FOTO Podeljeni badnjaci Novosađanima ispred Gradske kuće: Dele se i u drugim opštinama

Predstavnici Nacionalnog parka Fruška gora danas su na Trgu slobode Novosađanima podelili badnjake.
FOTO Podeljeni badnjaci Novosađanima ispred Gradske kuće: Dele se i u drugim opštinama
Foto: 021.rs
Novosađani su ispred štanda čekali u redu da dobiju besplatni badnjak.
 
Podela badnjaka se tradicionalno održava već godinama unazad kako bi se sačuvao biljni fonda Fruške gore i sprečila nelegalna seča na Badnji dan.
Organizovana podela 10.000 badnjaka je u svim opštinama koje se prostiru na teritoriji Nacionalnog parka od 9 časova, i to: Grad Novi Sad (ispred  Gradske kuće),  Sremski Karlovci (gradski trg), Irig (park), Sremska Mitrovica (gradski trg), Ruma (gradski trg), Inđija (centar), Beočin (preko puta autobuske stanice) i Šid (trg).
Za građane su zaposlena stručna lica JP "Nacionalni park Fruška gora" pripremili badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja šuma, odnosno na kojima je predviđeno redovno plansko gazdovanje šumama, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.
 
 
Iz JPNP apeluju na građane da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećamju da je s"uština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti".
 
  
  • Aleksa

    06.01.2024 18:46
    Za pravog
    Za pravog Srbina upozorenje!
    Pa ni u svojoj šumi ne sečeš najlepše drvo jel ga je neko pre tebe posadio a ako si ga ti posadio ostaviš lepo pa sečeš podrast .
    Au tudji šumama ljudi seku nemilice !
    Zalažem se da se vrši provera na prodajnim mestima poreklo sečenih Badnjaka . Da Crkva ili drugi društveno odgovorni u saradnji sa upravljačima imaocima šuma organizuju sakupljanje, sečenje Badnjaka . Pozdravljam pristup NP . A isto to očekujem i od Voj . Šuma. Vi kojćete udarati minuse . Dali ste ikada posadili bilo kakvo drvo ?
  • Koja

    06.01.2024 18:45
    Zasadi hrast slovensko sveto drvo ( ja imam dva) uberi koju grančicu i slavi u svojoj kući kako običaj nalaže, a nr na ulici.
  • Dule

    06.01.2024 14:52
    Kod nas komsije iz Prnjavora glume velike Srbe nakacili na aute badnjak i misle kako su wow.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti