FOTO: Oslikan mural u čast Aleksandra Tišme - vek od rođenja novosadskog pisca

U danu kada se navršava vek od rođenja pisca Aleksandra Tišme, na ulazu u Društvo književnika Vojvodine oslikan je mural njemu u čast.
Mural se nalazi u Braće Ribnikar 5, a oslikao ga je Uglješa Colić.
 
Na današnji dan 16. januara 1924. godine, u Horgošu, rođen je Aleksandar Tišma. 
Tišma je osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Novom Sadu, a kratko je studirao u Budimpešti.
 
Nakon Drugog svetskog rata radio je kao novinar u "Slobodnoj Vojvodini" ("Dnevnik"). Godine 1954. diplomirao je anglistiku na Filozofskog fakultetu u Beogradu. 
Pisao je poeziju, pripovetke, romane kao što su "Upotreba čoveka", "Knjiga o Blamu", "Za crnom devojkom", "Kapo", "Vere i zavere"...
 
 
Njegova dela prevedena su na 22 jezika, čime je Tišma postao cenjen i čitan i van srpskog i jugoslovenskog kulturnog prostora.
 
U čast Aleksandra Tišme ustanovljena je književna nagrada koja se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku.
Povodom sto godina od njegovog rođenja, u Kulturnom centru Novog Sada biće otvorena multimedijalna izložba "Sećaj se zauvek: Aleksandar Tišma". 
 
Izložba će biti otvorena u 19 časova.
  • Куп је битан

    17.01.2024 00:09
    Александар Тишма је можда најпотцењенији велики српски писац. Цртање некаквих мурала је срамота, као да смо у некој јужноамеричкој фавели.
  • skimmer

    17.01.2024 00:02
    Konačno neki mural odrađen nekom stilskom tehnikom koja nije tipično slikanje. Odlično izgleda!
  • Prva Srbija

    16.01.2024 20:57
    Nedostojno i sramotno. Gde je ekipa iz Centra "Miloš Crnjanski", da li su se na neki način oglašavali o ovoj istinskoj veličini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti