Društvo arhitekata i opozicija upozoravaju na oštećenja na Katedrali

Na jednom od najznačajnijih objekata u centru Novog Sada, Crkvi imena Marijinog, uočene su pukotine na delovima tavanice, koja se dalje pružaju preko zidova, sve do vitražnih prozora, navode u DANS-u.
Društvo arhitekata i opozicija upozoravaju na oštećenja na Katedrali
Foto: 021.rs (arhiva)
Društvo arhitekata Novog Sada poziva nadležne institucije, građevinsku inspekciju i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, da obiđu ovu crkvu (koju Novosađani zovu Katedrala), sačine Izveštaj o oštećenjima i predlože mere sanacije i sprečavanje njenog daljeg propadanja.
 
"Na spoljašnjosti crkve takođe se mogu videti elementi koji su oštećeni, polomljeni, dotrajali, neodržavani. Posebno je horizontalni venac ispod vitražnih prozora, po obodu celog objekta, značajno oštećen i dalje propada. Kao strukovno udruženje, postavljamo pitanje, da li su možda ova oštećenja na crkvi, nastala kao posledica velikih radova na izgradnji podzemne garaže, koja je u neposrednoj blizini", navode u DANS-u. 
Oni postavljaju i pitanje: "Da li će ovaj simbol našeg grada i velelepno zdanje, Crkva imena Marijinog, uskoro doživeti svoju sanaciju i estetsku regeneraciju ili će ostati da odoleva zubu vremena i ostalim spoljnim uticajima koji je oštećuju?"
 
Novosadski opozicioni blok okupljen oko liste "Srbija protiv nasilja" ocenio je da vidljive pukotine na krovnoj konstrukciji Katedrale "mogu biti signal da se, nakon oštećenja kompleksa Banovine i Tanurdžićeve palate, nastavlja naprednjački rušilački pohod i uništenje novosadskih kulturno-istorijskih znamenitosti zbog gradnje podzemnih garaža".
"Kao i više puta do sada, zahtevamo da se odmah obustavi izgradnja garaža kod 'Banovine' i u Ulici Modene, kako bi se utvrdio obim oštećenja i mogućnosti saniranja nastale štete na objekatima u blizini. Takođe, zahtevamo da se poruše nadzemni objekti koji ruže centar", navodi ovaj opozicioni blok.
 
Ističu da "nastavak radova može da otpočne tek nakon dobijanja saglasnosti stručnjaka i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kako podzemni radovi ne bi remetili statiku, a nadzemni delovi ovih garaža ne bi narušavali izgled strogog centra grada i zaštićenih spomenika kulture – Crkve imena Marijinog, Tanurdžićeve palate, Banovine i drugih objekata u kulturno-istorijskoj celini starog jezgra Novog Sada".
  • Bane

    19.11.2023 08:57
    Bane
    Radovi na podzemnoj garaži su sve unistili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti