Petak pred Novosađanima: Prolećne temperature prvog dana decembra

Netipično topao dan za ovo doba godine uvodi nas u decembar i vikend pred nama.
Petak pred Novosađanima: Prolećne temperature prvog dana decembra
Foto: 021.rs
Novosađane će 1. decembar počastiti temperaturama iznad 20 stepeni.
Ovakav dan je sjajan povod za šetnju, a ako vam nije do besciljnog lutanja gradom, tu su i brojni događaji, što muzički, što pozorišni.
 
Naravno, ne može sve da bude idealno, pa su neke ulice i dalje zatvorene zbog radova, a najavljena su i isključenja struje.
 
Da sve to lakše podnesete i da se bolje organizujete, donosimo vam naš vodič za preživljavanje dana pred nama.
Vreme
 
Petak će u Novom Sadu biti veoma topao za ovo doba godine.
 
Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Najniža temperatura biće 8, a najviša čak 21 stepen.
 
Iskoristite ovo netipično vreme, jer već u subotu temperatura kreće da pada, a u nedelju se očekuje veoma hladan dan. Moguć je i sneg.
 
Očekivana biometeorološka situacija u petak uticaće nepovolјno na većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Oprez se savetuje srčanim, cerebrovaskularnim i nervno labilnim bolesnicima. Reumatski bolovi i promenjlјivo raspoloženje su očekivane meteoropatske reakcije. 
 
Trebalo bi da znate...
 
Autobusi GSP-a na liniji 9A Novo naselje - Liman - Petrovaradin (Alibegovac) od petka, 1. decembra, do polaska u smeru ka Novom naselju čekaće na stajalištu "Put Novi Sad-Ruma-Alibegovac". Ovo stajalište je u ulici Račkog 139a, kod prodavnice. Ovo stajalište biće polazna tačka umesto dosadašnjeg na okretnici kod bolnice na Mišeluku. Trasa linije 9A ostaće nepromenjena, s tim što će početno i završno stajalište na trasi biti navedeno stajalište "Put Novi Sad-Ruma-Alibegovac", dok će okretnica kod bolnice na Mišeluku biti prolazno stajalište.
 
Autobusi GSP-a na liniji 19 od petka, 1. decembra saobraćaće novom trasom Železnička stanica - RTV Vojvodine - Bolnica na Mišeluku. Kuda će ići i koja stajališta će koristiti autobusi na ovoj liniji, čitajte OVDE.
 
Tri varijacije trase autobusa GSP-a na liniji 1 biće uvedene od petka - osnovna trasa 1, trasa Gornje livade 1GL i trasa 1J. Opširnije OVDE.
 
Delovi Novog Sada, Sremske Kamenice i Kaća u petak neće imati struje. U Novom Sadu bez struje od 8 do 14 časova ostaju Cara Dušana 1, Futoška 41-55, Vojvode Knićanina 2-12, Sarajevska 2-12. Od 8 do 10 časova isključenje je najavljeno za ulice Jovana Raškovića i Judite Šalgo (Veternička). Ostala najavljena isključenja čitajte OVDE.
 
Podsećamo da je zabranjen saobraćaj u Vinogradarskoj ulici u Kisaču. Ova izmena važi do 15. januara 2024. godine. Takođe, zatvoren je deo Ulice Doža Đerđa od broja 44 do kraja ulice, kao i Ljermontovljeva i deo Ulice Zorana Petrovića iz smera Doža Đerđa. Planirani rok za završetak radova je 6. decembar. U Ulici Boška Buhe, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem. Ova izmena će važiti do 30. januara iduće godine. Zabranjen je saobraćaj u Ulici Zorana Đinđića do 30. decembra. Izmenjen je saobraćaj u Ulici Ilije Đuričića i Vladimira Perića Valtera u delu Studentskog grada do 18. marta 2024. Zbog radova je zabranjen saobraćaj u delu Ulice Dragiše Brašovana, na Limanu 2. Radovi će trajati do 18. decembra. 
Gde ići?
 
Podsećamo vas da je počeo Međunarodni sajam turizma i da je ulaz na Novosadski sajam moguć od 10h.
 
Predstava za decu "Lepotica i zver" izvodi se na velikoj sceni Pozorišta mladih, od 11 časova.
 
Na Ribljoj pijaci se ponovo održava Novosadski noćni bazar, sa početkom u 17h.
 
Na festivalu "Cinema City" u 18h se prikazuje dokumentarni film "After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News", a u 20h dokumentarac "Ice on Fire".
 
Audio-vizuelni projekat dua Šaht-maht "Strujanje", realizovaće se od 19 sati u studiju Zebra u Skerlićevoj 3.
 
U okviru festivala "Cinema City" u Kulturnoj stanici Svilara u 19h se prikazuje dokumentarac "Gods of Mexico", a u 21h komedija "MMXX".
 
Balet "Krcko Oraščić" možete pogledati na Sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta od 19 časova.
 
U Galeriji Matice srpske biće održano predavanje "Životni put i stvaralački prostor Paje Jovanovića: od bečkog ateljea do beogradskog muzeja". Predavanje vodi kustoskinja Isidora Savić, a početak je u 19h.
 
U Prometeju se održava promocija romana "Lipe ne mirišu uvek isto" Miroslava Vasina. Promocija počinje u 19 časova.
 
"Marta Bereš One Girl Show" gledajte od 19h u Novosadskom pozorištu.
 
U Crnoj kući vas čeka čitav serijal događaja od 20 časova - od tribine "Vatreni aktivizam", preko veganske otvorene kuhinje, pa do nastupa više hardkor bendova.
 
Stendap nastup "Zoran Kesić, priče i pesme" održava se u Pozorištu mladih od 20 časova.
 
Obojeni program i MORT nastupaju u SKCNS Fabrika od 20h.
 
Žurka "Pop rok ringišpil" u Gerili počinje u 21h.
 
Amy's House, tribjut bend pevačice Ejmi Vajnhaus, nastupa u Domu kulture. Početak je u 21h.
 
U klubu Trema od 22h nastupaju Ivan Jevtović & Boys and Toys.
  • S

    01.12.2023 09:53
    Lepa desavanja
    U Matici srpskoj skupstina Kola srpskih sestara, sa prelepim programom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.