Maja Gojković u Novom Sadu: Ova godina biće u znaku Branka Radičevića

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je danas izjavila u Novom Sadu da će 2024. biti posvećena 200. godišnjici rođenja pesnika Branka Radičevića (1824-1853).
Ona je na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje te godišnjice u Pokrajinskoj vladi kazala da je plan da 2024. bude posvećena "sećanju na Branka ne samo u Sremskim Karlovcima već i u celoj Srbiji".
 
Pokrajinski premijer i predsednik Organizacionog odbora Igor Mirović je rekao da je inicijativu za obeležavanje te godišnjive pokrenula Karlovačka gimnazija i istakao "Brankov značaj za našu književnost, umetnost i njegov veliki simbolički značaj za naš narod".
U radu tog odbora učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine.
 
Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču.
Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u njegovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.
 
Kako je najavljeno, ove godine biće uređena postojeća staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.
 
Karlovačka gimnazija, najstarija srpska gimnazija, počela je sa radom 1791. u Sremskim Karlovcima koji su u to vreme, kao i kroz ceo 19. vek, bili sedište srpske kulture i duhovnosti u Habsburškoj, pa u Austrougarskoj Monarhiji.
  • Vera

    12.01.2024 10:01
    Nijenam
    Nije nam valjao Neša Milenković. Pljuvali ga 24 sata jer je pokrenuo Karlovce i počeo da radi u opštem interesu svih nas koji tu živimo. Ali ne možeš sa bandom udbaškom. Nenad Milenković nas je sve zadužio i dok je bio trener našoj deci i kao komšija, meštanin i gradonačelnik. Čak sam i sama počela da verujem u sve te gadosti i laži. Izvini Nešo. Sve što nam se sada događa u Karlovcima sa nesrećnim i ničim zasluženim predsednikom opštine, pijanim doktorom sinom udbaša i lokalnim banditom smo i zaslužili. Žao mi je zbog lakovernosti u nameri da najboljeg među nama diskreditiju. Nema nama spasa više.
  • Keva

    11.01.2024 19:50
    Trebate to mestasce da sredite u kompletu. Samo podhodnik do Dunava je vec dovoljno jeziv. Mesto je preko noci oronulo. Volim da odem ali sve manje uzivam. To mesto moze da bude ko sa razglednice. A vasi porojekti gde da utucate pare i nekog pomenenete je vec vidjeno.
  • Maki

    11.01.2024 08:42
    Ajde neka se gospoda provozaju ulicama Karlovaca da vide tugu,jad i cemer na sta lice ulice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti