Vesić o Železničkoj stanici u Novom Sadu: Sa nje će se upravljati brzim vozovima

Rekonstrukcija stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad uveliko su u toku, a po njihovom završetku to će biti potpuno moderan objekat, iz kog će se upravljati brzim vozovima.
Vesić o Železničkoj stanici u Novom Sadu: Sa nje će se upravljati brzim vozovima
Foto: 021.rs
To je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
 
Vesić je podsetio da su, kada se gradila prva deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada uređeni novi peroni i čekaonica, te sređeni pojedini delovi stanice koji su važni za funkcionisanje voza. 
 
"Kompletna rekonstrukcija stanice je čekala nastavak izgradnje pruge prema Subotici i ona se sada radi", rekao je Vesić za TV Pink.
Dodaje da se zdanje podignuto 1964. godine u potpunosti obnavlja i modernizuje i dobiće potpuno novi izgled.
 
Vesić je istakao da se rekonstruiše i plato ispred stanične zgrade, koji do sada nije obnavljan, već je samo rađeno popločavanje prema peronima, a biće urađena i nova fasada.
 
"Tamo će biti postavljena telekomanda i Centar za upravljanje brzim vozovima, tako da će stanica u Novom Sadu pružati pun komfor putnicima, kao moderno uređena stanična zgrada", istakao je Vesić.
Kaže da će se brzom prugom od Beograda preko Novog Sada do Subotice putovati od proleća 2025. godine, nakon što se do kraja ove godine završi izgradnja, a zatim testira nova pruga.
 
Projekat izgradnje 108 kilometara brze pruge do Subotice podrazumeva i gradnju 58 objekta, među kojima je i značajan broj novih staničnih zgrada.
 
Zašto je stanica uopšte otvarana 2022. ako je bila nedovršena?
 
Podsetimo, kako je 021.rs nedavno pisao, rekonstrukcija novosadske železničke stanice ulazi u svoju četvrtu godinu. 
 
Ova stanica je otvorena u jeku izborne kampanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom 2022. godine, isti taj deo koji je predstavljen javnosti kao veliki uspeh Srpske napredne stranke, a pre svega, Aleksandra Vučića, ponovo je zatvoren godinu dana kasnije.
 
Od tada, kako se može videti na licu mesta, obnavlja se već obnovljeni deo. Režimski mediji ovo su najavili kao "novu fazu radova" i objavili da su radovi u holu "delimično završeni prošle godine" zbog puštanja u saobraćaj brze pruge, te da su na pomolu poslovi većeg obima.
 
Od aprila prošle godine, hol je zatvoren, a putnici u staničnu zgradu ulaze u delu u kom se nalazi pothodnik i odatle idu do perona. 
 
Pomoćnik rukovodoica projekta izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice Veselin Simović, krajem marta prošle godine rekao je da novi radovi podrazumevaju zamenu plafona, fasadne stolarije, osvetljenja, mermernih ploča i izgradnju galerije. Procenio je tada da će radovi trajati četiri meseca. Od tada je prošlo skoro 10 meseci. Hol stanice je još uvek zatvoren, a ne vidi se ni veliki napredak u radovima. 
021 je pitao Ministarstvo saobraćaja i JP "Infrastruktura Železnice Srbije" da nam dostave ugovore i fakture u vezi sa ovim poslom. Međutim, Ministarstvo saobraćaja odbija da otkrije podatke o rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu, jer kineski izvođač ne želi da oni budu dostupni javnosti pre završetka projekta. Opširnije OVDE.
  • Bojan

    05.02.2024 11:03
    @Ja

    Slažem se, treba to što pre da sruše.
  • Garisa

    05.02.2024 10:21
    Dinamika
    Do zavrsetka radova ( ako do toga uopste dodje) trebalo bi da Vucic svecano otvara svakih 100 - 200 m2, ako ne zavrsenih radova, ono bar kulisa.
  • Žoli

    04.02.2024 19:48
    Bot
    Živeo najveći Bot!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti