Vodostaj Dunava: Redovna odbrana od poplava ostaje na snazi u Novom Sadu

Vodostaj Dunava je u opadanju i stagnaciji. Redovna odbrana od poplava kod Novog Sada ostaće na snazi i u narednim danima.
Vodostaj Dunava: Redovna odbrana od poplava ostaje na snazi u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Nivo reke je u odnosu na vrh plavnog talasa od pre nekoliko dana opao za oko pola metra, ali će narednih dana ponovo doći do manjeg rasta za oko 20 centimetara.
Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj je danas 529 centimetara, dok se do subote očekuje rast na nivo od pet i po metara.
 
Ovaj nivo vodostaja je za oko metar i po manji u odnosu na vodostaj zbog kog se proglašava vanredna odbrana od poplava. 
 
Ne očekuje se da će nakon vikenda ponovo doći do rasta vodostaja, jer uzvodno, u Mađarskoj, vodostaj nastavlja da opada ispod kota redovne odbrane od poplava, ali i dalje će biti iznad višegodišnjih proseka za ovo doba godine.
Iz "Voda Vojvodine" navode da su na osnovu aktuelnih vodostaja i hidrometeoroloških prognoza ukinute mere redovnih odbrana od poplava na deonici Dunava od državne granice sa Mađarskom do Novog Sada.
 
Takođe, ukinute su mere i na objektima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, Tisi, Begeju i Karašu.
 
Smanjenjem vodostaja, broj kilometara koji je bio obuhvaćen redovnim odbranama od poplava na Dunavu smanjen je sa 385,11 na svega 11,44 kilometara.
 
Trenutno su na snazi mere redovne odbrane na sremskoj strani Dunava od Novog Sada do Sremskih Karlovaca. 
Trenutni vodostaj, kao i blagi rast narednih dana, ne bi trebalo da prave nikakve probleme, sem što će voda nastaviti da ulazi u nebranjene delove pre nasipa, na delovima Šodroša, Ribarskog ostrva i Kamenjara.
 
U ovom preduzeću navode da se nastavlja sa praćenjem situacije i sprovode mere predviđene planom odbrane od poplava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti