Hronika destrukcije DES-a: Radnici sa invaliditetom bez zaostalih zarada, država ignoriše

Bivši radnici Privrednog društva DES iz Novog Sada, u kojem vlasništvo imaju i država i grad, još od 2018. godine ne mogu da dobiju ono što im preduzeće duguje.
Hronika destrukcije DES-a: Radnici sa invaliditetom bez zaostalih zarada, država ignoriše
Foto: 021.rs
Poslednji put su ono što im se duguje zatražili 10. decembra, kada su se okupili ispred Gradske kuće u Novom Sadu, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom tražeći da Novi Sad i Srbija ispune svoje obaveze i isplate zaostale zarade, spoje im staž i drugo.
 
"Mesecima smo dolazili redovno na posao, a nismo primali zarade", kaže bivši radnica Zorica Stepanov.
Zanimljivo je i to što su preduzeće pred sudom u više slučajeva zastupali pravnici iz Advokatske kancelarije "Vučević". Istovremeno, tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je poručivao da bi rešenje moglo da se pronađe.
 
Ovo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u blokadi je već godinama unazad, a iznos blokade je "vrtoglavih" 65.788.985 dinara.
Dug niz dugova...
 
Novac duguje stotinama poverilaca, od javnih i privatnih preduzeća, pa do bivših radnika. 
 
Prema nekoliko presuda u koje je 021.rs imao uvid, Osnovni sud u Novom Sadu je odluke donosio u korist bivših radnika koji su preduzeće tužili za neisplaćene zarade, doprinose, neiskorišćene godišnje odmore, i slično.
 
Reč je o dugovanjima koja pojedinačno iznose između 100.000 i 300.000 dinara, sa kamatama.
 
U jednoj od presuda u koje je 021.rs imao uvid, reč je o radnici koja je u preduzeću radila od 2003. do 2018. godine. DES joj je otkazao ugovor o radu zbog viška zaposlenih u skladu sa Odlukom o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije.
 
Kada je 2018. otkaz u DES-u dobilo 150 radnika sa invaliditetom, čelnici su sa otpuštenim radnicima potpisali Sporazum o regulisanju međusobnog prava i obaveza. U ovaj sporazum uključili su odredbu koju je Sud našao spornom -  da će poslodavac isplatu svih neizmirenih obaveza koje ima prema zaposlenima isplatiti najkasnije do konačnog rešavanja statusa preduzeća, odnosno kad se za to steknu uslovi. 
 
Sud je odlučio da je ova odredba ništava jer je u suprotnosti sa Zakonom o radu, kojim je predviđeno da je poslodavac dužan da u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa isplati sva dugovanja prema zaposlenom. 
 
DES je pred sudom tražio prekid postupaka, imajući u vidu da je pokrenut prethodni stečajni postupak 2017. godine, te da ne postoji mogućnost da tužiocima isplate iznosi koji se osnovano potražuju. Sud je to odbio. 
 
U međuvremenu, 2020. godine Privredni sud je ukinuo rešenje za pokretanje stečaja, napominjući da se stečajni dužnik pretežno finasira iz javnih prihoda, odnosno da između 67 i 89 odsto prihoda dolazi iz budžeta Republike, Grada, ili ostalih institucija koje su udeo u vlasništvu dobili u zamenu za otpisivanje duga.
 
 
Ko je ko u DES-u?
 
Osim Republike koja ima udeo od 25 odsto u vlasništvu ovog preduzeća i Novog Sada koji ima udeo od 26 odsto, kao PIO fonda koji poseduje 30 odsto preduzeća, udeo u vlasništvu imaju i Nacionalna služba za zapošljavanje, Fond za razvoj Republike Srbije, Republički Fond za zdravstveno osiguranje, i više opština, kao što su Beočin, Titel, Inđija, Sremski Karlovci, Temerin i Žabalj. 
 
Prema poslednjim javno dostupnim finansijskim izveštajima, "DES" je 2019. prihodovao više od 69 miliona, a godinu dana kasnije 36,7 miliona dinara. Dok su prihodi opadali, gubici su rasli, pa je tako neto gubitak za 2019. 15,7 miliona, a za 2020. godinu 26,4 miliona. U protekloj godini, neto gubitak preduzeća je porastao za 72 odsto.
 
Danas je u preduzeću zaposleno 12 ljudi. 
 
Direktor preduzeća je i dalje Branislav Kostadinović, koji je 2018. godine, pre nego što su radnici otpušteni, kada su štrajkovali zbog zaostalih zarada, rekao da će ako "narednih dana" ne reši neke od problema, podneti ostavku. Naredni dani pretvorili su se u naredne godine. Radnici koji su tada štrajkovali nekoliko meseci kasnije su otpušteni, bez isplaćenih zarada.
 
Neostvareni planovi i neki koji će se uskoro ostvariti...
 
Još 2010. godine doneta je odluka o restruktuiranju preduzeća, a 2015. donet je plan reorganizacije.
 
U periodu kada je pisan plan reorganizacije, preduzeće je zapošljavalo ukupno 206 radnika, od toga 112 osoba sa invaliditetom. Kao prednost navedeno je da preduzeće poseduje sertifikate ISO 9001 i ISO 14001 koji garantuju visok kvalitet rada i usluga.
 
U planu su razmatrane mogućnosti za pokrivanje dugova, uključujući i davanje udela u preduzeću za otpis dugova, što je i urađeno za pojedine javne poverioce.
 
 
Razmatrana je i prodaja imovine, ali je navedeno da čak i ukoliko bi se imovina prodala, to ne bi bilo dovoljno za namirivanje svih dugova. 
 
Kao problematično se ispostavilo i to što je zemljište na kom "DES" ima pravo korišćenja u Ulici Bogdana Garabandina, predviđeno za javnu saobraćajnicu i kompleks višeporodičnog stanovanja. 
 
Plan detaljne regulacije Blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra Prvog i Branimira Ćosića koji je usvojen još pre dve godine predviđa uklanjanje fabrike i gradnju stambenog kompleksa sa zgradama od pet spratova na oko 40 odsto postojeće površine parcele. 
 
Šta kažu bivši radnici?
 
Radnici koji su 10. decembra protestovali ispred Gradske kuće podsećaju da su pre šest godina tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obećali subvencionisanje poslova za radnike DES-a, a da sada, preduzeće postoji samo na papiru.
 
Nekadašnja radnica Zorica Stepanov podsetila je da su tada umesto obećanja usledili otkazi za oko 150 radnika sa invaliditetom.
 
"U to vreme smo mesecima dolazili redovno na posao, a nismo primali zarade. Uz podršku Udruženih sindikata Srbije 'Sloga' organizovani smo i protest ispred Gradske kuće u Novom Sadu 2018. godine, gde je zahtevano izmirenje zaostalih zarada i povezivanje radnog staža. Obećano je rešenje, ali se ništa nije desilo. Na kraju je nas oko 110 uzelo otpremnine i otišli smo jer više nije moglo da se čeka", navela je Stepanov.
 
 
Kaže da su, kada su videli da im nije spojen staž i da nema isplate zaostalih plata, pokrenuli tužbe protiv DES-a.
 
"Umesto ispunjenja obaveza, advokatska kancelarija Miloša Vučevića zastupala je preduzeće DES protiv radnika, koji su, ipak, na kraju dobili pravosnažne presude u svoju korist, ali ne i satisfakciju utvrđenu pravosnažnim sudskim presudama. Od 2019. godine mi čekamo da nam se isplate dugovanja na osnovu tužbi, ali ništa se ne dešava, iako smo pisali svim institucijama", dodaje bivša radnica.
 
Prema njenim rečima, mada je i Privredni sud presudio da DES ne može da ode u stečaj jer je u vlasništvu Grada i Republike, i kako je jasno da preduzeće, koje ima sada 12 radnika, teško da može da zaradi za sebe, a kamoli da plati tužbe, oni očekuju da država kao vlasnik izmiri obaveze.
 
Bivši radnici ovog preduzeća koji su se obratili našem portalu, navode da su u decembru 2019. godine dobili dopis iz Grada, u kom se navodi da se njihova potraživanja ne spore, ali da Grad nije u mogućnosti da isplati dugovanja jer iz tekućih poslova nema dovoljno sredstava. 
 
Po ovom pitanju obraćali su se, tvrde, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu finansija, Pokrajinskoj vladi, kao i svim nadležnim organima koji bi mogli da im pomognu, ali su ostali bez odgovora - prebacivali su ih sa jedne institucije na drugu.
 
Bivši radnici pitaju se i u vezi sa predviđenom gradnjom na mestu kompleksa preduzeća.
 
"Molili smo nadležne da utvrde da li su dugovanja preduzeća DES prema svojim radnicima, prema pravosnažnim presudama, ukalkulisana u cenu lokacije na kojoj treba da nikne stambeni kompleks", navode bivši radnici. 
 
Shodno tom ešto je DES državno preduzeće, oni očekuju da država i nadoknadi dugovanja utvrđena pravnosnažnim sudskim presudama. 
 
"Takav je i stav Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što se može videti iz mnogobrojnih presuda toga suda. Iskreno se nadamo da će država rešiti ovo, te da se gluvonemi radnici, druge osobe sa invaliditetom i čujući neće morati obraćati Evropskom sudu za ljudska prava", zaključuje se u njihovom dopisu. 
Povodom situacije u kojoj se nalaze bivši radnici ovog preduzeća, portal 021.rs postavio je pitanja Ministarstvu za rad, direktoru preduzeća Branislavu Kostadinoviću i Gradu Novom Sadu.
 
Iako su dobili razumno vreme za odgovore, duže od nedelju dana ni Ministarstvo, ni direktor, a ni Grad Novi Sad nisu dogovorili na naša pitanja.
 
U međuvremenu u Novom Sadu je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Povodom ovog datuma, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je "bogatom kulturno-zabavnom programu" u organizaciji Saveta za osobe sa invaliditetom u Eđšegu. Tom prilikom, Đurić je rekao osobama sa invaliditetom da će oni (nadležni u Gradu) "uvek biti tu da čujemo probleme i izazove sa kojima se suočavate i da se pobrinemo za traženje rešenja".
 
Privredno društvo DES je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa statusom preduzeća od posebnog društvenog značaja. 
 
Osnovano je 1948. godine, kao zanatska radnja za profesionalno osposobljavanje lica oštećenog sluha, a 1961. godine Savez gluvih Jugoslavije donosi odluku o osnivanju Zaštitne radionice "DES" Novi Sad za profesionalnu rehabilitaciju lica defektnih sluhom i drugih osoba sa invaliditetom. Na osnovu tadašnjeg istraživanja rezultata utvrdilo se da preduzeće odlično obavlja ovaj posao, a takvu praksu imalo je i u kasnijim decenijama.
  • Marko

    12.12.2023 15:57
    Ovde samo zaći, biti bezobrazan i pitati ih za koga su ranije glasali, pa će nam se sve samo kasti.
  • Olosy

    12.12.2023 14:32
    Sramotan odnos prema ljudima kojima je život ionako težak.
  • Dušan

    12.12.2023 13:25
    Problem je zemljište. E u drugim državama bi lepo des se preselio nastavio da radi a zaradu od prodaje zemljišta bi preusmerio na nove investicije...
    Kod na uništitš firmu koja posluje i napraviš zgradu i to je to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti