VIDEO: Poljoprivrednik za 021.rs objašnjava zašto u Vojvodini ne može da se živi od zemlje

Poljoprivrednik Đuka Ćurčić iz Vilova protestuje u Novom Sadu kod Rafinerije kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo zbog situacije u poljoprivredi i uslova života.
VIDEO: Poljoprivrednik za 021.rs objašnjava zašto u Vojvodini ne može da se živi od zemlje
Foto: 021.rs
Poljoprivrednici već treći dan protestuju u Novom Sadu i Vojvodini, a tokom dana biće organizovano više protestnih vožnji u kružnom toku kod skretanja za Šangaj.
 
Ćurčić za 021.rs objašnjava da su poljoprivrednici nezadovoljni uslovima za rad koje im je nametnula država. 
 
"Poljoprivrednik u poslednje tri godine ne može da živi samo od ove grane privrede. Zašto? Zato što su inputi izuzetno skupi - veštak, hemija, gorivo. Mi smo došli u situaciju da je cena naših žitarica jako loša i izuzetno niska", rekao je on.
Dodaje da poljoprivrednici samo ove godine, u zavisnosti od toga šta rade i koliko su uložili u svoje proizvode, gube između 150 do 500 evra po jutru.
 
"Primera radi, kada je solidna godina za privredu, mi smo u plusu 100 do 200 evra na 57 ari, odnosno po jednom jutru. Trenutno smo u minusu, kredite teško vraćamo, a moratorijum u koji je poljoprivreda ušla prošle godine nas je zaklala", objašnjava Ćurčić.
Kaže i da banke poljoprivrednicima ne žele da isplate kredite jer, kako tvrde, oni nisu likvidni.
 
"Mi ne znamo sada šta ćemo raditi i kako ćemo preživeti i isharniti porodicu zato što je jako loša situacija. Čisti poljoprivrednici, koji nemaju dodatan posao kao što je trgovina, otkup robe i ostalo teško preživljavaju ovaj period", ističe on.
 
 
Ćurčić dodaje da su prethodne godine bile teške i za stočare, koji su samo prošle godine u velikom broju gasili i prodavali svoje farme.
 
"Ove godine takođe ima malo zarade od svinja zbog ove kuge, odnosno tuge, koja nas je zadesila. Ljudi ne mogu da prodaju meso zbog epidemije svinjske kuge i tu je takođe nastao veliki problem", rekao je on.
 
Poljoprivrednici trećeg dana protesta odlučili su pojačati blokade kao najavu dalje radikalizacije jer Vlada Srbije i nadležno ministarstvo ćute na njihove zahteve.
 
U Novom Sadu i dalje traje blokada ulaza u Rafineriju i nema najave da će se traktori pomeriti s kapija, tako da treći dan nema ulaza i izlaza cisterni unutar i iz kruga pogona.
 
Kako su još najavili, u četvrtak, 16. novembra je u planu vožnja vožnja traktorima do centra Novog Sada, jer je najavljena sednica Skupštine Vojvodine. Tačno vreme vožnje još nije poznato, ali recimo da je početak sednice skupštine u 10 časova.
 
U drugim delovima Vojvodine očekuje se nastavak blokada tako da će putevi duže biti zatvarani, biće organizovane i protestne vožnje, i generalno raditi na širenju protesta, a detalji će biti poznati tokom dana.
Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu, o čemu više možete da pročitate na OVOM LINKU.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Da

    16.11.2023 12:11
    Vlada
    Krivba je isključivo vlada Srbije, poljoprivrednici su u pravu, a gnev treba uputiti na vladinu adresu, ah, ali i poštari štrajkuju.
  • Paor

    16.11.2023 06:44
    Činjenica je da je država lošom agrarnom politikom i nestručnim ljudima koji su dovođeni na vitalne funkcije u ministarstvu poljoprivrede dovela seljaka na ivicu propasti. Njoj je cilj da uvede eagrar a ne da pomogne poljoprivrednom proizvođaču. Kad je umela da zabrani izvoz zbog loših odluka ili od straha da će cene zbog toga skočiti i da će socijalni mir da se ugrozi pa samim tim i njihova vlast, onda nek plate poljoprivrednicima uvećane subvencije i druge beneficije.
    Jer u poljoprivredi danas nema matematike baviti se njom.
  • @@Kratko jasno

    15.11.2023 19:13
    Nisi me razumeo...nemam ja problem što je protest politički,treba da bude, podržavam, samo sam protiv toga i biću uvek protiv da to ide preko leđa nas običnih ljudi, pogotovo ako podržavamo celu priču, samo smo protiv metoda kako se kanališe to nezadovoljstvo.Blokirajte Dedinje, vladu Srbije,Predesništvo...manite se maltretiranja nas običnih ljudi, vođeni pogrešnom logikom, neka haosa, popizdeće narod, oteraće ih sa vlasti. Pizdi i na vas, oteraće i vas, podjednako vas psuje kad ne može normalno da se kreće i da stigne gde je naumio.Ista priča je i sa poštarima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti