Poljoprivrednici u Novom Sadu radikalizuju blokade: Čekaju da Brnabić dođe na sastanak u Kisač

Protest poljoprivrednika ulazi u sedmi dan, a pomaka u pregovorima nema, te će blokade danas biti dodatno pojačane.
Poljoprivrednici u Novom Sadu radikalizuju blokade: Čekaju da Brnabić dođe na sastanak u Kisač
Foto: 021.rs
Dok traktori budu blokirali puteve širom Vojvodine, organizatori protesta će čekati da se premijerka Ana Brnabić pojavi u Klubu poljoprivrednika u Kisaču u 18 časova.
 
Oni očekuju da im premijerka i njeni saradnici na tom sastanku na samom početku tačno predoče usmeni i pismeni plan implementacije uređenja tržišta, kao i da im se ispuni zahtev da će dizel moći da kupuju na svim pumpama bez akciza sa PDV-om.
Ukoliko se ne ispune ovi osnovni uslovi, protesti će se nastaviti i još više radikalizovati.
 
Za sada nema informacija da će neko iz Beograda dolaziti u Kisač.
 
Inače, poziv poljoprivrednika je usledio kao reakcija na poziv na pregovore koje je Vlada Srbije poslala u subotu, a koji su paori ocenili kao gubljenje vremena, jer država predlaže formiranje radne grupe koja bi se bavila javnim skladištima i robnom berzom, dok ostali zahtevi nisu ni pomenuti.
Kako su poljoprivrednici najavili za 021.rs, blokade ovog jutra, 20. novembra kreću već od 7 ili 8 časova, što je oko sat vremena ranije nego prethodnih dana i ponovo će trajati do sumraka, to jest do 16 ili 17 časova, zavisno od lokacije.
 
Blokade će na pojedinim mestima u Vojvodini trajati i duže, jer će na primer, granični prelaz Srpska Crnja biti blokiran do 19 časova.
 
Kako su saopštili paori, na svakom punktu će se posebno odlučivati do kada će i koliko ostati na blokadi, a sve će zavisiti od gužvi na putu i vremenskih uslova.
 
Prvi traktori kreću iz Bavaništa i zatvaraju put Pančevo - Kovin, tako da će svakih dva i po sata na po 15 minuta biti propuštana vozila, a do 8 časova će zatvoriti Vlajkovac most na putu Beograd - Vršac, Izbište, Uljma.
 
Pored njih, blokade će do 9 časova krenuti i na putu Novi Sad - Bačka Palanka na delu između Gložana i Čelareva, na putu Bački Petrovac - Silbaš, na putu Kikinda - Zrenjanin, kod Aradca na putu Zrenjanin - Novi Sad, Banatski Brestovac (put Kovin - Pančevo), Čenta, Stara Pazova (kod auto-puta), Bač (put ka Bačkoj Palanci), granični prelaz Srpska Crnja, Novi Žednik - Čantavir, Banatsko Novo Selo, Tovariševo, Sombor (Bezdanski put), Subotica Y krak, Pančevo - Zrenjanin kod raskrsnice Idvor - Sakule i na drugim mestima.
 
U delu južno od Dunava blokada skoro i da nema, ali će se iz udruženja Stig poljoprivrednici okupiti nedaleko od Požarevca kod Bratinca i tu postaviti blokadu.
 
Kada je u pitanju Novi Sad, blokada Rafinerije traje 24 sata, i tu se na punktu nalazi sada skoro 100 traktora. Za danas je planirano da od 11 časova krenu potpune blokade kružnog toka kod Rafinerije (skretanje za Šangaj) i da se tako blokira pravac ka Zrenjaninu i auto-putu Beograd - Subotica. Na svakih pola sata će se na kratko propuštati vozila da prođu.  Takođe, od 14 časova deo poljoprivrednika će kao i prethodnih dana blokirati ulaze i izlaze na auto-put kod Kaćke petlje.  
 
Za sada nije određeno do kada će trajati blokade u Novom Sadu, osim da bi trebalo da bude do sumraka. 
Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:
 
- Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju - 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
- Premija za mleko 19 dinara po litri;
- Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
- Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
- Podsticaji za priplodne mlečne krave - 40.000 dinara po grlu;
- Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave - 100.000 dinara;
- Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
- Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) -25.000 dinara po grlu;
- Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.
  • Zebra

    21.11.2023 21:49
    Svakako sve što proizvedete ode u izvoz. Mi nažalost sve što jedemo uvozimo i skupo plaćamo. Kad je Vučić dao pola Vojvodine Arapima nije vas bilo briga, a sad bi da čujete neke nove laži od Brnabičke?
  • Građanin

    21.11.2023 20:43
    Građanska prava
    Pa u taj Kisač i treba da dođete kao što ste dolazili pred predhodne izbore.Vezano i nevezano za poljoprivredna prava da vidite šta se radi sa građanima Kisača blokiraju im se ulice namerno iz nekog inata (mesne kancelarije) nadvožnjaci za poljoprivrednike nedovršeni.PRVO SELO NA AUTOPUTU NOVI SAD SUBOTICA KOJE NEMA PETLJU 4,5km Da li zbog toga što je nacionalna manjina naseljena ma nevredi pričati tužne su sve to stvari a svetla nigde
  • Popeye

    21.11.2023 11:29
    Ja bih u zahteve dodao i da paori ne placaju nista po prodavnicama,da imaju besplatna letovanja,da na svaki zaradjen evro mi ostali im dodajemo jos dva,da kupuju zemlju upola cene.....Superhik drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti