Počinje primena "e-novčanika" u autobusima GSP-a: Evo kako sistem funkcioniše

Korišćenje elektronskih karata, odnosno usluge "e-novčanik", počinje danas, 22. januara u autobusima GSP-a.
Počinje primena "e-novčanika" u autobusima GSP-a: Evo kako sistem funkcioniše
Foto: 021.rs
U prve dve nedelje primene elektronska karta će imati istu vrednost kao i papirna karta, koja se kupuje kod vozača na gradskim i prigradskim linijama, te će koštati 65 dinara za gradske i 110 dinara za prigradske linije.
 
Od 5. februara, počinju da se primenjuju više cene za papirne karte kupljene kod vozača - 100 dinara za gradske i 150 dinara za prigradske linije.
GSP je istakao da će nova usluga plaćanja prevoza putem e-novčanika značajno pojednostaviti naplatu prevoza i ubrzati protok putnika. 
 
Objašnjava da je e-novčanik nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za jednostavno plaćanje prevoza na validatoru u autobusu.
Objasnili su i sistem korišćenja elektronskih karti, uključujući obaveznu potrebu za validacijom prilikom ulaska i izlaska iz autobusa, tj. sistem "check in - check out".
 
"Check out  je izuzetno bitan, posebno kada se za prevoz po gradu koristi autobus prigradske linije, budući da automatizovani sistem prilikom čekiranja na ulazu rezerviše sredstva maksimalne cene vožnje na trasi. Kada se  putnik validira prilikom izlaska iz vozila, sa e-novčanika skidaju se samo sredstva za kartu do odredišta na kome je bio kraj putovanja. Naprimer, ukoliko se koristi prigradska linija Novi Sad - Futog za prevoz od Bulevara oslobođenja do Satelita, nakon što se uradi check in na e-novčaniku biće rezervisano 110 dinara. Kada putnik uradi check out prilikom izlaska iz autobusa, sa e-novčanika biće mu skinuto 65 dinara, koliko košta pojedinačna karta za gradsku vožnju", navodi iz GSP-a.
 
U ovom preduzeću su rekli i da će ovim "e-novčanikom" moći da se plati jedna pojedinačna karta na validatoru ili više pojedinačnih karata na konzoli kod vozača. 
 
GSP dodaje i da će tokom promotivnog perioda prvih 3.000 putnika koji do 4. februara sakupe pet pojedinačnih papirnih karata dobiti e-novčanik. Ove sakupljene karte mogu se besplatno zameniti za e-novčanik na prodajnim mestima preduzeća i 23 kioska "Maxim box" na gradskim stajalištima.
 
Cena izrade e-novčanika do 5. februara iznosi 375 dinara, a nakon toga će biti 400 dinara. Građani će nakon dve godine ukoliko je istekla garancija morati da kupe novu karticu.
Elektronske karte, odnosno plastične kartice, mogu se kupiti na prodajnim mestima GSP-a i kioscima "Maxim Box" na gradskim stajalištima, a ista mesta omogućavaju i dopunu u iznosu od 200 do 10.000 dinara. Dopuna je moguća i preko "Nsmart" portala i mobilne aplikacije "Nsmart".
 
Dodatne informacije o e-novčaniku mogu se pronaći OVDE.
  • Mikula

    24.01.2024 18:18
    Prislonim Dina karticu, koju svi imamo jer moramo da je imamo, i sistem naplati kartu? Ne? Oh...neka kradja opet.
  • mile

    24.01.2024 10:17
    Da im da pare unapred? Ne pada mi na pamet.Crkne automat ,što će se često i dešavati ,pošto im je kvalitet upitan zbog burazerskog tendera ili nabavke i šta onda .Ne platiš kartu a kontrola.Napraviće se gužve i na ulazu ,pogotovo na izlazu iz autobusa.Loše rešenje.Šta kad stane kod Futoške pijace ili Najlona, ima da izlaze ljudi deset minuta.
  • Anonymous

    24.01.2024 04:16
    Kad se neko iz vlasti ili javnih preduzeca ponudi da mi ustedi novac, ja se nehotice hvatam za dzep - da mi ne ukradu ceo novcanik. Uslovni refleks posle XX godina zivota u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti