Potvrđen prvi slučaj gripa u ovoj sezoni - i to kod pacijentkinje u Novom Sadu

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripa na teritoriji Srbije u ovoj sezoni.
Potvrđen prvi slučaj gripa u ovoj sezoni - i to kod pacijentkinje u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Virus je potvrđen kod pacijentkinje (53) sa prebivalištem u Novom Sadu, koja se leči u kućnim uslovima.
Kako se navodi u saopštenju, Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta Torlak obavestila je Batut o prvom slučaju.
U oktobru je širom Srbije počela vakcinacija protiv gripa. Ova vakcina bila je od pomoći tokom pandemije koronavirusa, a lekari upozoravaju da nadolazeći grip nije bezazlen.
 
Veliki odziv građana za imunizaciju zabeležen je u Nišu gde se od 27. septembra vakcinisalo 1.985 ljudi.
 
"Grip nije prehlada ili nazeb. Često se to koristi kao sinonim, što nije tačno. Grip je oboljenje koje ima jasnu etiologiju, to je virus gripa tip A sa svojim podtipovima, odnosno tip B sa svojim sojevima i oni izazivaju svake godine veliki broj obolelih", rekao je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.
  • Svetlana NS

    10.11.2023 10:59
    Bez šale
    Maske na nos i usta i ko se nije vakcinisao pod hitno da primi vakcinu. Epidemija je krenula, ovo nije za šalu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti