Zavičajni muzej u Čereviću zapušten i ispražnjen: Porodica Jovana Soldatovića reagovala zbog nebrige

Zavičajni muzej u Čereviću danas je zaključan i ispražnjen nakon konfiskovanja skulptura vajara Jovana Soldatovića, legata slikara Milenka Šerbana i najstarije tambure na području Panonije.
Zavičajni muzej u Čereviću zapušten i ispražnjen: Porodica Jovana Soldatovića reagovala zbog nebrige
Foto: Pixabay
Mesna zajednica Čerević i opština Beočin, kako piše VOICE, zadužene su za brigu o tom muzeju koji je otvoren 1980. godine.
 
U muzeju su ostale samo rukopisne zaostavštine pesnika Jovana Grčića Milenka, spomen-soba o meštanima sela i ostaci rimskih iskopina.
Dela vajara Jovana Soldatovića, koji je rođen u Čereviću, iz muzeja je povukao njegov sin Srđan Soldatović zbog nebrige o eksponatima.
 
"Zabrinut za skulpture izložene zaboravu, nemaru i propadanju, a uvereni da umetnička zaostavština zahteva malo drugačiju brigu, održavanje i izlaganje očima javnosti, uz očuvanje privida žive umetnosti, značenja i humanističkih poruka preminulih stvaralaca, ostajemo otvoreni za saradnju u nekim boljim, za kulturu smislenijim vremenima", rekao je Soldatović za VOICE.
Članovi porodice slikara Milenka Šerbana povukli su njegova dela iz Zavičajnog muzeja i predali ih Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.
 
VOICE piše da tambura iz muzeja u Čereviću predstavlja unikatan i vredan predmet, koji dolazi iz kolekcije pesnika Jovana Grčića Milenka, ali je odneta u Muzej Vojvodine kako bi se uradila njena detaljna konzervacija i restauracija.
 
Ceo tekst VOICE-a čitajte OVDE.
  • Jojo

    30.11.2023 13:57
    X
    Svi ovi dušebrižnici i tastatura ratnici inače redovno su išli u taj muzej, dok je radio, ajte molim vas... 90% nepismenih u ovim komentarima drži predavanje o kulturi. I svima su drugi krivi... Čim ste dozvolili da propadne, znači da vam ne treba, gospodo Čerevićani.
  • kss

    30.11.2023 13:54
    A nekada smo bili GOSPODSKO SELO ČEREVIĆ a sada ...
  • Ja

    30.11.2023 13:52
    Iz Cerevica
    Samo me zanima klijentela koja je lupala minuse,da li su uopste procitali o cemu se radi. Da jesu rekli bi svojima iz naseg sela koji to rade da se pozabave problemima jer ih ima mnogo a ne kliktanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.