Kako će funkcionisati elektronske karte za gradski prevoz u Novom Sadu?

Novosađani će od sledeće nedelje moći da kupuju elektronsku kartu za gradski prevoz po promotivnoj ceni, a primena počinje od 5. februara, kada će poskupeti karte koje se kupuju u autobusima.
Kako će funkcionisati elektronske karte za gradski prevoz u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Elektronska karta će se prodavati od ponedeljka, 22. januara po promotivnoj ceni od 375 dinara na prodajnim mestima JGSP "Novi Sad", kao i u 23 kioska na autobuskim stajalištima u gradu.

Prvih 3.000 korisnika usluge koji, počevši od ponedeljka, 15. januara, sakupe pet pojedinačnih karata za prevoz, moći će da ih besplatno zamene za takozvani e-novčanik od 22. januara do 4. februara na prodajnim mestima preduzeća, kao i na 23 kioska "Maxim Box" na gradskim stajalištima.

Ova izmena je, kako su u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" naveli, uvedena kako bi se pojednostavila naplata prevoza i ubrzao protok putnika.
 
Međutim, ona je sa sobom povukla i promenu cena karata koje se kupuju u samom autobusu, pa će tako papirna karta kod vozača na gradskoj liniji koštati 100 dinara, a na prigradskim linijama 150 dinara.

Cena elektronske karte će biti kao i dosadašnja papirna, odnosno 65 dinara na gradskim linijama, odnosno 110 na prigradskim linijama.
Usluga nazvana "e-novčanik" je zapravo nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za plaćanje prevoza čekiranjem na validatoru u autobusu.
 
E-novčanik mogu da koriste osobe starije od 10 godina na svim linijama gradskog i prigradskog prevoza, a za kupovinu nije potrebno priložiti lični dokument. 
 
Kako se koristi e-novčanik?
 
Građani koji budu želeli da koriste elektronsku kartu treba da izrade nepersonalizovanu kartu, koja je slična personalizovanim kartama koje se koriste za NSmart. Razlika između ove dve elektronske karte je što personalizovana ima i fotografiju i podatke korisnika. 
 
Na kupljeni e-novčanik korisnik uplaćuje novčani iznos za plaćanja pojedinačne karte u vozilu. E-novčanik može da se kupi na prodajnim mestima preduzeća i kioscima "Maxim Box" na gradskim stajalištima.
 
Putnik ima mogućnost da e-novčanik dopuni na svim prodajnim mestima JGSP "Novi Sad", na kioscima "Maxim Box" na gradskim stajalištima, preko NSmart portala i mobilne aplikacije NSmart.
Minimalni iznos sredstava koji može da se uplati je 200 dinara, a maksimalni iznos je 10.000 dinara (na prodajnim mestima maksimalni iznos dopune je 5.000 dinara, a preko NSmart portala i e-naloga mobilne aplikacije NSmart 10.000 dinara).
 
Stanje na e-novčaniku može da se proveri prilikom svakog čekiranja (ispis na validatoru), na svim prodajnim mestima, kao i putem korisničkog naloga na mobilnoj NSmart aplikaciji.
 
Prilikom ulaska u vozilo korisnik mora da prisloni e-novčanik na validator, nakon čega se na validatoru ispisuje poruka o uspešnoj/neuspešnoj validaciji.
 
Pre izlaska iz vozila korisnik obavezno mora da uradi chek out kako bi sa kartice bio skinut iznos do cilja putovanja.
  • Potpisnik

    04.02.2024 22:56
    Nije mi jasno zašto Check out? Šta se time dobija? U BG je bar bilo , za jedno skidanje para sa kartice voziš se 90 min. Možeš da promeniš autobusa ili tranvaja koliko hoćešu za tih 90 min.
  • Korisnik

    22.01.2024 11:47
    Idealno rešenje
    Idealno rešenje za parkiranje in-aut i platiš koliko si proveo na parkingu.
    A za BUS bogami teško.Svaki dan sam u gsp-u po nekoliko puta.
    Da na 7-cu dodam 12-cu koja je od 6.59 do 8.24(6 polazaka) ka gradu puna kao oko već na trećoj stanici.
    Putnici počnu da ilaze tek kod ambulante,pijace i promenade,e baš čekam da vidim taj ček-aut.
    Ajde da svi koji smo redovno u GSP-u obratimo pažnju i da ih zatrpamo primedbama narednih dana.
    Ništa nije bogom dano,ne mora ni ovo da traje 12 godina.
    Ponavljam za parking je odlična ideja.
  • MIlovan

    22.01.2024 11:21
    Eto rešenja
    Nadam se da će ovo pročitati prevaranti iz parkingservisa.
    Prosto rešenje da platim parking onoliko koliko sam vremena proveo na parkingu.
    Par komada validatora na parkingu(naravno ne na svakom parking mestu) čekiram dolazak,posle izlazak i sve je OK,a onaj čudni auto neka radi svoje.
    Pošaljite im to kao ideju ako shvate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti