FOTO: Ovako sada izgleda šuma na "staroj plaži" u Beočinu, drveće se seče zbog oluja

Preduzeće "Vojvodinašume" planira da poseče skoro 4.000 kubnih metara drva na "staroj plaži", odnosno kampu u Beočinu.
FOTO: Ovako sada izgleda šuma na "staroj plaži" u Beočinu, drveće se seče zbog oluja
Foto: 021.rs

Do sada je sa ovog područja posečeno skoro 1.500 kubnih metara drvne zapremine hibridnih topola, potvrđuju za 021.rs u ovom preduzeću.

Da se šuma na "staroj plaži" seče primetio je Tomislav Tomić koji je podelio svoju zabrinutost sa 021.rs.

Kako je rekao za 021.rs, primetio je da je seča krenula pre jedno dvadesetak dana, ali je ispočetka delovalo da uklanjaju samo stabla porušena nakon one prve jake oluje u julu.
 
"To je mesto na koje sam odlazio nekoliko puta nedeljno, mesto koje mi je bila stalna inspiracija i odmor. Tu sam radio spotove, ko zna koliko fotografija napravio, što prirode, što sa ljudima, od toga su neki radovi i objavljivani. Redovno sam sreteo ljude u kampu koji su godinama tu. Takođe, znam da su stranci često dolazili i ostajali i po više nedelja u kampu. Upoznao sam ljude iz Austrije, Poljske, Nemačke, Francuske, ove godine je tu bila i ekipa iz Brazila. Besan sam i na oguglalo društvo. Jasno mi je da se ljudi plaše i da su preokupirani borbom za egzistenciju, ali strah, ignorisanje i apolitičnost su i doveli do ovoga. Nikakva kontrola ne postoji, to je prejasno kada se posmatra seča na Fruškoj gori. Tužan sam što imam utisak da sve nestaje pred našim očima, a mi samo ćutimo i gledamo", napisao je Tomislav u odgovoru za 021.rs.
U preduzeću "Vojvodinašume" koje je nadležno za ovaj deo beočinskog priobalja za 021.rs navode da je reč o seči uslovljenoj posledicama jakih oluja.
 
"Sve sastojine su uništene u olujnom nevremenu koje je zahvatilo područje Vojvodine u julu. Navedene sastojine su gotovo u celosti uništene sa izuzetkom pojedinačnih zaostalih stablala ili manjih grupa stabala čija je stabilnost narušena, pa je dolazilo do naknadnih padova stabala i nakon oluje, a očekuje se da će stabla i dalje padati u toku kišnog perioda kada dođe do razmekšavanja zemljišta", ističu u ovom javnom preduzeću.
 
 
Fotografije koje nam je Tomislav poslao nisu finalni izgled plaže, jer je seča još uvek u toku, a posečeno je tek nešto manje od polovine planiranih topola.
 
Ukupna površina na kojoj su planirani radovi je 16,26 hektara.
 
 
Na pitanje da li se planira ponovno pošumljavanje ovog područja, iz JP "Vojvodinašume" odgovaraju da će ono biti obavljeno u skladu sa Sanacionim planom 2025. godine, a nakon završetka seče, povlačenja drvne zapremine i pripreme terena. 
 

Podsetimo, superćelijske oluje koje su u više naleta pogodile region tokom leta nanele su ogromnu štetu, a najviše su stradale vojvođanske šume.

Stručnjaci navode da će za obnovu i vraćanje funkcije šumskog ekosistema biti potrebne decenije.

Čak ni tada, Vojvodina neće dostići optimalan nivo pošumljenosti, budući da je, kako je poznato, područje Autonomne pokrajine najmanje pošumljena regija u Evropi.  

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 21

  • Nale

    16.11.2023 07:48
    Samo se pitam...
    ...kakav li se "projekat" tu planira...nešto sumnjam da su sadnice u pitanju...
  • Platon

    15.11.2023 18:05
    Drvoseče
    Došle neke drvoseče i majstori zidari to je jedino sto znaju jadni gde življaše. Deca ce im put pod noge negde u inostranstvo posle njih . Zaista ce biti zapisani u istoriji spominjace ih generacije kao kugu koju je donela poplava.
  • Tasa

    14.11.2023 20:05
    Lopovi
    Ajde da se pokrade sve pred izbore,da napune dzepove za kampanje..lopovi..unistili kamp

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti