Novosađani, sutra odlučuju u vaše ime: Od budžeta lakšeg za pet milijardi dinara do buke

Novosadski odbornici će u četvrtak razmatrati predlog odluke o budžetu grada za 2024. godinu. Odlukom je predviđeno da u sledećoj gradska kasa bude za pet milijardi dinara "tanja" u odnosu na ovu.
Novosađani, sutra odlučuju u vaše ime: Od budžeta lakšeg za pet milijardi dinara do buke
Foto: 021.rs
Na dnevnom redu će se naći više od 50 tačaka i uglavnom se radi o planovima javnih preduzeća i ustanova. 
 
Pre rasprave o gradskoj kasi, Skupština će razmatrati Predlog plana razvoja Novog Sada od 2023. do 2030. godine.
Ovaj dokument sadrži analizu trenutnog stanja i mere koje su u planu u Novom Sadu. Troškovi za sprovođenje ključnih mera su procenjeni na više od 148 milijardi dinara. 
 
Iako ovaj dokument predstavlja spisak lepih želja, u njemu se ipak navode mere koje će se realizovati. Portal 021.rs je u dva teksta analizirao ovaj obimni dokument.
Prema predlogu, budžet je procenjen na 42,7 milijardi dinara i za pet milijardi je manji u odnosu na budžet iz 2023. godine. Ipak, kako smo ukazali, postoji mogućnost da se tokom rebalansa budžet uveća.
 
Glavni razlog zbog kojeg je budžet u ovoj meri manji je taj što su izostali očekivani transferi i dotacije iz pokrajinske kase. Samo ove godine je iz budžeta Vojvodine izdvojeno 1,5 milijardi dinara za obnovu saobraćajnica u Novom Sadu. 
 
Predlogom budžeta se predviđa i to da nema novih velikih investicija, već da se radi na već započetim projektima. Više o budžetu čitajte na OVOM LINKU
 
Među ostalim stavkama važna je i ona o Programu uređenja građevinskog zemljišta. Ovaj dokument već decenijama sadrži najvažnije gradske investicije, a sada za 2024. pokazuje da je došlo do stagnacije i da se uglavnom radi samo na završavanju započetih poslova, kao i manjih investicija. 
 
Program je u 2024. godini, sa sve suficitom od 1,3 milijardi, procenjen na 6,7 milijardi dinara, što je za tri i po milijarde manje nego u ovoj godini.
 
Najveća investicija je partnersko uređenje Modene, ulice u centru grada, što je procenjeno na 781,4 miliona dinara, a više detalja o programu pogledajte OVDE.
Odbornici treba da razmatraju i nekoliko regulacionih planova, od kojih se većina odnosi na manje izmene postojećih odluka za samo određene lokacije, jer investitor ima želju da nešto više ili veće sagradi.
 
To se najbolje vidi iz Plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom, koji se nalazi u dnevnom redu pod dve odvojene tačke. U jednoj se menja deo plana za jednu lokaciju, a u drugoj za osam lokacija. Reč je o gradnji novih, pretežno stambenih objekata.
 
Novosadska skupština će razmatrati i niz uglavnom pravno-tehničkih odluka koje se odnose na prebacivanje nekretnina i zemljišta iz vlasništva jednog nivoa vlasti na drugi, a od ostalih odluka tu su "Strateška karta buke", nastavak odobravanja popusta cene komunalija za borce i porodice s troje i više dece, analiza zdravstvenog stanja stanovništva za 2022. godinu i izveštaj o sprovođenju lokalnog akcionog plana za mlade.
  • Majkan

    07.12.2023 09:14
    Mi sa sremske strane možemo slobodno reci da naši predstavnici u skupstini nisu ništa uradili deceniju za svoje mesto. Odgovorno tvrdim da su tu samo iz licne koristi,da sebi obezbede sto više plata i da svoje porodice uhlebe. Ni jednu lepu rec nisam čuo ni za jednu personu. Ako se ta imena nadju i u 4.sazivu,sns neće imati više od 10% u NS ako se AV ne dozove pameti i ne zameni sva imena. Vucevic je najavljivao “nova imena” a sve stare je ipak zadržao. Neka pitaju narod i komšije pa će cuti mišljenje. Previše toga se cuti i krije a stranka tone zbog takvih.
  • @grinch

    07.12.2023 08:52
    Naravno da sam našao.
    Evo jedna “strucna” odbornica ,ima poso u epsu na veliki koeficijent,platu kao odbornica i u 2 komisije je.
    Pa sve je transparentno. Zar mislite da pišemo napamet?
  • Nenad

    07.12.2023 05:46
    Pa zar nije rekao AV,da nam budžet nikad nije bio puniji....šta sad bi,gde odoše pare,pitanje je sad,eeeeee

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti