Novosađani, ledeno je, zaštitite vodomere od smrzavanja: Postoji više načina

S obzirom da je pred nama još jedna zimska sezona, JKP "Vodovod i kanalizacija" podseća da bi trebalo da zaštitite svoje merne uređaje od smrzavanja.
Novosađani, ledeno je, zaštitite vodomere od smrzavanja: Postoji više načina
Foto: Pixabay
Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da ih izolujete na adekvatan način.
 
Najbolji način zaštite vodomera jeste toplotna izolacija mernog uređaja postavljanjem termoizolacionog materijala - stiropora, daske, staklene vune ili slame - preko njega. 
Takođe, poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. 
 
Treba povesti računa i o vodovodnim instalacijama i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju. 
Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a spoljne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.
 
U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime, preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.
 
Ukoliko se preduzmu sve neophodne mere, korisnici će izbeći prekide vodosnabdevanja u objektima koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihove sanacije.
 
"Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim oknima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja", kažu u JKP "Vodovod i kanalizacija".
Apeluju na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. 
 
Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti Kontakt centru ovog preduzeća, besplatnim pozivom na broj 0800/333-021.
 
Podsećaju i da to preduzeće nije nadležno za sanaciju kvarova na unutrašnjim instalacijama, već je to isključiva obaveza samih potrošača.
  • Realista

    04.12.2023 17:16
    @Bananamen:
    ... tako je samo u komunizmu, u kapitalizmu se zna koje odgovoran a to je vlasnik nekretnine jer su sve dozvole vezane za vlasnika nepokretnosti a ne za "majstore", "korisnike" i ostale likove...
  • Bananamen

    04.12.2023 14:07
    @realitsa
    Ko ga je kompromitovao? Korisnik, majstor ili vodovod? Odgovornost moze biti svacija.
  • Realista

    04.12.2023 12:51
    naoružani čuvari
    Da zaštitim vodomer? Ako je vodomer ugrađen po propisu, nema šta da ga naknadno "zaštićujete" od blagog minusa, a ako nije, pa neka se smrzne, pukne i procuri, i onda lepo dođe građevinska inspekcija i odere pametnjakovića od kazne jer je kompromitovao vodovodni sistem i to je to. Tako to rade u normalnim državama a ne apeluju sa glupim savetima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti