Ministarstvo: DES-u odobrena sredstva za doprinose, nisu isplatili sve radnicima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrdi da nema ni sredstava, a ni obavezu da pomogne bivšim radnicima novosadskog DES-a.
Ministarstvo: DES-u odobrena sredstva za doprinose, nisu isplatili sve radnicima
Foto: 021.rs

Ipak, kako navode u odgovoru za 021.rs, oni su u martu ove godine dali saglasnost da se iz sredstava Republike uplati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje bivšim zaposlenima koji su stekli uslov za penziju, ali DES nije uplatio doprinose radnicima za ceo period rada u preduzeću.

Ministarstvo napominje da je Zakon o budžetu za 2023. godinu ranije ustanovljen i da postoje programi trošenja, tako da oni ne raspolažu dodatnim sredstvima koja bi bila usmerena preduzeću za rešavanje ovog problema. 

U vezi sa neisplaćenim zaradama bivšim zaposlenima, Ministarstvo napominje da je Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih propisana i obaveza poslodavca da sa zaposlenim za kog je određeno da je višak, zaključi Sporazum o međusobnom regulisanju prava i obaveza. 
 
"Dakle, za izmirivanje obaveza prema bivšim zaposlenima, odnosno za realizaciju navedenog sporazuma je odgovoran isključivo poslodavac, odnosno DES", ističu u Ministarstvu.
Međutim, iako su ti sporazumi zaključeni, kako je 021.rs pisao, u njima je, u vezi sa isplatom zaostalih zarada i doprinosa, navedeno da će se ona ostvariti kada se za to steknu uslovi, što je, kako je u više navrata odlučio Sud, u suprotnosti sa Zakonom o radu.
 
"Napominjemo da se na preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom primenjuju i propisi kojima se uređuje rad i poslovanje ovih preduzeća primenjuju i propisi kojima se uređuje pravni položaj privrednih društva. Saglasno navedenom, uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je isključivo obaveza poslodavaca, a ne ovog ministarstva", ističu oni.
 
Resorno ministarstvo podseća i na više puta u prošlosti kada je subvencijama i drugim vidovima novčane pomoći pomoglo ovom preduzeću.
 
Preduzeću DES iz Novog Sada Ministarstvo je u 2023. godini isplatilo oko 3,4 miliona dinara na ime subvencija zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom.
 
Poslednja subvencija zarada za osobe sa invaliditetom isplaćena je 16. novembra ove godine, za mesec oktobar, za sedam zaposlenih sa invaliditetom.
 
"Preduzeće DES nije apliciralo po Javnom pozivu za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji je raspisan 18. oktobra 2023. godine", piše u odgovoru Ministarstva.
 
U periodu od 2018. do 2023. godine DES-u je pružena podrška u ukupnom iznosu od 65.643.278 dinara, i to: 51.875.703 dinara za subvencije dela zarada za osobe sa invaliditetom i 13.767.575 dinara putem javnih poziva, u 2018. i 2020. godini.
 
"Vlada je u junu 2015. godine preporučila preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja su bila u postupku restruktuiranja, da izrade unapred pripremljeni plan reorganizacije u skladu sa propisima o stečaju, radi očuvanja statusa preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja, pored ekonomske obavljaju i socijalnu funkciju", piše u odgovoru Ministarstva za 021.rs. 
 
Na osnovu ove preporuke, DES je izradio plan reorganizacije. U skladu sa odlukom, Ministarstvo je finansiralo izradu ovog plana. 
 
Dalje Ministarstvo navodi da su, kako je na kraju i ostvareno, preporučili da se pojedina dugovanja regulišu konverzijom u osnovni kapital preduzeća, pa zato sada DES ima skoro 20 manjinskih i većinskih vlasnika, uglavnom državnih institucija i lokalnih samouprava.
 
"U skladu sa Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije koja se primenjuje i na preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u DES-u je rešen delimični višak zaposlenih realizacijom dva plana: u septembru 2018. odobrena su sredstva iz budžeta Republike za rešavanje viška 133 zaposlenih i u junu 2021. godine, odobrena su sredstva iz budžeta za rešavanje devet viška zaposlenih", navodi se u odgovoru Ministarstva.
 
Ministarstvo ocenjuje da je na ovaj način pružena dodatna podrška reorganizaciji preduzeća i racionalizaciji resursa "radi boljeg poslovnog ambijenta koji bi omogućio da se sa manje opterećenja posluje u okolnostima kada privredno društvo ima obaveze i po planu reorganizacije".
Podsećamo, kako je 021.rs pisao bivši radnici Privrednog društva DES iz Novog Sada, u kojem vlasništvo imaju i država i grad, još od 2018. godine ne mogu da dobiju ono što im preduzeće duguje. Poslednji put su to zatražili 10. decembra, kada su se okupili ispred Gradske kuće u Novom Sadu, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom tražeći da Novi Sad i Srbija ispune svoje obaveze i isplate zaostale zarade, spoje im staž i drugo.
 
Ovo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u blokadi je već godinama unazad, a iznos blokade je "vrtoglavih" 65.788.985 dinara. Novac duguje stotinama poverilaca, od javnih i privatnih preduzeća, pa do bivših radnika. 
 
Nad preduzećem je pokrenut, pa obustavljen stečaj. Važno je napomenuti da se DES finansira pretežno iz javnih prihoda, odnosno da između 67 i 89 odsto prihoda dolazi iz budžeta Republike, Grada, ili ostalih institucija koje su udeo u vlasništvu dobili u zamenu za otpisivanje duga. 
 
Osim Republike koja ima udeo od 25 odsto u vlasništvu ovog preduzeća i Novog Sada koji ima udeo od 26 odsto, kao PIO fonda koji poseduje 30 odsto preduzeća, udeo u vlasništvu imaju i Nacionalna služba za zapošljavanje, Fond za razvoj Republike Srbije, Republički Fond za zdravstveno osiguranje, i više opština, kao što su Beočin, Titel, Inđija, Sremski Karlovci, Temerin i Žabalj. 
  • Jarvis

    13.12.2023 01:19
    Gluvi, glasajte za Evropu.
  • DES-ovac

    12.12.2023 23:16
    Ne mogu da verujem
    Sram da vas bude sve od reda, dajete novac godinama i pomažete, ali kome? Da se ni jednom ne zapitate gde idu te pare, u čije džepove završavaju... Svi ste vi povezani kao creva i na račun invalida uzimate ono što je naše. Državno preduzeće da ne uplaćuje doprinose za penziono desetak godina, da se ne uplaćuje zdravstveno, da ljudi ne mogu da se leče, da ne dajete zarade,... ma gde to ima u svetu, bagro jedna. Oteto je prokleto, neka vam Bog plati za sve.
  • Marijana

    12.12.2023 23:09
    Poslodavac
    Pa drzava je poslodovac, koji paradoks !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti