Biznismen optužen da je plaćao bivšeg načelnika novosadske policije priznao krivicu

Dženan Kujović, vlasnik tri firme u Prijepolju sa Javnim tužilalaštvom za organizovani kriminal potpisao je sporazum o priznanju krivice, prenosi Insajder.
 Biznismen optužen da je plaćao bivšeg načelnika novosadske policije priznao krivicu
Foto: 021.rs
To je novi momenat u sudskom postupku protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića, optuženog da je radi finansijske koristio organizovao kriminalnu grupu u kojoj su se našla još dvojica pripadnika MUP-a, a preko kojih je Malešić posredovao da izvršavaju službene radnje u korist prijepoljskog biznismena Dženana Kujovića.
 
Kako je iz Višeg suda potvrđeno Insajderu, Kujović, koji je optužen kao pripadnik Malešićeve kriminalne grupe, priznao je krivicu.
Sporazum je potvrdio Viši sud u Beogradu, koji mu je izrekao presudu: uslovnu kaznu od godinu dana zatvora i tri miliona dinara novčana kazne. Kako je Insajderu potvrđeno u Višem sudu, Kujović je osuđen za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa trgovinom uticajem, odnosna za dela koja mu se na teret i stavljaju optužnicom. A Kujović se spominje u dve tačke optužnice.
 
"Okrivljeni Kujović imao je zadatak da okrivljenom Slobodanu Malešiću i okrivljenom Ljubomiru Stanišiću preda obećanu finansijsku korist. Malešiću je dao milion i 441 hiljadu dinara, a Stanišiću 1.500 evra", navodi se u optužnici.
Za ovaj novac, prema optužnici, Malešić, kao organizator kriminalne grupe i još dvojica optuženih pripadnika MUP-a su trgovinom uticajem i zloupotrebama svojih visokih policijskih položaja, uticali su na to da se policija ne bavi nezakonitim radnjama Dženana Kujovića i njegovih firmi. I ne samo to. 
 
Malešić je, tvrdi tužilac, posredovao kod saradnika u Javnim preduzećima "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" da firma Dženana Kujovića bude angažovana kao podizvođač u izgradnji deonice autoputa na obilaznici oko Beograda.
 
Sporazum o priznanju krivice Dženana Kujovića, prema Zakonu o krivičnom postupku, kako za Insajder objašnjava Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije, ne utiče na postupak koji se vodi protiv ostalih pripadnika grupe, pa ni na Malešića, označenog kao šefa grupe.
 
"To priznanje okrivljenog ima za posledicu samo za taj postupak i nije neoboriv dokaz", kaže Lazić.
Lazić za Insajder kaže da na sudu veću težinu ima sporazum o svedočenju okrivljenog.
 
"Ukoliko tužilaštvo ima nameru da koristi izjavu okrivljenog prilikom priznanja krivičnog dela, onda bi trebalo da zaključi sporazum o svedočenju okrivljenog i da obaveže okrivljenog da svedoči i da iskaz u postupku protiv nekog drugog lica", kaže Lazić.
 
Kriminalna grupa Slobodana Malešića, prema optužnici delovala je od jula 2018. do aprila 2022. kada je Malešić uhapšen. Baš u vreme za koje ga danas tužilaštvo tereti da je upravljao kriminalnom grupom, Malešić je od policijskog pukovnika, koji je obaljao poslove savetnika u MUP-u napredovao do pomoćnika direktora policije sa činom generala i pozicije načelnika novosadske policije, na kojoj je bio u momentu hapšenja.
 
U pritvoru je proveo tri meseca i od tada se brani sa slobode.
 
O usponu i padu Slobodana Malešića čitajte u tekstu 021.rs OVDE.
  • Мора

    02.12.2023 13:07
    Мора
    се сви похапсити на не мање од 15 година робије уз пленидбу имовине јер огромна већина се преобогатили од кривичних дела!
  • Nada

    02.12.2023 12:46
    Pa ovo je strasni sta se radi. I takav covek na vrhu policije u NS,nije ni cudo sto nam je grad katastrofa
  • Hahahaha

    02.12.2023 10:40
    Eeeeeeeee
    Jesu to te policijske vile na POPOVICI neka INSPEKCIJA obiđe i vidi kako su i od čega su pravljene.Cela Srbija sem jadne sirotinje TI MENI JA TEBI.Užas i svi znaju, a oči zatvaraju.lako je obići Popovicu i Frušku Goru i ispitati od kojih primanja su stekli nekretnine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti