Sokolom se vozilo više miliona putnika, planira se povezivanje Novog Sada i crnogorskog primorja

Srpskim železnicama se prevezlo u 2023. godini ukupno više od sedam miliona putnika, od čega prugom Beograd-Novi Sad oko 3,5 miliona.
Sokolom se vozilo više miliona putnika, planira se povezivanje Novog Sada i crnogorskog primorja
Foto: 021.rs

Između 50 i 55 odsto putnika je koristilo brzi voz Soko, rekao je za Tanjug v.d. direktora Srbijavoza Ivan Bulajić.

Naglasio je da se građani vraćaju železnici, koja u našoj zemlji doživljava renesansu, kao i da je tome doprinela linija Beograd-Novi Sad gde je brzina i kvalitet železničkog prevoza van bilo kakve konkurencije, kako autobusa, tako i automobila. 
 
"Stvari se menjaju i na ostalim prugama, dosta radimo na čistoći vozova, redovitosti, kašnjenja su neuporedivo manja nego prethodnih godina i na prugama koje su konkurentne prema autobuskom saobraćaju kao što su pruge prema Užicu, Vršcu ili Sremskoj Mitrovici i osećamo drastično povećanje broja putnika", rekao je Bulajić Tanjugu tokom vožnje vozom "Nostalgiji" koji saobraća najatraktivnijom muzejsko-turističkom železnicom u Evropi Šarganskom osmicom, na Mokroj Gori.
 
On je istakao da se tokom 20 godina otkada ova pruga radi prevezlo 1,3 miliona putnika koji su došli da vide taj "železnički biser".
 
"Samo u ovoj godinu, u letnjoj sezoni, putovalo je oko 73.000 ljudi  Šarganskom osmicom, sad smo u toku zimske sezone koja traje do 28. januara, tako da očekujemo da će do kraja godine taj broj biti još veći", naveo je Bulajić.
On je naglasio da je interesovanje za putovanje vozom od Beograda do Novog Sada i dalje vrlo visoko i u porastu, te da je Srbijavoz, kao jedna odgovorna kompanija koja vodi računa o putnicima i njihovim potrebama, a u danima povećanih gužvi, uvela takozvane sinhrone odnosno po dva voza na svakoj liniji. 
 
Bulajić je dodao da najviše ima putnika između Beograda i Novog Sada zbog najvećeg broja polazaka - 60 dnevno, a da je u toku 2024. godine planirano da se uvedu i dodatni polasci. 
 
On je potvrdio da je, prema izveštaju o poslovanju, ove godine Srbijavoz prvi put od osnivanja 2015. godine postala profitabilna kompanija sa ostvarenim neto prihodom od 370 miliona dinara u prvih devet meseci.
 
"Za prvih devet meseci ove godine smo profitabilni, sada pripremamo izveštaj za kraj godine i taj trend će ostati, tako da je od osnivanja 2015. naša kompanija konačno ušla u zonu neto dobiti, a ne neto gubitka", rekao je Bulajić.
 
Kada je reč o pruzi Beograd-Bar, Bulajić je podsetio da na njoj redovno saobraćaju vozovi do Užica, ali i "barski voz" koji tokom cele godine ide kao noćni auto-voz, a tokom letnje sezone i dnevni voz.
 
"Mi ćemo taj dnevni voz produžiti da ide od Novog Sada i Novosađanima omogućiti da idu na more", najavio je Bulajić.
On je naglasio da se radovi na pruzi Beograd-Subotica izvode brže od planiranih rokova i da je izvesno da će biti završeni do decembra 2024. godine, što će otvoriti međunarodni saobraćaj preko Budimpešte i omogućiti povezivanje sa evropskim gradovima.
 
"Prilično dobru tražnju imamo za liniju Subotica-Segedin, ali očekujemo da će otvaranjem pruge između Beograda i Subotice ta tražnja da se poveća, jer će putnici sa vrlo kratkim i jednostavnim presedanjem moći iz Beograda da odu za Segedin, a iz Segedina na svakih sat vremena postoje i vozovi za Budimpeštu", naveo je Bulajić.
  • misa

    06.01.2024 15:12
    Iskusno izostavljaju da nas je nas dobar prijatelj Orban iskulirao maksimalno za prugu BG-Pesta. Razne bajke napricali a oni ni 10% pruge nisu uradili i pitanje da li ce i kad.
  • Jaa

    06.01.2024 12:32
    a do grcke i turske, mislim da bi pun pogodak bio
  • Saki

    05.01.2024 15:57
    /
    Kad se već hvalite vozovima i železnicom, da li biste bili ljubazni da očistite stanicu na Novom Beogradu? Ko često putuje na posao za Novi Beograd može da vidi. Ono je sramotno na šta liči. Prljavština, prašina, smeće na sve strane, štrokave stepenice, prepune kante i smeće oko njih na prilazu stanici. Izgleda kao da niko nije uzeo metlu u ruke otkad je otvorena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti