Počela izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad

Počela je izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, čija će ukupna dužina iznositi 105,4 kilometra, od čega će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica.
Izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina, dužine 67,66 kilometara, i od Zrenjanina do Novog Sada, dužine 37,74 kilometra, kao i izgradnju paralelnog nekomercijalnog puta, dužine oko 25 kilometara na potezu Novi Sad - Zrenjanin.
 
Izvođač radova je kineska kompanija "Šandong".
Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštaja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.
 
Projektovana brzina biće 130 kilometara na čas na auto-putu, odnosno 100 kilometara na čas na delu brze saobraćajnice.
Planirana je i obnova, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.
 
Ovaj putni pravac predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije, koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće saobraćajne tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.
 
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će se auto-put graditi u narednih četiri do pet godina, ali da se već sada može zamisliti njegova važnost u novim industrijskim zonama i novim kompanijama u blizini auto-puta, jer "investitori traže da imamo uređenu infrastrukturu".
 
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad znači život za Banat i vezu Banata sa Beogradom i Novim Sadom. Vesić je naveo da će se od Beograda do Zrenjanina putovati tačno pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada mnogo kraće.
  • Milorad Zemun

    30.01.2024 21:33
    Kad vidiš količinu đubreta sa obe strane zrenjaninskog puta ukapiraš ko tu živi.
    Niste zaslužili ni put ni prugu.
    Samo kukate da ništa ne valja a ni ono što imate ne znate da poštujete i čuvate.
    Treba izorati i ovaj jedini put i ostaviti vas u blatu.
    Vi ste autonomna pokrajina i imate svoj budžet.
    Zašto niste sami nešto uradili po pitanju vode i infrastrukture za sebe u poslednjih trideset godina?
    Očekujete da vas posle svega toga neko pita za mišljenje.

    Treba da vas je sramota.
  • Ranko Savčić

    03.01.2024 12:25
    Da vidimo nacrt
    Za početak bi bilo lepo da vidimo bar skicu, ako već ne plan. Lažovi !!!
  • Marina

    26.12.2023 13:07
    Autoput Beograd Zrenjanin
    O ovome Autoputu se prica vec nekoliko godina. Sad kazu pocela gradnja pa onda da ce oko malo vise od 100 km. puta biti gotovo za 4-5 godina. Vece gluposti nisam cula i ovi ljudi otvoreno lazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti