Novosadska vlast demantuje Zajedno: Ne kupujemo podršku građana kroz jednokratna socijalna davanja

Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada danas su reagovali na, kako kažu, "lažne optužbe" da gradske vlasti "kupuju" podršku građana kroz jednokratna socijalna davanja.
Novosadska vlast demantuje Zajedno: Ne kupujemo podršku građana kroz jednokratna socijalna davanja
Foto: 021.rs
"Ovim putem demantujemo netačne i neutemeljene navode, koji su se pojavili u pojedinim medijima, kako su nakon rebalansa budžeta neke institucije ostale bez sredstava, a posebno lažne optužbe kako su uvećana izdvajanja za jednokratnu pomoć da bi se kupila podrška građana", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je budžet Grada Novog Sada u poslednjih deset godina "realan, razvojni i socijalno odgovoran".
Naveli su da su na sednici Skupštine grada koja je održana 3. novembra na ime socijalne zaštite izdvojena dodatna sredstva od 14,7 miliona dinara za jednokratne i interventne novčane pomoći, tako da ukupan budžet za tekuću godinu iznosi "rekordnih 3,1 milijardu dinara na ime socijalne i dečije zaštite".
 
"Činjenica je da već godinama Grad Novi Sad prednjači u oblasti socijalne zaštite, u odnosu na druge lokalne samouprave. Ni jedna usluga socijalne zaštite nikada nije ukinuta, niti ikada obim prava i davanja nije umanjen. Naprotiv, svih prethodnih godina, a i u tekućoj godini smo proširivali aktivnosti koje Grad finansira, posebno u uslugama za lične pratioce i personalne asistente", navodi se u saopštenju Gradske kuće.
Dodali su da se jednokratne pomoći koje se isplaćuju preko Centra za socijalni rad uvećane zbog posledica olujnog neveremena u julu Novom Sadu i "urgentne potrebe" brojnih porodica koje su pretrpele štetu da je lakše finansijski prevaziđu.
 
Podsetili su i na to da Grad Novi Sad, između ostalog, pruža finansijsku podršku porodici sa decom upisanom u privatne vrtiće, obezbeđuje sredstva za naknadu dela troškova za vantelesnu oplodnju, obezbeđuje pomoć za novorođenčad, novčanu pomoć za prvo dete i za trojke, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama za decu iz socijalno ugroženih porodica i porodica sa troje i više dece, prevoz učenika srednjih škola na teritoriju druge opštine.
 
Grad obezbeđuje i godišnje autobuske karte za decu iz porodica sa troje i više dece do kraja redovnog školovanja, obezbeđuje umanjenje obaveze plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece, naknadu troškova za uslugu ličnog pratioca, za uslugu personalne asistencije, a od 2016. godine Grad Novi Sad pomaže porodicama sa decom i mladima obolelim od teških bolesti koji se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji - napominju u gradu.
Reakcija iz Gradske kuće stiže nakon sapštenja novosadskog odbora stranke Zajedno, koji je osudio usvojeni rebalans gradskog budžeta zbog kog su neke institucije ostale bez određene količine novca.
 
Kako su naveli, gradske vlasti su dosadašnja izdvajanja za podršku deci i porodicama sa decom smanjila za više od 11 miliona. Dodaju i da su za više od 11 miliona smanjena i izdvajanja za Centar za socijalni rad, dok je podrška rađanju i roditeljstvu smanjena za dva miliona, a školi "Milan Petrović" za više od 3,5 miliona.
 
Dodaju i da se rebalansom budžeta vidi da su gradske vlasti uvećale izdvajanja za jednokratne pomoći.
 
"Ovo su uradili iz očiglednih motiva pokušaja da se tim novcem uoči izbora kupe glasovi i podrška građana", naglašavaju iz Zajedno.
  • Ja

    08.11.2023 21:41
    Ma neee..
  • molba Bogu

    08.11.2023 21:20
    Bože, ako te ima, molim te smeni ovu neviđeno užasnu i korumpiranu vlast i sve njihove podanike.
  • Ма

    08.11.2023 20:36
    То апсолутно радите а то што кажњавате не једнократним него дугорочним узимањем оне који неће да вам се сагну за то исто могу да кажем да је сигурно. Ни један динар вам није мали пљу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.