Poljoprivrednici nastavili blokade i proteste u Vojvodini

Nezadovoljni poljoprivrednici su danas nastavili proteste i blokade u Vojvodini.
Poljoprivrednici nastavili blokade i proteste u Vojvodini
Foto: 021.rs
Osim traktora koji već 24 sata blokiraju ulaze u novosadsku Rafineriju, blokade su organizovane kod Čente, Srpske Crnje, Požarevca, Subotice, Aradca, Stare Pazove, Bački Petrovac, Tovariševa, Gložana i drugih mesta.

Većina blokada je počela od 9 ili 10 časova i trajaće do kasnih popodnevnih sati, dok kod Rafinerije nema prekida i traktori će tu ostati do daljnjeg.
Od učesnika protesta može se čuti da se očekuje da i na drugim mestima tokom dana počnu blokade. Jedna od mogućnosti je blokada puta u okolini Vršca.
 
U Pančevu i okolini danas verovatno neće biti ništa nakon dešavanja u Bavaništu kada su do rano jutros dežurali meštani zbog pokušaja pritiska na jednog od organizatora protesta Jovan Jovanov iz udruženja "Složni Pidikanci".

Oni bi trebalo da u sredu nastave blokade.
Za 021.rs su organizatori protesta naveli i da je u nekim mestima došlo do neuspelog organizovanja jer su poljoprivrednike obilazili policajci ili su dobijali preteće pozive i ucene, navodeći primer Ćuprije gde se od najavljenih 40 traktora skoro niko nije pojavio.
 
Podršku protestima daju i poljoprivrednici južno od Save i Dunava i, kako za 021.rs kažu organizaotori, očekuje se da u sredu i u tom delu Srbije bude protesta.
 
Predsednik Skupštine udruženja "Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" Mileta Slankamenac, koji je u Novom Sadu, navodi da je sa kolegama kod Rafinerije i da je sve mirno.
 
"Prespavali smo kod kapije rafinerije. Policija nas je obilazila i to je sve, mirno je i niko ne može da uđe ili izađe sa cisternama iz kruga rafinerije. Ostajemo ovde i dalje i za sada se niko iz Ministarstva poljoprivrede ili Vlade Srbije nije javio", navodi Slankamenac.
 
O tome da li će biti radikalizacije protesta za sada nema informacija, a kako navode učesnici, sadašnji broj traktora je dovoljan za blokade koje organizuju.
Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:
 
  •  Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju - 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
  •  Premija za mleko 19 dinara po litri;
  •  Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  •  Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  •  Podsticaji za priplodne mlečne krave - 40.000 dinara po grlu;
  •  Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave - 100.000 dinara;
  •  Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  •  Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu;
  •  Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

  • Dusko

    15.11.2023 20:50
    Ja u utorak ujutru imam operaciju u bolnici vrbas ako blokiraju put kako da stignem a operacija je veoma bitna ,ko ce biti kriv,nismo mi krivi sto nam zivot u pitanju ,idite u beograd nemojte ugrozavati nas pacijente hvala
  • Fića

    15.11.2023 13:52
    Poljoprivrednici i blokada put
    Podrška za Poljoprivrednike u borbi i za svoja, ali i naša Prava, protiv samovolje režima i "crnokošuljaša"...!
    Do Pobede.
  • Прле

    15.11.2023 12:19
    Субвенције
    Прво треба решити ко је профи А ко хоби полјопривредници па решити закуподавца који не раде землји А добијају субвенције па ће добити и плави дизел А нама шипак

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti