Novosađani na listi SNS za pokrajinski parlament: Stari znanci, šetači, preletači

Srpska napredna stranka prva je predala listu kandidata za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.
Novosađani na listi SNS za pokrajinski parlament: Stari znanci, šetači, preletači
Foto: 021.rs
Pod nazivom "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" izborna lista je proglašena pod rednim brojem 1.

Među 120 predloženih poslanika nalaze se ljudi sa manje ili više iskustva u politici, a neka imena su Novosađanima dobro poznata.
Damir Zobenica
 
Prvi među Novosađanima, a drugi po redu naprednjački kandidat za pokrajinski parlament je Damir Zobenica. On je na listi odmah iza Dušanke Golubović, bivše gradonačelnice Sombora i državne sekretarke u Ministarstvu za rad.
 
Rođen je u 15. aprila 1981. godine u Puli. Gimnaziju "Svetozar Marković" završio je u Novom Sadu, nakon čega je dimplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
 
Zobenica je član Srpske napredne stranke (SNS) i poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u Skupštini AP Vojvodine. Od nedavno je i potpredsednik Skupštine Vojvodine.
Politikom se bavi od 2008. godine, kao jedan od osnivača novosadskog odbora SNS-a, a u glavni odbor stranke ušao je 2012. godine. Trenutno je član predsedništva ove stranke.
 
Predsednik mesne zajednice Sremska Kamenica postao je 2009. godine, nakon čega bio odbornik u Skupštini grada, a poslanik u Skupštini Vojvodine je postao 2012. Bio je i savetnik tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
 
 
Član je Upravnog odbora Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine od 2016. godine. Bio je član Upravnog odbora JP "Poslovni prostor" Novi Sad, kao i član Nadzornog odbora "Slobodne carinske zone" Novi Sad. Od 2017. godine je potpredsednik Skupštine evropskih regija zadužen za regionalni i ekonomski razvoj. 
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Zobenica kao potpredsednik Skupštine Vojvodine i član upravnog odbora Razvojnog fonda AP Vojvodine ima ukupno mesečnu platu veću od 240.000 dinara.
 
Vlasnik je trosobnog stana od 78 kvadrata, koji je stekao kupovinom. U njegovom vlasništvu je i jednosoban stan od 36 kvadrata, koji je takođe kupio. U imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije vidi se i da ima osminu vlasništva na velikoj površini pašnjaka, njiva i livada, koje je stekao nasledstvom. 
 
Na sajtu se navodi da nema vozilo na svoje ime, ali ima depozite u bankama.
 
Aleksandra Maletić
 
Na petom, od 150 mesta je Aleksandra Maletić, takođe potpredsednica Skupštine Vojvodine.
 
Članica je Srpske napredne stranke. Rođena je u Novom Sadu 2. januara 1982. godine. 
 
Osnovnu školu i gimnaziju "Svetozar Marković" je završila u Novom Sadu, a diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Nakon studija psihologije pohađa edukacije za psihoterapeuta na REBT pridruženom trening centru Instituta Albert Elis iz Njujorka.
 
Zaposlena je u Upravi za imovinu i imovinsko – pravne poslove. Nakon stažiranja u Domu zdravlja Novi Sad i položenog državnog ispita u Ministarstvu zdravlja 2010. godine, u nekoliko organizacija radila је kao savetnica kroz psihoterapijski rad.
 
Srpskoj naprednoj stranci je pristupila 2009. godine, a članica Glavnog odbora postaje 2014. godine. Članica je Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.
 
Bila je odbornica u Skupštini Grada Novog Sada, kao i narodna poslanica Srpske napredne stranke u dva mandata Skupštine Srbije od 2014. do 2020. godine.
 
U martu 2021. godine izabrana je za potpredsednicu Veća regija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Ovim izborom postala je i članica Biroa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti saveta Evrope ispred političke grupacije EPP (European people's party).
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz 2022. godine, na poziciji potpredsednice Skupštine zarađuje mesečno oko 177.000 dinara.
 
Vlasnica je dvosobnog stana, veličine 36 kvadrata, koji je dobila preko ugovora o poklonu. Nema pokretne imovine.
 
Miroslav Španović
 
Penzioner i član Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Španović je zamenik predsednika poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDP Srbije u Skupštini AP Vojvodine i predsednik Odbora za bezbednost u pokrajinskom parlamentu. Ovaj pukovnik u penziji rođen je 1949. godine.
 
On je i predsednik pokrajinskog odbora stranke.
 
Španovića su pre nekoliko godina njegove stranačke kolege optuživale za "nepotizam i diktaturu", navodeći da je on svojevoljno isključio neke od bitnih članova stranke. 
 
Mia Strajin
 
Diplomirana pravnica Mia Strajin, 18. je na listi naprednjaka za mesto u vojvođanskom parlamentu. 
 
Izabrana je za poslanicu u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine na izborima održanim 2020. godine. 
 
Članica je Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, kao i Odbora za administrativna i mandatna pitanja.
 
Kao koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini APV, dobitnica je priznanja "Milica Tomić" za oblast ravnopravnosti polova, 2019. godine.
 
Aleksandar Đurđev
 
Iz redova Partije ujedinjenih penzionera, kandidat za još jedan poslanički mandat u pokrajini je Aleksandar Đurđev. Đurđev je 28. na listi kandidata.
 
Izabran je za poslanika u Skupštini APV na izborima 2020. godine.
 
Prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, kao poslanik Đurđev prima 43.000 dinara mesečno, dok kao izvršni direktor "Transnafte" u Pančevu, prima skoro 180.000 dinara.
 
Vlasnik je dvosobnog stana, vikendice, dve građevinske parcele i devet njiva. Kako se izjasnio, sve je ovo dobio na poklon. 
 
U Novom Sadu je poznat po tome što je promenio više stranaka.
 
U vreme lokalnih izbora 2012. godine bio je član pokreta Dveri. Sa Miroslavom Parovićem formirao je "Treću Srbiju" koja se svojevremeno zalagala za ukidanje autonomije Vojvodine i za to da Novi Sad postane glavni grad Srbije.
 
Sa ovom strankom bio je odlučujući faktor u dovođenju Srpske napredne stranke na vlast u Novom Sadu. Zauzvrat "Treća Srbija" dobila je nekoliko javnih preduzeća na upravljanje, među kojima je i "Informatika", koja je poverena Đurđevu na upravljanje 2012. godine. Na toj poziciji je ostao do 2015. godine kada je dobio otkaz zbog brojnih kontroverzi i malverzacija. Imao je udela i u firmi koja je bila umešana u privatizaciju više lokalnih medija u Srbiji. 
 
U julu 2015. godine, prema navodima tadašnjeg predsednika Treće Srbije Miroslava Parovića, Đurđev je izbačen iz stranke, nakon čega je osnovao "Srpsku ligu", pa nekoliko udruuženja. 
 
Na pokrajinskim izborima 2016. godine bio je na listi Srpsko-ruskog pokreta, a 2020. na listi naprednjaka kao kadar PUPS-a.
 
Široj javnosti Đurđev je poznat po pokretanju peticije "za odlučnu odbranu ugleda i institucije  predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata koji protiv njega vode političke i interesne grupe u zemlji i okruženju i medijima pod njihovom kontrolom". Ova peticija pokrenuta je 2021. godine kao odgovor na iskaze vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka da su sarađivali sa predstavnicima vlasti ali i samim Vučićem.
 
Sremski episkop Vasilije odlikovao ga je Ordenom svetog Maksima Brankovića za "delatnu ljubav prema crkvi". U zvaničnoj biografiji piše i da je nosilac titula  "Vitez komandir Reda Orla Gruzije" i "Bešavne dolame gospoda našeg Isusa Hrista".
 
Milan Vlaisavljević
 
Vlaisavljević je poslanik u Skupštine Vojvodine i za to prima ukupno skoro 100.000 dinara.
 
Predsednik je Odbora za administrativna i mandatna pitanja.
 
Vlasnik je troiposobnog stana, dvosobnog stana, građevinskog zemljišta i vikendice. Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, vozi Fiat 500 iz 2017. godine.
 
Po zanimanju je psiholog, a vlasnik je Specijalne bolnice "Vita".
 
Pavel Surovi
 
Pavel Surovi, predsednik manjinske partije "Slovaci napred", na listi naprednjaka za novi saziv Skupštine APV je 52. Surovi je bio poslanik i u poslednjem sazivu skupštine.
 
Bio je član Odbora za nacionalnu ravnopravnost i Odbora za kulturu i javno informisanje. Rođen je 1980. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani poslovni informatičar. 
 
 
Sa svojom manjinskom partijom Surovi već godinama podržava naprednjake.
 
Surovi je direktor Kulturnog centra "Kisač". Bio je u centru političkih dešavanja u Kisaču 2020. godine kada je organizovan protest prosvetnih sindikata i meštana zbog nameštanja izbora za v.d. direktora osnovne škole, za šta su oni krivili Surovog. On je tada organizovao kontraprotest na kom je iz Kulturnog centra puštao glasnu slovačku muziku i delio prolaznicima so i pogaču. 
 
Dobrosav Dević
 
Po prvi put će možda u vojvođanskom parlamentu sedeti Dobrosav Dević koji je, kako se navodi, apsolvent i član Srpske napredne stranke. On je 60. na listi naprednjaka.
 
Ranije čest govornik na protestima protiv vlasti u Srbiji, Dević je govorio da želi da živi u Srbiji u kojoj ne mora da se učlani u vladajuću stranku da bi dobio posao. Nekadašnji član Dveri, ipak je prešao u Srpsku naprednu stranku, zbog posla ili promene političkih stavova, nepoznato je.
 
 
Rođen je u januaru 1999. godine, a u biografiji napominje da je "šesta generacija rođena u 'Srpskoj Atini'". 
 
Završio je Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", a studira Pravni fakultet.
 
Takođe, u biografiji piše da se na lokalnoj televiziji bavio novinarstvom.
 
Povezan je i sa Centrom za društvenu stabilnost i član je Fondacije "Svetozar Miletić", čiji je suvlasnik Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
 
Dejana Bačko
 
Članica novosadskog Tekvondo kluba "Gitros" i višestruka osvajačica zlatnih medalja na paratekvondo prvenstvima Dejana Bačko kadar je Pokreta socijalista i 72. je na listi za pokrajinske izbore. 
 
Po zanimanju je akademska slikarka.
 
Aleksa Grubešić
 
Na listi naprednjaka 95. mesto zauzima Aleksa Grubešić, diplomirani pravnik.
 
Grubešićeve tekstove je u više navrata objavljivao portal Gradskeinfo, ali i NS uživo. U svojim komentarima uglavnom kritikuje opoziciju, novinare, medije i aktiviste.
 
Bio je aktivan u Nacionalnoj avangardi, pobedio je u 132. ciklusu "Slagalice".
Goran Puzić
 
Tek 118. na ovoj listi je Goran Puzić, doktor ekonomskih nauka iz Pokreta socijalista. Puzić je bio poslanik i u poslednjem sazivu Skupštine APV, izabran 2020. godine. Rođen je 1977. godine.
 
Bio je i član Odbora za ravnopravnost polova u Skupštini. Kao poslanik, primao je mesečno 48.500 dinara. 
 
Vlasnik je trosobnog stana, kuće, voćnjaka, njive i livade. Sve je, kako je naveo u izveštaju Agenciji za sprečavanje korupcije, stekao kupovinom. 
 
Vozi "dačija daster" iz 2017. godine. 
 
Puzić je redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, ali i na Megatrend univerzitetu. 
 
Bio je i menadžer Fakulteta za trgovinu i bankarstvu Univerziteta "Braće Karić", a radio je i u JKP "Čistoća" na više pozicija. 
 
U mladosti je bio v.d. sekretara omladine Jugoslovenske levice, a nakon petooktobarskih promena pristupio je Socijalističkoj partiji Srbije koju je, kako je rekao, napustio zbog koalicije sa Demokratskoms trankom. 
 
Kasnije je prešao u Pokret socijalista i postao član Izvršnog odbora te stranke. Vlasnik je i zakonski zastupnik više udruženja i preduzeća, uključujući "Agrofinans-Ekonomist", "Gradal Građevinar" i "Institut za rodnu i nacionalnu ravnopravnost, zaštitu prava radnika i zaštitu životne sredine". "Institut za rodnu i nacionalnu ravnopravnost" više puta je učestvovao u konkursima Republike i Pokrajine i dobijao novac za različite projekte. 
 
Puzić je bio i zastupnik udruženja Centar za razvoj prava muškaraca heteroseksualnog opredeljenja "Negovanje tradicije", koje je bilo u centru pažnje kada je pre deset godina dobilo novac za ekološki projekat na konkursu za finansiranje naučnoistraživačkih programa. 
 
Osim navedenih, na listi Srpske napredne stranke za pokrajinski parlament su Milan Subotin, Ljubodrag Miščević, Jovana Medenica, Jelena Jovanović, Uroš Bajić, Aleksandar Zirojević, Bojan Marjanović, Aleksandar Bubalo, Mišo Gvoić, Slobodan Alavanja, Miloš Mandić, Saša Vujić, Marko Blažić, Dušan Mišković, Jelena Vuković i Marija Alčin. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Voja

    21.11.2023 09:13
    Ekipa
    Liga izuzetnih džentlmena na čelu sa Đurđevim, pošto prvi ide deda.
  • Ђ.ж

    21.11.2023 08:48
    Ђ.ж
    Није Лопов онај што краде него оног кога ухвате?
  • Radmilovac

    20.11.2023 20:43
    ne mora se biti na listi poslanika da bi se kasnije bio premijer.

    premijera predlaze predsednik skupstine nakon konsultacija sa predstavnicima poslanickih grupa.

    nije ovo lokalna samouprava gde se granonacelnik/predsednik opstine bira iz reda odbornika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti