Jedinstven slučaj u Novom Sadu: I vlast i opozicija su u pravu - manje ili više novca za socijalu?

Grad Novi Sad i stranka Zajedno ušli su u raspravu zbog tvrdnji da su rebalansom budžeta smanjena izdvajanja za socijalu. Analiza 021.rs pokazuje da su i jedni i drugi - u pravu.
Jedinstven slučaj u Novom Sadu: I vlast i opozicija su u pravu - manje ili više novca za socijalu?
Foto: 021.rs
Gradski odbor stranke Zajedno je u pravu kada saopštava da su rebalansom budžeta smanjena davanja.
 
Isto tako, i gradska vlast govori istinu kada u svom demantiju navodi da su ukupna davanja za socijalu veća nego ranije. 
Smanjenje u budžetu je evidentno i ono je posledica toga što je gradska vlast pravila rebalans kako bi obezbedila 1,8 milijardi dinara za plaćanje sudskih presuda u vezi sa eksproprijacijom zemljišta. 
 
Portal 021.rs je o tome opširnije pisao na OVOM LINKU.
S obzirom na to da se bliži i kraj godine, rađene su preraspodele, ne samo za socijalu, nego i za druge stavke u gradskoj kasi, jer se procenilo da sva sredstva neće moći da se iskoriste do kraja budžetske godine.
 
Ukupno smanjenje u budžetu, kada je reč o socijali, iznosi oko 30 miliona dinara, kako i tvrdi Zajedno. 
 
Ova suma sama po sebi deluje velika i iz tog razloga neophodan je kontekst. U gradskoj kasi ima više od 47,2 milijarde dinara, izdvajanja za socijalu i dečiju zaštitu su oko tri milijarde dinara, dok sama Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu raspolaže sa dve i po milijarde dinara.
 
Međutim, nisu sve stavke smanjene, neke su i uvećane.
 
Tako je, na primer, škola "Milan Petrović" sa domom učenika dobila tri miliona dinara kako bi se isplatile zarade. Centar za socijalni rad dobio je još 18,5 miliona, od čega će najveći deo biti potrošen za jednokratnu pomoć i druge vrste materijalne pomoći koje ova ustanova realizuje. 
 
 
Izdvojena su i dodatna sredstva za isplatu troškova ishrane u boravku i užine u osnovnim školama, kao i radi obezbeđivanja besplatnog ručka za 300 učenika, dok su izdvojena još tri miliona za usluge ličnog pratioca. 
 
Ipak, lista umanjenja je znatno duža i odnosi se na davanja za dnevni boravak dece i omladine sa poremećajem u ponašanja, za prihvatilište pri Gerontološkom centru, sigurnu žensku i dečiju kuću, za prihvatilište dece koja su na ulici, dnevni boravak za beskućnike i slično.
 
Uvidom u tabele koje prate odluku u budžetu, 021.rs je pronašao i da je u sklopu dela koji se odnosi na socijalu došlo do smanjenja od 25 miliona dinara za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima (sa 406 na 381 miliona dinara), kao i smanjenja od dva miliona dinara za naknadu za vantelesnu oplodnju.
 
Uprkos smanjenju, gradska vlast je u pravu da se za socijalu izdvaja više novca nego ranije. U 2023. je izdvojeno oko 600 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. 
Takođe, Novi Sad je prethodnih godina preuzeo na sebe obavezu da finansira boravak dece u vrtićima, a počeo je i da daje subvencije za decu koja pohađaju privatne vrtiće. Između ostalog, gradski budžet je u prethodnoj deceniji značajno narastao, te je suma za socijalna davanja linearno povećana. 
 
Naravno, ostaje večno pitanje načina na koji se sav taj budžetski novac troši, da li su projekti za koje se novac izdvaja u potpunosti realizovani i da li su doprineli krajnjim korisnicima. 
 
To je već nešto što ni opozicioni Zajedno, a ni gradska vlast, nisu razmatrali u svojim reagovanjima.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Gile

    09.11.2023 16:50
    Ne postoji opozicija u ovoj zemlji pa tako ni u Novom Sadu.Sve su to jedni te isti koji se vrte u krug od 45.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti