FOTO Šta su rekli veštaci: Zašto se ruši zgrada Crkvene opštine u centru Novog Sada?

Dva veštačenja su pokazala da zgradi Crkvene opštine u Pašićevoj ulici, u centru Novog Sada, preti opasnost od urušavanja.
FOTO Šta su rekli veštaci: Zašto se ruši zgrada Crkvene opštine u centru Novog Sada?
Foto: 021.rs
Iz tog razloga je odlučeno da se ovaj stari objekat sruši i da bude sagrađen novi objekat, većeg gabarita, ali uz očuvanje stare fasade.
 
Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović kaže za 021.rs da drugog rešenja nije bilo. Kako objašnjava, uz saradnju sa Pokrajinskom vladom obezbedili su dovoljno sredstava za to da se zadrži fasada i originalni materijali, čime će se očuvati primarni volumen i vizualni izgled.
On tvrdi da, kada se završe radovi, prolaznici neće ni znati da je iza stare fasade nova zgrada, napominjući da je ovo "restauracija i rekonstrukcija objekta pod zaštitom koja treba da bude primer".
 
Zvanično objašnjenje
 
Prezentujući dokumentaciju ovog projekta, Martinović kaže da je sve pokrenuto 2019. godine, kada je predviđena obnova objekta i dogradnja dvorišnog dela. 
 
Na osnovu saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kao i drugih ustanova, urađena je dokumentacija, a potom je sproveden tender za radove u vrednosti od skoro 36 miliona dinara sa PDV-om. Međutim, ovi radovi nisu izvedeni jer su naišli na probleme, tako da je upotrebljen 2,1 milion dinara sa PDV-om.
Direktor Zavoda objašnjava da su izvođači obustavili radove jer se ustanovilo da postoje ozbiljni problemi sa konstrukcijom objekta i opasnost od urušavanja, te da radnici nisu bili bezbednosti. Sve je stalo i naložena su veštačenja.
 
"Vidljivo je bilo da postoje problemi sa konstrukcijom objekta i da nije stabilan, da pored sleganja postoji i poremećaji u geometriji, tako je jedan zid izašao 15 centimetara iz svoje ose. Zatraženo je mišljenje Fakulteta tehničkih nauka koji je uradio Geomehanički elaborat i Stručno mišljenje o stanju konstrukcije objekta koje je u avgustu 2022. godine konstatovalo loše stanje i da objekat nije stabilan i predloženo je rušenje uz očuvanje fasadnog zida prema Nikole Pašića. Na zahtev Crkve tražili smo dopunsko veštačenje jer su želeli još jedno mišljenje i da vide da li može da se nađe neko rešenje da projekat ne poskupljuje i da ne bude rušenja. Ovo novo veštačenje je u oktobru iste godine potvrdilo nalaze FTN-a. Tada smo kontaktirali i Gradski zavod za zaštitu spomenika koji su dali dopunske uslove, a potom se sa Pokrajinskom vladom radilo na obezbeđivanju sredstava za predloženo rušenje uz očuvanje fasade", obrazlaže Martinović.
 
 
U Banovini su odobrena dodatna sredstva. Direktor Zavoda kaže da se odabralo skuplje rešenje kako bi se očuvala fasada i srušilo od 60 do 70 odsto objekta. Jeftinije bi bilo da se sve sruši i da se sagradi potpuno novi Parohijski dom, navodi on. 
 
Pojašnjava da će sada za rušenje i pridržavanje fasadnog zida biti upotrebljeno 59,7 miliona dinara, a za radove na gradnji nešto više od 120 miliona dinara.
 
  
 
Nalazi veštaka
 
Na pitanje kako je došlo do tolikog oštećenja da objekat više ne može da bude sačuvan, Martinović odgovara da postoji više faktora, od materijala koji su se koristili u izgradnji do prodora vode. 
 
Iz nalaza veštaka koji su dostavljeni portalu 021.rs, kao uzrok propadanja navodi se nedostatak održavanja objekta, odnosno to da vlasnik i crkva kao korisnik, nisu ulagali u očuvanje, što je na kraju dovelo do ove situacije. 
 
"Mišljenja sam da je objekat zbog izostanka radova na tekućem održavanju, dugogodišnjim neodržavanjem i nebrigom, neuslovan i nebezbedan za korišćenje, u ruševnom je stanju i neophodno je zabraniti korišćenje objekta sa zabranom pristupa, pošto postoji realna opasnost od obrušavanja istog", naveo je veštak.
 
  
 
Rekonstrukcija ili rušenje?
 
U javnosti je došlo i do nejasnoća u vezi sa tim da li je reč o rušenju ili rekonstrukciji. Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović za 021.rs kaže da zakonski propisi ovu situaciju prepoznaju kao rekonstrukciju, i zato se to navodi na građevinskoj tabli.
 
Međutim, prethodno je na građevinskoj tabli pisalo da se radi na rušenju, a Martinović kaže da je to greška izvođača koji je stavio ime javne nabavke, umesto podataka iz građevinske dozvole. 
 
Društvo arhitekata Novog Sada je u svom reagovanju ukazalo upravo na ovu nelogičnost. Kako su naveli, umesto na nalaženje rešenja za očuvanje starog zdanja, ide se na rušenje uz "čuvanje fasade". Upitali su i "šta je fasada bez ostatka objekta, jer istorijski objekti su integralno vredni u svojoj celini i unutrašnjosti, a ne samo u fasadnoj spoljašnjosti."
 
"Ono što nas više zabrinjava jeste nastajanje jednog novog trenda nalaženja opravdanja za rušenje celog objekta, umesto pronalaženja svih mogućih rešenja, kako bi se on sačuvao i održao u svom izvornom obliku i lepoti. Pod opisima iz projekta o stanju postojećeg objekta: '...postojeća zgrada je u jako lošem stanju, pruski svodovi koji čine plafonsku konstrukciju podruma su trošni sa nizom karakterističnih pukotina, ostali zidovi po etažama su sa vidljivim pukotinama, na plafonima se takođe uočavaju prsline...' bi moglo da se opiše stanje skoro većine starih objekata u užem gradskom jezgru. Mi kao strukovna organizacija arhitekata, izražavamo bojazan da ovaj slučaj ne postane presedan koji će se koristiti kao izgovor za rušenje starih, vrednih i lepih, ali dotrajalih objekata. To bi otvorilo vrata za kompletno rušenje starog jezgra grada, pod plaštom 'čuvanja fasada'", navode u DaNS-u.
Šta se sada dešava?
 
Na gradilištu je trenutno postavljena skela gotovo oko cele konstrukcije zgrade Crkvene opštine i radnici skidaju krov. 
 
 
Nije precizno utvrđeno kada je sagrađen prvi Parohijski dom, pretpostavlja se da je jedan od tek nekoliko objekata koji su preživeli bombardovanje sa Petrovaradinske tvrđave 1849. godine. Vidljivo je postojanje zgrade na planu iz 1885. godine, a sadašnji oblik je dobila nakon rekonstrukcije između 1903. i 1905. godine.
 
Arhitektonskim projektom, novi objekat će zadržati staru fasadu koja će biti ojačana čeličnim ramovima. Novi objekat će imati dograđeni deo u dvorištu, tako da će ukupna površina biti 1.124,83 kvadrata, što je skoro 200 kvadrata više.
 
Nova zgrada će imati kancelarije, prodavnicu raznog sadržaja, prostoriju za konferencije, trpezariju, kuhinju, prodavnicu i palionicu sveća, salu, krstionicu i ostale pomoćne prostore sanitarnih čvorova, ostave i tehničke prostorije.
 
Planirani su i stanovi, trosoban na prvom spratu od 86 kvadrata, kao i dva trosobna u potkrovlju od 78 i 83 kvadrata.
  • Evo

    11.12.2023 13:35
    Evo
    bas sam danas bio i pazljivo gledao celu tu Kucu.Prestaro zapusteno kao i ceo Centar i sada se nadju neki”pametni” da se tome protive…jeste vi normalni?! Majstor udara u ciglu i to ne nekom jacinom vec polako ono samo ispada. Reko kako ide dobra cigla…kakvi dobra sve trulo i vlazno uzmi i uveri ono gomila takvih cigli dok ispod temelja sve neka voda i blato! Kaze tako ti je ceo Centar prijatelju i sta god renovirao nevredi otpada jer svoje je odavno odradilo zato sto samo tlo vlazno jos godine…neigrajte se ljudi za ovo netreba biti neki strucnjak!
  • /

    07.12.2023 09:24
    /
    nije skupo otici do praga
  • S

    06.12.2023 23:32
    A sta je tacno po zanimanju ovaj direktor zavoda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti