Sloga: Produženje ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru nastavak ucene radnika, pljačka građana

Odluka Vlade Srbije o produženju ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2026. godine nastavak je agonije i ucene za sve radnike, navode Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
Sloga: Produženje ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru nastavak ucene radnika, pljačka građana
Foto: Pixabay
Predsednik ovog sindikata i narodni poslanik Željko Veselinović navodi da je ovo ucena za ranike koji godinama rade na osvovu privremenih i povremenih ugovora.
"Mislimo na hiljade zaposlenih u javnim preduzećima i državnim ustanovama koji se ucenjuje životnom egzistencijom i neizvesnošću", istakao je on.
Prema Veselinoviću, aktuelna vlast koristi ovu politiku kako bi nastavila "veštačku podršku svojoj vlasti, prisiljavajući radnike na mitinge i prikupljanje glasova".
 
On je posebno naglasio da nije iznenađen da ograničenje zapošljavanja ne važi za izabrana i postavljena lica u državnim organima i direktore javnih preduzeća i javnih agencija.
 
"Neshvatljivo je da radnici u zdravstvu i školstvu, kao i u javno-komunalnim preduzećima na teškim poslovima za kojima postoji stalna potreba, ne dobijaju stalni radni odnos. Istovremeno, na platnim spiskovima imamo ljude koji uopšte ne dolaze na posao, a sindikat dobija prijave o takvim slučajevima. Ovo je i pljačka građana kroz budžet Srbije, posebno kroz takozvano 'Helikopter davanje' uoči predstojećih izbora i čiji ceh upravo plaćaju ti radnici", dodao je Veselinović.
 
"Sloga" navodi da će insistirati na stalnom zapošljavanju neophodnih radnika koji sada rade po ugovorima nakon promene vlasti.
 
"Stranački paraziti moraju biti izbačeni iz javnih preduzeća i ustanova i moraju odgovarati za svoje postupke, a radnici više ne smeju biti sredstvo političke manipulacije niti žrtve ucena koje ugrožavaju njihovu egzistenciju", zaključio je predsednik "Sloge".
Napominju da se kao razlog produženja ograničenja zapošljavanja navodi Zakon o budžetskom sistemu koji stavlja limit rashoda za državne zaposlene na 10 posto BDP-a. 
 
"Da bi se održali fiskalni limiti, Vlada smatra da je produženje kontrolisanog zapošljavanja opravdano, međutim, ono godinama unazad nije transparentno i podložno je zloupotrebi", navode iz Sindikata "Sloga".
  • Već viđeno

    13.10.2023 12:07
    Postoje dve opcije u ovoj dažavi :
    1: postati član SNS i imate sve privilegije, znaci clan sekte
    2: spakovati kofere i otići preko , pokušati bolji život dok se moze
    3: nema više
  • Bojan

    10.10.2023 12:06
    Nije tačno da se ne zapošljava,u Ćupriji u bolnici primljeno je par radnika na neodređeno vreme( za stalno).
  • Liman

    10.10.2023 07:51
    Ima mnogo zanimanja gde je nemoguće raditi u neizvesnosti povremeno privremenih poslova, u kulturi, u zdravstvu, u prosveti. Ljudi moraju da ulažu u svoje znanje, da se razvijaju da bi mogli da obavljaju odgovorne poslove, a to je nemoguće ako su privremeno zaposleni. Takođe, ne postoji stvarna kontrola ko se zapošljava, s kakvim kvalifikacijama i za koje poslove. O uceni da se i ne govori. Kada je ukinuto zapošljavanje na određeno i uvedeno na tromesečne ugovore, pred izbore pre korone, niko od nezavisnih medija, niti od političkih partija nije reagovao na to. Svi su ćutali i pravili se mrtvi a od početka je bilo jasno čemu to služi. Evo nam se bliže izbori, ljudima je ugrožena egzistencija ako ne glasaju zna se za koga... Opet niko u programu nema socijalu, zapošljavanje, šta će učiniti u malim mestima, a život ide dalje, Srbija sve siromašnija i praznija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.