Problemi putnika u "Sokolu": Građani sa mesečnom kartom lako ostanu bez mesta za sedenje

Oko 2.000 putnika ima mesečnu voznu kartu na relaciji Novi Sad - Beograd.
Problemi putnika u "Sokolu": Građani sa mesečnom kartom lako ostanu bez mesta za sedenje
Foto: 021.rs
Oni nemaju rezervisana sedišta kao što imaju putnici sa pojedinačnom kartom za brzi voz "Soko" i, ako nema slobodnih mesta, oni će da stoje ili, ukoliko imaju sreće, sedište će naći u kafe baru ili na stepenicama. 
 
S obzirom da se "Sokolom" vozi veliki broj ljudi, prema rečima putnika, ponekad zaista postoji problem sa mestima za sedenje, piše Euronews Srbija.
Jedna od njih je i Petra Jovanović iz Novog Sada koja svaki dan vozom putuje na posao u Beograd. Ima godišnju kartu plaćenu 72.000 dinara, ali to joj nije garancija da će sedeti. 
 
"U četvrtak sam sela i dolazi jedna žena i kaže 'izvinite ja imam mesto 56'. Morala sam da ustanem iako imam plaćenu godišnju kartu. Svaki put se to desi", priča Petra.
U kafe baru, u petak joj je sedište sačuvao Stefan Verner, takođe Navosađanin koji radi u Beogradu i ima godišnju kartu. Spojila ih je ista muka.
 
"Sa bilo kojom vrstom pretplatne karte - polumesečnom, mesečnom ili godišnjom, vi imate prava da se vozite bilo kojim vozom, međutim nemate rezervaciju sedišta", priča Stefan za Euronews Srbija.
 
Ukoliko se odlučite da kupite kartu u jednom smeru pre ulaska u voz, to nećete moći ukoliko su već prodata sva sedeća mesta, kaže v.d. generalnog direktora Srbijavoza Ivan Bulajić. Ipak, to ne može da spreči gužvu.
 
"Međutim, po zakonu, mi kao javni prevoznik, dužni smo da primimo u voz i čoveka koji je ušao bez karte zato što postoji mogućnost kupovine karte u vozu. I to je razlog zašto se na pojedinim linijama, u pojedinim delovima dana ili danima u nedelji, dešava da bude veći broj putnika nego što ima sedišta", priča Bulajić.
 
Ispada da oni koji imaju mesečnu ili godišnju kartu imaju isti status kao putnik koji će kartu kupiti tek u vozu - bez numerisanog sedišta i udobne vožnje. Takvih na relaciji Novi Sad - Beograd i obrnuto ima oko 2.000.
 
"Činjenica da se, doduše retko, desi da neko može da stoji u Soko vozu ni na koji način ne ugrožava bezbednost putnika", kaže Bulajić.
 
Zbog situacije u kojoj se nalaze, Stefan i Petra su nekoliko puta pisali Srbijavozu, ali konkretne odgovore nisu dobili.
  • JOHN 3:16

    25.04.2024 07:29
    Srbistan TGV
    Voz je pod obaveznom rezervacijom sedišta, na čega vas podseća i glas sa matrice.
    Dakle, uopšte je neverovatno da se bilo ko bez rezervacije pušta da stoji u prevoznom sredstvu koje ide na momente i preko 150 km/h.
    Ali u ovoj zemlji je sve moguće zar ne ?
  • Bubica

    14.12.2023 08:54
    Ne vidim razlog zasto se iko buni... Javni prevoz, ni u busevima niko nema rezervisano mesto ko kupuje mesecne karte. Verujem da neki putuju isto toliko dugo sa jednog kraja Beograda ja drugi i stoje vecinu vremena. Ja prva sam putovala 10+ godina za Novi Sad gradskim, pa sam stajala sat vremena i vise. Na fakultet mi trebalo 1.5 vremena, menjanje buseva, i opet se desilo da sam sve vreme stajala...
  • Za vagone

    13.12.2023 05:56
    Za sve koji spominju i sugerisu "dodajte jos vagona pobogu!".
    Ne moze se dodati jos vagona zato sto su to cetvorodelni vozovi gde nema mogucnosti dodavanja vagona! Jedino mogu da "zakace" jos jedan voz na ovaj voz pa da idu u sinhronu.
    I to je to. Nema tu vagona, dodavanja, skidanja, nema. Prosla vremen. Sad kupis ceo voz i to je to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti