FOTO Još jedna novosadska ulica ostala bez kaldrme: Nadležni kažu gde završava skinuta kamena kocka

Ulica Paje Markovića Adamova nedavno je sanirana, a u tom procesu je izgubila kamenu kocku i dobila asfalt.
FOTO Još jedna novosadska ulica ostala bez kaldrme: Nadležni kažu gde završava skinuta kamena kocka
Foto: 021.rs
Ova ulica u Banatiću jedna je od retkih koja je u Novom Sadu još uvek imala kaldrmu, kamenu kocku koja se u starom Novom Sadu postavljala u značajnim ulicama.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
Ovog meseca ulica je ostala bez kaldrme, što je Novosađane iz ovog dela grada navelo da se zapitaju zbog čega, ali i gde je ta kaldrma završila.
 
Na pitanja 021.rs o radovima u ovoj ulici i razlozima da se kocka zameni asfaltom, u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da je reč o redovnom održavanju i popravci kolovoza asfaltom po zahtevu Mesne zajednice.
Dodaju da je u savremenom dobu, sa pojavom novih materijala i savremenih tehnologija, uobičajeno da se kocka zamenjuje kvalitetnijim materijalom, koji je bolji za saobraćaj i lakši za održavanje.
 
"Kamena kocka, koja se uklanja sa saobraćajnica, odlaže se u skladište izvođača radova, JKP 'Put', a zatim se upotrebljava za popravku saobraćajnih površina koje su i dalje zadržale ovu vrstu zastora. U današnje vreme, kad je u celom svetu zastupljena izrazita urbanizacija i modernizacija gradskih naselja, kamenim kockama se uglavnom popločavaju ili rekonstruišu samo ulice i trgovi u istorijskim jezgrima gradova, na osnovu čega se teži očuvanju autentičnog izgleda ovih prostora", navode u Upravi za 021.rs.
Naglašavaju da je kaldrma u Novom Sadu pretežno zadržana u starom gradskom jezgru i to mahom u pešačkim
zonama.
 
"S obzirom na to da se radi o urbanistički i kulturno zaštićenom području, očuvanje ovog vida zastora od kamena prvenstveno zavisi od uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i od tendencija modernizacije gradskih ulica", poručuju nadležni.
 
 
Inače, u Novom Sadu jedna od najpoznatijih ulica prožetih kaldrmom je Radnička ulica. Ova nekadašnja industrijska zona grada naziv upravo nosi po radnicima koji su radili u fabrikama, a koje su u međuvremenu iseljene kako je urbanizacija uzimala maha. Ulica je tokom rekonstrukcija zadržala svoju kamenu kocku.
Pre oko osam godina je u Novom Sadu "preživeo" još jedan simbol, žuti klinker kod Riblje pijace. Tokom rekonstrukcije Trga republike i Riblje pijace 2015. godine klinker opeka je uklonjena, ali je nakon podzemnih radova vraćena, pisao je 021.rs.
 
I žuti klinker je nekada bio podloga u mnogim novosadskim ulicama, mahom u strogom centru. Sada se nalazi samo kod Riblje pijace i u Miloša Bajića.

Komentari 51

  • /

    04.12.2023 07:44
    /
    @bananarama тако је! пре 15 година калдрма је била 1€ по комаду.
  • @Boki

    03.12.2023 18:43
    Na žalost, Novi Sad nema stari centar grada. Spalili ga Madžari kad ih nervirao onaj Hrvat. Zbog toga nemamo šta previše staro da sačuvamo.
  • Boki NS

    03.12.2023 15:42
    Prag
    Pre mesec dana sam bio u Pragu. Ceo centralni deo grada je kaldrma. To je maltene površina 30% Novog Sada.

    Prelepo je.

    A asfalt je tu zabranjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.