Novosadski lekar i slem pesnik: Dve, tri godine učimo da govorimo, narednih 50 da zaćutimo

Aleksandar Mrđen, po profesiji lekar specijalista za plućne bolesti i kliničku farmakologiju, krajem januara učestvovao je na Evropskom takmičenju u slem poeziji u Antverpenu.
On je pred publikom nastupio sa svojom originalnom pesmom pod nazivom "Melanholija", za koju kaže da je nastala u raznim etapama njegovog života i predstavlja "organske delove njega". Zajedno sa kolegom Nenadom Ignjatovićem je ove godine predstavljao Srbiju koja je na ovom takmičenju po sedmi put, ali nije uspeo da se kvalifikuje u prvih 10.
 
"Mislim da smo svojim ukupnim nastupom solidno i pristojno predstavili našu državu na evropskoj i svetskoj slem sceni, pošto je takmičenje bilo u sklopu 'Downotown New York' festivala", kaže Mrđen.
Slem poezija nastala je 1980-ih godina u Čikagu, nakon čega se proširila celim svetom. Ova vrsta poezije ima svoje specifičnosti, a autor iznosi sopstvenu poeziju na sceni, a koreografija je dozvoljena.
 
Kako objašnjava Ignjatović u razgovoru za 021.rs, ova vrsta nastala iz čiste zabave grupe džez muzičara koji su se okupljali u lokalnom klubu, ali nisu nikada bili deo elitističkih klubova.
 
"Oni su tada odlučili da sami naprave neko pesničko veče i da ono bude u formi takmičenja, kako bi se ljudi zainteresovali i zbog toga što svako voli neku vrstu nadmetanja. Slem poezija je u Srbiju došla početkom 21. veka", kaže on.
 
Za njega slem poezija predstavlja vid "interaktivne umetnosti gde je pesnik i sam režiser svog dela, ali i glumac", dok je glavna suština interaktivnost.
Kako su stigli do evropskog takmičenja u Antverpenu?
 
Evropska takmičenja u slem poeziji organizuju se poslednjih 10 godina. U poslednjih sedam godina, na njima se pojavljuju i slem pesnici iz Srbije.
 
Pre Mrđena, na sceni ovog takmičenja u Budimpešti 2018. godine bio je i sam Nenad Ignjatović i osvojio je šesto mesto, a ove godine je u Antverpen išao kao podrška i organizator srpskom predstavniku.
 
Kako sami objašnjavaju, "slem scena" u Srbiji se poslednjih godina izuzetno proširila, a njihova organizacija Poetarium svake poslednje subote u mesecu u Novom Sadu organizuje i veče poezije. Tokom ovog događaja brojni pesnici nastupaju sa svojom poezijom, bilo da je klasično čitaju ili je izvode napamet.
 
Međutim, pre nego što je Mrđen izašao na scenu u Antverpenu, morao je da prođe nekoliko krugova takmičenja na državnom nivou.
 
Kako objašnjavaju njih dvojica za 021.rs, kvalifikacije za Evropsko takmičenje u slem poeziji održale su se krajem 2022. godine. Tada je u Radio kafeu nastupilo 15 takmičara iz cele Srbije, u više krugova. O pobedniku takmičenja odlučivao je žiri, kao i predstavnici publike, a pobedio je upravo Aleksandar Mrđen.
 
  
Nenad Ignjatović (levo) i Aleksandar Mrđen (desno)
 
Mrđen, po zanimanju lekar specijalista za plućne bolesti i kliničku farmakologiju, slem poezijom se bavi četiri godine, dok je u organizaciji Poetarium aktivan osam godina.
 
"U jednoj mojoj slem pesmi parafrazirao sam Hemingveja koji kaže da prve dve, tri godine života učimo da govorimo, a narednih 50 učimo da zaćutimo. To transponujem na izraz prvih 50 godina čitam, a onda posle toga probavam kroz životno iskustvo i čitanjem da kažem ono što imam da kažem", kaže sagovornik 021.rs.
 
Nakon takmičenja na nivou Srbije, počeo je proces prijavljivanja na evropskom nivou, za koje su im organizatori pokrili troškove puta, smeštaja i hrane.
 
"Prema novoj politici, prvih deset takmičara koji pobede na ovom takmičenju kvalifikuju se na svetsko takmičenja. Novi krug evropskog za ovu godinu biće na jesen u Slovačkoj, nakon čega se ide u Južnoafričku republiku na svetsko, a mi planiramo i da ovaj put šaljemo srpskog predstavnika", kaže Ignjatović za 021.rs.
 
 
Za to, dodaje, potrebna im je i novčana podrška, te imaju u planu da se ozbiljnije pozabave prikupljanjem sponzora koji bi im olakšali rad.
Kako izgleda samo takmičenje?
 
Evropsko takmičenje u slem poeziji na kom je nastupao Aleksandar Mrđen bilo je organizovano po sistemu jedna pesma po takmičaru, kojih je bilo više od 30.
 
Svaki takmičar imao je ograničenje od tri minuta za nastup, a za sve preko toga su se oduzimali bodovi, a pobedio je mađarski predstavnik Fris Benjámin. 
 
Mrđen je nastupao pred evropskom publikom sa pesmom "Melanholija", koju je delom izvodio na srpskom, a delom na engleskom jeziku.
 
"Moja tema je bila o spoju čoveka i života, prožimanju spoljašnjeg sa unutrašnjim, što ima i uzbudljivo dejstvo, nepredvidiv ishod usled čega čovek niti leti, niti pada, već je negde između - ni radost, ni tuga, već rezultantno nešto kao melanholija", objašnjava on.
 
U videu koji prikazuje celo takmičenje, izvođenje Aleksandra Mrđena prikazano je između 47. i 50. minuta:
 
 
Dodaje da je ona nastala od tri ili četiri pesme koje su spojene u jedno, a nastale su u raznim etapama njegovog života.
 
"Recimo, završni segment koji je na engleskom nije slučajnost. On je sam za sebe nastao u nekoj učionici pre četiri-pet godina. Vodio sam se onom varijantom: muškarac, stariji, belac - nekada je bio dominantna figura, sada to opada. Pa to sam ja, hteo ili ne hteo - opet žrtva. I sada tu nastavljam autoironijski i razmišljam o tome da li postoji još neki izlaz osim kukanja nad samim sobom. Onda ide ta priča o nebu, zemlji, suncu i tome svemu. Svi ti segmenti su posebni i sami za sebe", dodaje sagovornik 021.rs.
 
Mrđen je ovu pesmu izveo u tačno tri minuta, koju je izvodio napamet i bez rekvizita.
 
"Zapamtio sam celu pesmu i nisam izmenio tekst, ali jesam interpretativnost. To je bilo nešto što je bilo posebno uzbudljivo za mene", kaže on za kraj.
  • Govori tiše

    09.02.2024 00:14
    U ćutanju je sigurnost
    Ivo Andrić
    2."Nekima moć govora treba oduzeti jer stalno viču da su žedni i niko ih ne može napojiti "(moje)
  • Simonida

    07.02.2024 21:15
    Da ...
    ... pjesnici su čuđenje u svijetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti