Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Položeni su venci od lovorovog lista na spomen-ploču na zgradi u centru Novog Sada gde je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.
Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine
Foto: Grad Novi Sad
Venci se polažu povodom 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
 
Vence su položili gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, u prisustvu delegacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad, kao i delegacije Pokrajinske vlade.
"Velika narodna skupština koja je održana u Novom Sadu, pre 105 godina, na današnji dan, bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam", rekao je gradonačelnik.
 
"Ovo je veliki dan za sve građane Srbije i ono što je najbitnije je da živimo i radimo u miru, slobodi i slozi, a to su nam omogućili naši preci koji su žrtvovali svoje živote za otadžbinu", istakao je Ivan Stratimirović praunuk Đorđa Stratimirovića.
 
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević rekao je da je ideja slobode ponovo aktuelna, kao i ideja zajedništva, dok se stvarala zajednička država.
 
"Važno je da se podsetimo koji su motivi stvarali ovu zemlju, ali isto tako da se danas i sutra borimo za vredosti koje su je održale, a to je pre svega multietnički koncept, posvećenost zajedničkim ciljevima i, naravno, napredak", poručio je Milošević.
  • Lokalac=mohikanac

    30.11.2023 09:59
    Gde je Baranja? Tamo gde joj je bolje. Isto tako bi i Vojvodina da bude bez vas jer ste losi. Inace, pljujete Zapad koji vas je spojio. Nije Rusija.
  • B

    30.11.2023 09:16
    V
    Komplwtna Srbija je okupirana sotonizirana s kriminalnom nemoralnom vlasti..A narodu su krivi Srbi s KiM Hr BiH centralne Srbije,,komsija kriv jer ima novi auto zaraden posteno u Italiji,"Krivi svi" , osim onih gore navedenih bandita
  • андра

    30.11.2023 08:35
    znam
    da je Srem kasnije isto prihvatio da bude sastavni deo Vojvodine ali gde nestade Baranja kao deo Vojvodine. Čudno je da se pobornici Vojvodine ne bore da se vrate početne granice jer je apsurd da je Baranja u Hrvatskoj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.