FOTO: Ulazak u Dunavski park izgleda tužno - evo o čemu je reč

Novosađani koji šetaju ovih dana Dunavskim parkom primetili su nekoliko orezanih topola kod spomenika Đuri Jakšiću.
FOTO: Ulazak u Dunavski park izgleda tužno - evo o čemu je reč
Foto: 021.rs
Mnogi su se iznenadili jer su navikli da ovaj deo bude znatno zeleniji i lepši, a radnici "Gradskog zelenila" su tokom prošle nedelje prilično orezali ove topole.
 
Kako navode iz "Gradskog zelenila" za 021.rs, ovo je urađeno na osnovu izveštaja Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu koji je izvršio zdravstveni pregled stabala crnih topola, odnosno drvoreda na ulazu iz pravca Bulevara Mihajla Pupina.
"Pregledom je utvrđeno da su u pridanku i na korenju svih pregledanih stabala zabeležena plodonosna tela gljive Agrocybe (= Cyclocybe) aegerita — izazivača truleži pridanka i korena topola, ali i drugih lišćarskih vrsta drveća. Na jednom stablu su registrovana i plodonosna tela gljive Ganoderma sp. koja izaziva trulež u pridanku stabla", navode iz ovog preduzeća.
 
Objašnjavaju dalje da ovakva stabla predstavljaju potencijalnu opasnost po korisnike parka, posebno iz razloga što se nalaze u pešačkoj zoni visoke frekventnosti.
"Nakon analize je predloženo da se na svim stablima znatno smanji visina, da se stabla prevrše, kako bi se poboljšala statika i umanjila mogućnost pada stabala. Predloženo je i da se pojedina stabla uklone", navode iz "Gradskog zelenila".
 
Dodaju da topole generalno imaju jaku izdanačku moć, odnosno sposobnost da se na prerezima u kratkom roku formira sekundarna krošnja.
 
  
 
"Realno je očekivati da, na proleće, krene listanje i formiranje novih grada, verovatno po više izbojaka na svakom prerezu grana. U situaciji koju ovde imamo (trulež centralnog dela debla na većini stabala) nije poželjno postojanje debelih i dugačkih grana iz razloga što se iste, usled svoje težine, lako mogu otcepiti i pasti", objašnjavaju iz "Gradskog zelenila".
 
Iz tog razloga, zaključuju, krošnje ovih stabala trebalo bi periodično, a najviše na pet godina, korekciono orezivati.  

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

  • JA IZ NS

    15.11.2023 23:16
    Mika Antić
    Samo jedno pitanje šta se desilo sa bistom Miroslava Antića koja je bila u parku do onih oluja pre više od pola godine, tada je bila u travi pa je prilikom sređivanja parka nestala i stoji samo postolje sa natpisom?!
  • mr

    15.11.2023 12:09
    Antipatriote su mnogi
    Mislim da bi mnogi voleli i tu da nesto grade ,zgrade, mozda teniske terene ...bilo sta sem da tu bude drvece i zelena povrsina ,nazalost.
  • P

    15.11.2023 10:34
    P
    A sta ste ocekivali...jos vam je Egic Direktor Zelenila! Razume se u posao kao ja jos gore! Cudime da nije nikla neka Zgrada Lokal...do sada? Kada se prekine sa Stranackim zaposljavanja i uposle se ljudi koji su skolovani za svoj posao tek tada cemo svi osetiti boljitak do tada...gledajte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti