Novosadski budžet pod pritiskom tužbi: Isplaćene milijarde, opozicija ukazuje na fiskalni deficit

Novosadski budžet ugrožavaju izgubljeni sudski sporovi za eksproprijaciju zemljišta, zbog čega bi samo u ovoj godini moglo da bude isplaćeno pet i po milijardi dinara.
Novosadski budžet pod pritiskom tužbi: Isplaćene milijarde, opozicija ukazuje na fiskalni deficit
Foto: 021.rs
Postoji mogućnost da do kraja 2023. bude još jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta. Ove godine je za isplaćivanje tužbi već potrošeno oko 3,9 milijardi dinara, a očekuje se da će na naplatu stići još 1,8 milijardi dinara.
 
Ukoliko sve to ne stigne na naplatu do kraja decembra, stići će u 2024. Već sada je jasno da u budžetu za 2024. nije isplanirano dovoljno novca za plaćanje sudskih presuda, jer su za tu namenu predviđene 1,4 milijarde dinara. Gradska vlast će morati da pronađe sredstva u iznosu koja bi mogla da idu do pola milijarde.
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da prilikom planiranja budžeta nisu mogli da predvide da će sudovi donositi toliko presuda na osnovu velikog broja tužbi građana koji traže naknade za ekspropisano zemljište, pretežno za komunalnu infrastrukturu u prigradskim naseljima. 
 
Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada. Iako Grad u svojim odgovorima na tužbe stalno ponavlja da se radilo o drugom društvenom i pravnom uređenju, sudovi uglavnom ipak presuđuju u korist vlasnika ili njihovih naslednika, a za to se računa i kamata.
Gradonačelnik je naveo da je samo u ovoj godini bilo 1.400 ovakvih tužbi.
 
"Videćemo šta ćemo raditi. Imamo neke ideje. Kao odgovorna vlast, platićemo, ali moraćemo da stanemo sa nekim investicijama. Ovo su enormna povećanja rashoda koja nismo mogli da predvidimo. Prve tužbe su krenule 2018. godine i tada smo dali 850 miliona, već sledeće oko milijardu dinara. Potom 2020. i 2021. godine to se nastavilo sa više od milijardu dinara, a sada dolazimo do ovih skoro 5,5 milijardi, od kojih smo već platili 3,9 milijardi dinara", navodi Đurić.
 
Primera radi, pet i po milijardi dinara je suma koja se godišnje izdvaja za subvencije javnim preduzećima. Odnosno, ova suma bi bila dovoljna da se sagradi pešačko-biciklisti most na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa. 
 
 
Ovi sudski troškovi, ali i drugi faktori, uticali su da gradski budžet u 2024. bude "lakši", odnosno da iznosi 42,7 milijardi dinara. Na smanjenje budžeta je uticalo i to što su umanjena davanja iz AP Vojvodine.
 
Međutim, Đurić se nije saglasan sa ocenom da viši nivoi vlasti izdvajaju manje za Novi Sad, smatrajući da je suprotno. On je ukazao na to da Republika Srbija i AP Vojvodina finansiraju razne projekte, te da gradnja mostova u nastavku Bulevara Evrope i u okviru Fruškogoroskog koridora, košta više od 300 miliona evra, što je vrednost približna novosadskom jednogodišnjem budžetu. 
 
Govoreći pojedinačno o ulaganjima i projektima za narednu godinu, gradonačelnik je nabrojao niz radova, od kojih je većina već ugovorena i vidljivo je bilo da nema novih velikih investicija. O većini tih radova 021.rs je pisao u okviru teksta o Programu uređenja građevinskog zemljišta.
 
Đurić je ukazao na to da bi problemi sa plaćanjem tužbi mogli da dovedu do otkazivanja pojedinih projekata. To je, kaže, već uticalo na odluku grada da ove godine ne kupuje udžbenike za sve učenike osnovnih škola, već da se zadrže na kupovini za đake prvake. O toj inicijativi bilo je reči u više navrata, a Đurić je naveo da će se o tome odlučivati prilikom izrade budžeta. 
 
Grad nije odustao od subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima, a Đurić ističe da će pomoć biti još veća. Za mlađi uzrast će se izdvajati 13.000 dinara po detetu, umesto dosadašnjih 10.000, a subvencija za stariji uzrast biće 16.000 dinara. 
 
Šta kažu ostale stranke?
 
O budžetu grada su govorili samo predstavnici opozicione Srpske radikalne stranke, te Socijalističke partije Srbije koja učestvuje u vlasti sa naprednjacima.
 
Zamenica šefa odborničke grupe SRS-a Snežana Mušicki, ocenila je da je primetno smanjenje priliva prihoda u budžetu, posebno kada je reč o novcu koji stižu sa republičkog i pokrajinskog nivoa.
 
"Možda će tokom godine biti povećanja tih sredstava, ali ono što je važnije je da prvi put posle gotovo 20 godina imamo u obrazloženju budžeta navođenje fiskalnog deficita. Oni će to pokriti sa suficitom i drugim prebacivanjima u okviru budžeta, ali ostaće da imamo deficit posle dugo vremena. Mi smo uvek govorili da se ne ide u zaduženja, nego da se troši koliko se ima i sada smo došli do toga da zbog subvencija javnim preduzećima i zbog drugih problema imamo deficit budžeta", navela je Mušicki.
 
  
 
Predsednica odborničke grupe SPS-a Duška Đokić, izjavila je da su podržali odluku o budžetu iako je manje novca na raspolaganju, jer se vidi koliko se ulaže u školstvo kroz obnavljanje objekata i izgradnju novih zgrada na Satelitu i Jugovićevu, kao i predškolske ustanove na više lokacija. Dodala je da se brine o životnoj sredini, da se grade parkovi, biciklističke i pešačke staze.
 
 
Kako je ocenila, možda nema kapitalnih investicija, ali barem treba nastaviti sa započetim projektima.
 
"Svi građani u ovom budžetu mogu da nađu ono što je njihov interes i potreba, tako bi ih pozvala da učestvuju u tome, što će se uskoro glasati gde da se u 47 mesnih zajednica postave nova dečija igrališta. Nema kapitalnih investicija, ali hajde da u 2024. godini završimo sve ono što je započeto u ovoj godini, tako da kada budemo pripremali budžet za 2025. godinu imamo nešto više kapitalnih investicija", rekla je predsednica odborničke grupe SPS-a.
Ostale odborničke grupe nisu iznosile svoje mišljenje o budžetu, kao ni o drugim tačkama dnevnog reda.
 
Posebno je bilo primetno da niko nije imao ništa da kaže o Planu razvoja grada do 2030. godine, kao jednom od važnijih planskih dokumenata. Jedino su predstavnici opozicione SRS naveli da ne mogu da podrže ovakav dokument, koji sadrži ideje iz Generalnog urbanističkog plana grada do 2030. godine za koji nisu glasali i koji nisu podržali prošle godine jer nije usvojen veliki broj primedbi građana.
 
Kako se skoro niko nije javljao za reč i nije bilo rasprava sem tokom odluke o budžetu, Skupština grada je 59 tačaka dnevnog reda usvojila za tri sata.
  • Z

    07.12.2023 23:20
    Apsolutno netačno da su parcele oduzimane samo u periodu ranije vlasti, itekako se postupci vode i za parcele oduzete pre par godina. Uzeli ste ljudima njihovo, sada plaćajte.
  • Joja

    07.12.2023 22:38
    Ode informatika 30% gore, a porez za 2025 ne zelim ni da pretpostavim :(
  • Мишел Тужибаба

    07.12.2023 18:30
    Градоначелник се прави Тоша ,задњих 10 година град Нови Сад није био у саставу SFRJ него у саставу СНС ,узурпираше шта су доватили са инфраструктуром,трансформаторима ,бандерама...по приватним парцелама ,неке су и асвалтирали ,е сад кад их грађани тужише није крив Ђилас него друг Тито,прво нек провери парцелу рецимо на Е катастру сигурно има конекцију из градске куће Нови Сад европска престоница културе или нек изађе напоље поред табле

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti