanoj obustavi rada koje su u utorak, 24. oktobra započele njihove kolege iz Novog Sada.
Sloga: Štrajk koji su započeli poštari iz Novog Sada širi se na Beograd i druge gradove
Foto: 021.rs
Radnici pošte zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto, zapošljavanje dodatnih radnika i isplatu zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra.
Prema saznanjima Sindikata, više od 90 odsto poštara i kurira Postekspresa i oko 15 odsto šalterskih radnika je od utorka do srede ujutru štrajkovalo na području Novog Sada, u Vrbasu su u celosti štrajkovali, u delovima Beograda (Rakovica i Borča) i u Poštanskom centru Pančevo.
Dan nakon početka štrajka priključuju im se i kolege iz dve radne jedinice u Zemunu, a očekuju se obustave u drugim radnim jedinicama.
 
"Sloga" dodaje da podržava sve opravdane zahteve nezadovoljnih poštara u Novom Sadu.
 
U saopštenju su naveli da su njihove plate čak 50 odsto ispod republičkog proseka, uslovi rada su neprihvatljivi, a broj zaposlenih, posebno poštara, šalterskih radnika, kurira i onih u preradi je alarmantno nizak. Zbog svega ovoga, kako su naveli, postoji veliki broj žalbi korisnika i zastoja u isporuci pošiljaka.
 
U saopštenju se takođe kritikuje trenutno rukovodstvo koje se, prema rečima radnika, stalno povećava, dok je broj zaposlenih na osnovnim pozicijama sve manji. 
Nezadovoljni radnici ističu da njihova preduzeća ne predstavljaju teret za državni budžet, već ga aktivno pune. 
 
Među ključnim zahtevima su i prekid "tihe" diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od strane Vlade Srbije da će njihovi zahtevi biti uvaženi i ispunjeni.
  • Xx

    26.10.2023 09:09
    Plata
    Tako je i u Putevima Srbije,plata na naplatnoj kućici 60000 sa noćnim i smenskim radom a u kancelariji 100000,pritom se kancelarije pune a inkasanata sve manje! Sreća pa dobijamo na sudu sa neobracunavanje boda,državnog praznika i t.d
  • Mar

    25.10.2023 22:57
    @sale
    lekovi ne smeju da se šalju preko pošte. Neka se bore ljudi za svoja prava, a ne da samo oni u foteljama mogu da kupe prosecnu potrosacku korpu, a oni koji ostavljaju kičmu i noge na poslu, da preživljavaju sa platom.
    A beše i Željko Samardzić radnik poste? I Branko Kockica?!
  • Sale

    25.10.2023 18:43
    I sta da nekome treba lek po cenu zivota, a oni nece da rade isporuku (da, zaprimaju postu, ali nece da isporuce jer je strajk), covek/dete umre i ko je kriv?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti