Savremeni aparati za magnet i ultrazvuk u Life Scan-u koriste AI: Evo kako to doprinosi pregledu

Novootvoreni dijagnostički centar Life Scan Novosađanima pruža usluge magnetne rezonance (MRI) i dijagnostičkog ultrazvuka (UZ) na najsavremenijim Simens aparatima.
Korišćenje ovakvih aparata nove generacije, pre svega, znači da su zahvaljujući primeni Simens tehnologiji veštačke inteligencije (AI) "Deep Resolve" pregledi brži, a slika preciznija. Dodatno, nivo buke koju mašina proizvodi je značajno smanjen.
 
Ono po čemu se Life Scan izdvaja od drugih centara jeste i to što u ovoj ustanovi na Novom naselju postoji i mogućnost preventivnog pregleda celog tela na aparatu za magnetnu rezonancu, kao i magnet srca, koji se retko nalazi u privatnim centrima zbog kompleksnosti samog pregleda.
 
U ovom dijagnostičkom centru aparati za magnetnu rezonancu i ultrazvučni pregled nemaju nikakvo štetno zračenje i potpuno su bezbedni za korišćenje, a angažovani su i iskusni radiolozi i radiološki tehničari poznati u svojoj struci.
Koji su pregledi dostupni u Life Scan-u?
 
Što se tiče MRI pregleda, pacijenti u ovom centru mogu raditi magnetnu rezonancu glave, kičme, hipofize, vrata, dojki, abdomena, karlice, kukova,srca, enterografiju, kolonografiju, kao i mnoge druge.
 
Dijagnostički ultrazvuk koristi se za snimanje mnogih organa i delova tela, a najčešće gornjeg i donjeg abdomena, karlice, urotrakta, dojki, mekih tkiva, vratne regije, štitne žlezde, testisa, DOPLER arterija i vena gornjih i donjih ekstremiteta, bubrežnih arterija, AV fistula, kao i drugih dostupnih vaskularnih struktura.
Posebnu i jedinstvenu stavku usluga centra Life Scan čini i mogućnost preventivnog MRI pregleda celog tela, tokom kog se snima glava, vrat, grudni koš, abdomen, mala karlica i kičma.
 
Kako objašnjavaju iz ove ustanove za 021.rs, ovakva usluga osmišljena je kao preventivna sa potenciranjem visoke senzitivnosti pregleda i mogla bi da otkrije niz patoloških problema u začetku kada su šanse za izlečenje najveće, ali se koristi i u cilju praćenja mnogih ozbiljnih oboljenja.
 
"Ovakva vrsta otkrivanja bolesti je preciznija od bilo čega što smo do sada imali i može da otkrije niz patologija u začetku, kada još uvek ne daju nikakve simptome. Time se zapravo na vreme omogućava ranije otkrivanje i lečenje bolesti. Naš aparat ovakvo snimanje može da odradi znatno brže od aparata prethodnih generacija i bez repozicioniranja pacijenta u toku pregleda, što je za pacijenta izuzetno značajno", navode iz Life Scan-a.
 
  
 
Najsavremeniji aparati omogućavaju brži pregled, smanjenu buku...
 
U ovom centru postavljeni su novi aparati poslednje generacije, te su i benefiti istih značajni i za pacijente i za stručnjake koji rade u Life Scan-u.
 
Kako navode u ovoj ustanovi za 021.rs, korišćenjem Simensovih aparata nove generacije za MRI uveden je i Simens softverski paket koji se bazira na primeni veštačke inteligencije (AI) "Deep Resolve".
 
"Pregled magnetne rezonance je do sada bio relativno spor, najčešće između pola sata i 45 minuta. Međutim, uvođenjem softvera veštačke inteligencije u jednačinu uspeli smo da omogućimo brže snimanje, te da trajanje većine pregleda bude smanjeno na 15 minuta do pola sata, što pacijentu svakako donosi veći komfor", objašnjavaju iz ove institucije. 
 
  
 
Istovremeno, dodaju, korišćenje AI znači i bolji kvalitet snimaka, koji lekarima doprinosi preciznijoj dijagnostici.
 
"Bitno je napomenuti i da aparat ima smanjen nivo buke, što bi nekim pacijentima moglo biti od izuzetnog značaja. Takođe, aparat ima i svoju ventilaciju i klimatizaciju, video nadzor pacijenta tokom snimanja što sve doprinosi udobnijem pregledu", navode iz Life Scan-a.
 
  
 
Ultrazvučni aparati se koriste u svim granama medicine, a u ovom dijagnostičkom centru koristi se novi Simensov aparat koji poseduje četiri ultrazvučne sonde visoke rezolucije i omogućava preglede sa detaljnim prikazom unutrašnjih organa uz mogućnost Dopler ultrazvučnih pregleda.
 
Iz ove ustanove ponavljaju i ističu da su u pitanju aparati za magnetnu rezonancu i ultrazvuk koji nisu štetni po zdravlje i ne emituju nikakvo zračenje.
Kako zakazati pregled?
 
Dijagnostički centar Life Scan nalazi se na adresi Futoški put 16c (ugao Futoškog puta i ulice Stevana Hristića). Pregled se može zakazati telefonskim putem, pozivom na broj 060/50-50-150. Radno vreme od ponedeljka do petka je od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 14.30 časova.
 
Više o ovom dijagnostičkom centru i uslugama pogledajte OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti