Kada će Novosađani ponovo moći normalno da uđu u svoju Železničku stanicu?

Rok za završetak radova na novosadskoj železničkoj stanici je 31. decembar ove godine, kažu za 021.rs u kompaniji "Infrastruktura železnice Srbije".
Kada će Novosađani ponovo moći normalno da uđu u svoju Železničku stanicu?
Foto: 021.rs
Istog datuma očekuje se i završetak radova na kompletnoj deonici Novi Sad-Subotica-Kelebija. 

Pomoćnik rukovodioca projekta izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice Veselin Simović, krajem marta prošle godine procenio je da će radovi trajati četiri meseca, odnosno trebalo je da budu završeni do kraja leta 2023. godine. 
Kako je 021.rs izveštavao, rekonstrukcija ove stanice ušla je u četvrtu godinu. Stanica je prethodno bila otvorena u jeku izborne kampanje 2022. a sada se rekonstruiše deo koji je tada predstavljen kao obnovljen. 
 
Iz AD "Infrastruktura železnice Srbije" za 021.rs kažu da se trenutno izvodi druga faza radova rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije.
 
Oni objašnjavaju da je reč o radovima na demontaži i rušenju, betonskim, armiračkim, zidarskim, suvomontažnim i izolaterskim radovima. Takođe, postavlja se i aluminarija i radi se bravarija. Radi se na čeličnoj konstrukciji, postavlja se mobilijar i postavljaju se hidrotehničke i termotehničke instalacije. 
Na upit 021.rs za dostavljanje ugovora i aneksa ugovora u vezi sa ovom rekonstrukcijom, "Infrastruktura železnice Srbije" navodi da ovi radovi nisu izdvojeni posebnim ugovorom, već su deo opšteg Komercijalnog ugovora koji se odnosi na celu deonicu pruge Novi Sad-Subotica-Kelebija.
 
Oni dodaju da je uz ovaj ugovor potpisano i tri aneksa.
 
Podsetimo da smo prethodno istu dokumentaciju tražili od Ministarstva saobraćaja, a da su oni odbili da je izdaju uz obrazloženje da kineski partner nije saglasan da otkriva podatke trećoj strani. 
 
Pre dva dana je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će u železničkoj stanici u Novom Sadu biti postavljena telekomanda i Centar za upravljanje brzim vozovima, a da će se brzom prugom od Novog Sada do Subotice putovati od proleća 2025. godine. 
 
Projekat izgradnje 108 kilometara brze pruge do Subotice podrazumeva i gradnju 58 objekta, među kojima je i značajan broj novih staničnih zgrada.
Kako je 021.rs nedavno pisao, rekonstrukcija novosadske železničke stanice ulazi u svoju četvrtu godinu. 
 
Ova stanica je otvorena u jeku izborne kampanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom 2022. godine, isti taj deo koji je predstavljen javnosti kao veliki uspeh Srpske napredne stranke, a pre svega, Aleksandra Vučića, ponovo je zatvoren godinu dana kasnije.
 
Od tada, kako se može videti na licu mesta, obnavlja se već obnovljeni deo. Režimski mediji ovo su najavili kao "novu fazu radova" i objavili da su radovi u holu "delimično završeni prošle godine" zbog puštanja u saobraćaj brze pruge, te da su na pomolu poslovi većeg obima.
 
Od aprila prošle godine, hol je zatvoren, a putnici u staničnu zgradu ulaze u delu u kom se nalazi pothodnik i odatle idu do perona. 
  • Sale NS

    07.02.2024 11:25
    Kad bude gotova pruga NS-Subotica, bice verovatno gotova i stanica u Novom Sadu, a dotle cekajte, troite i nadajte se.
  • Kad

    07.02.2024 09:52
    Novosađani
    Budu ponovo svoji na svom
  • Aleksej

    07.02.2024 06:56
    Srpska Nepismena Stranka
    Kad odluce da su dovoljno para nakrali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti