FOTO Ovako će izgledati buduća Dečija bolnica: Tokom radova deca se sele u bolnicu na Mišeluku

Dečiju bolnicu u Novom Sadu očekuje velika rekonstrukcija i izgradnja novog kompleksa, a za vreme radova deca će se lečiti u bolnici na Mišeluku.

Ovo je saopšteno na današnjem predstavljanju projekta budućeg Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, koji će biti proširen i dograđen.

Projektno-tehničku dokumentaciju za sve radove, ozakonjenje i ishodovanje svih potrebnih dozvola za početak radova uradila je grupa firmi koju čine arhitektonski biro "DBA", "Balkans Security Services", "Geomehanika", "NS Geodet" i "Metod inženjering".

Vrednost ugovora sa PDV-om je 63,4 miliona dinara.

Kako je poručila direktorka Dečije bolnice Jelena Antić, svi dosadašnji kapaciteti ustanove dostignuti su i ne postoji drugo rešenje osim dogradnje prostora u vidu značajno većeg kompleksa.
 
Da je reč o nuždi poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je najavio da će se naredne godine pripremati novac za ovaj projekat, a da radovi neće početi pre 2025. godine.
"Ovo je veoma složen zadatak, jedan deo prostora bolnice na Mišeluku moraćemo da rezervišemo za redovan, besprekoran rad Dečije bolnice. Pre svega moramo da sagradimo novu Kliniku za stomatologiju u okviru kompleksa Kliničkog centra Vojvodine, kako bismo mogli da porušimo sadašnju Kliniku za stomatologiju i na njenom mestu izgradimo novu zgradu Dečije bolnice. Za to vreme moramo da budemo maksimalno tolerantni svi - i zaposleni, ali i roditelje dece na lečenju na privremenoj lokaciji", naveo je on.
 
 
Dodao je da je najrealnije da Pokrajinska vlada i Vlada Srbije u 2025. godini pokrene ovaj projekat, koji bi mogao da košta između 8,5 i devet milijardi dinara.
 
Kako je rekao glavni arhitekta projekta Đorđe Bajilo, do kraja godine je realno da će biti ishodovana građevinska dozvola.
 
Bitno je naglasiti da Dečija bolnica nakon rekonstrukcije neće imati povećani kapacitet, već ostaje na oko 350 postelja. Međutim, menja se bruto površina kompleksa sa oko 16.000 kvadrata na oko 57.000 kvadrata, na najviše sedam spratova.
 
 
Struktura postelja se menja na način da je u planu veći broj soba u kojima će biti manje ležajeva. U planu su trokrevetne sobe, svaka sa kupatilom i prostorom za ležaj i boravak pratilaca dece.
Kad je reč o parkingu, Bajilo je objasnio da će problem parkiranja biti rešen sa dve etaže podzemne garaže za ukupno 152 vozila. Na parceli je planiran poseban saobraćajni priključak samo za vozila hitne pomoći.
 
Budući kompleks Dečije bolnice imaće modularne operacione sale, robotizovanu apoteku, pneumatsku poštu za laboratoriju i osvetljenje u sobama koje podstiče brži oporavak dece.
 
"Naučno je dokazano da deca koja borave u takvom prostoru, sa velikim otvorenim pogledom na spoljašnju sredinu, brže ostvaruju oporavak i napuštaju bolnicu", dodao je Bajilo.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Srdja

    30.04.2024 21:35
    Laže direktorica
    Ukupna vrednost izrade projekta je preko milion eura , hajde neka me neko demantuje
  • Kum2

    05.11.2023 11:10
    Verovatno
    Bila jedna ispravna ponuda na tenderu, DBA?! Koga bre vi folirate?
  • Kum

    04.11.2023 19:31
    Hajde Bajilo
    Reci ko se do sad omastio, znamo da će GAT izvoditi radove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti